- Oppdraget er riktig, bra og verdt stor risiko

Sjefen for de norske soldatene i Afghanistan stiller på nettmøte klokka 12.

SAMARBEID: Oberst Fauske har siden januar hatt ansvaret for de 500 norske soldatene i ISAF. Her sammen med lederne for de lokale afghanske sikkerhetsstyrkene. Foto: Forsvaret
SAMARBEID: Oberst Fauske har siden januar hatt ansvaret for de 500 norske soldatene i ISAF. Her sammen med lederne for de lokale afghanske sikkerhetsstyrkene. Foto: Forsvaret Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Siden 20. januar har oberst Ole Asbjørn Fauske vært kontigentsjef for de norske styrkene i Afghanistan.

I over et halvt år har han hatt ansvaret for 500 soldater og offiserer i en av verdens farligste konfliktsoner. Han har opplevd å miste en soldat under sin ledelse. Og han har opplevd at egne soldater har tatt et sivilt liv. Likevel er han fast bestemt på at Norge må la soldatene fullføre jobben i Afghanistan.

- Du kan ikke be meg si at det er verdt å miste Trond Petter Kolseth. Men jeg mener det er verdt at vi er her i Afghanistan. Det er viktig, bra og verdt en stor risiko. Vi skal ikke gi oss, sier Fauske til Dagbladet.

Aldri mentalt forberedt
Det var fredag 17. april etterretningsoffiseren Trond Petter Kolset ble drept av en selvmordsbomber utenfor provinshovedstaden Mazar-e Sharif i Nord-Afghanistan. Omstendighetene ble ekstra spesielle ved at hans samboer og kjæreste tjenestegjorde i Meymaneh, dit Kolset var på vei da han ble drept.

- Det som skjedde med Trond Petter er det som har preget meg mest i denne perioden. Selv om vi er trent og forberedt på menneskelige tap, er man aldri mentalt forberedt på det. Men vi som er her har jo en fordel med at vi får stilt alle spørsmål, snakket med de som var med og var der, og kan se stedet det skjedde. Verre er det for de som sitter hjemme. Og jeg skjønner at det oppleves annerledes, sier han.

Denne uken avsluttet Fauske sitt oppdrag i Afghanistan. Mandag stiller han på nettmøte for å besvare dine spørsmål om oppdraget i Afghanistan, og utfordringene de norske styrkene står overfor.

- Unyansert i Norge
Nettopp forskjellen på hvordan Afghanistan-oppdraget oppleves i Norge og i Afghanistan opptar kontigentsjefen. Han forstår at enkelte mener Norge bør trekke seg ut, og at oppdraget ikke er verd norske liv.

- Men vi får faktisk enda mer lyst til å gjøre jobben bra. Det blir enda viktigere at det ikke skal ha vært forgjeves. Vi skal ikke gi oss. Dette oppdraget må vi klare, sier Fauske.

- Virkeligheten som blir presentert hjemme er dessverre veldig lite nyansert, mener Fauske.

Fokusen på dødsfall, eksplosjoner, ødeleggelser og tap mener han i all for stor grad er det eneste det fokuseres på.

- Det er alt for lite oppslag på det andre som skjer her i Afghanistan. Ting som ikke kunne skjedd om ikke vi var her, sier obersten.

Lister opp positive eksempler

Fauske har flere eksempler på lager:

- I fjor begynte 400 000 jenter på skolen for første gang i Afghanistan. I år begynte 500 000 jenter. I slutten av 2009 vil 2,5 millioner jenter gå på skolen. For fem år siden var det ingen, starter han.

- Barnedødeligheten i Afghanistan er redusert med en fjerdedel siden 2002. Det er 90 000 levende barn som ikke ville gjort det om ikke vi hadde kommet. 90 prosent av befolkningen har i dag tilgang på helsetjenester, mens bare ti prosent hadde det i 2001. Det er mange slike eksempler som aldri når overskriftene hjemme.

DREPT: Trond Petter Kolset ble drept i et bombeattentat nær Mazar-i-Sharif i Afghanistan 17. april i går. Foto: Forsvaret
DREPT: Trond Petter Kolset ble drept i et bombeattentat nær Mazar-i-Sharif i Afghanistan 17. april i går. Foto: Forsvaret Vis mer

Obersten kommer med en klar utfordring til de som mener at det ISAF-oppdraget i Afghanistan er håpløst.

- Jeg vil gjerne høre noen fortelle meg at 2,5 millioner jenter på skolen er håpløst, sier han.

Mangler sivil innsats
Men Fauske legger ikke skjul på at det også er mange ting som ikke er bra i Afghanistan, og kritiserer verdenssamfunnet for manglende sivil innsats.

- Ingen vet bedre enn oss i uniform at de militære ikke kan fikse problemene i Afghanistan. Utfordringene står i kø, og innsatsen er altfor liten. Men det betyr ikke at den jobben vi gjør ikke nytter, sier han.

Frykter selvmordsbombere
For halvannen uke siden ble en sivil mann på motorsykkel skutt og drept av norske soldater fordi han ikke stoppet på signal. Bak på motorsykkelen satt hans ni år gamle sønn.

- Dette er den andre hendelsen som har gjort mest inntrykk på meg. Men noen ganger må vi reagere på så klare indikasjoner som vi hadde den gangen, sier han.

Fauske er lei seg for at man aldri vil få spurt ham hvorfor han ikke stoppet.

- Men jeg kjenner godt igjen generalmajor Robert Moods frykt slik han beskrev i Dagbladet. Min frykt er ikke at norske soldater er for lette på avtrekkeren. Tvert om er min største redsel at vi er for forsiktige, og reagerer for sent, sier han til Dagbladet.

UTEN FAR: Khal Mohammad (9) søker trøst hos familien etter at faren hans ble skutt av norske soldater. Foto: Anders Sømme Hammer
UTEN FAR: Khal Mohammad (9) søker trøst hos familien etter at faren hans ble skutt av norske soldater. Foto: Anders Sømme Hammer Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer