- Oppdraget er riktig, bra og verdt stor risiko

Sjefen for de norske soldatene i Afghanistan stiller på nettmøte klokka 12.

SAMARBEID: Oberst Fauske har siden januar hatt ansvaret for de 500 norske soldatene i ISAF. Her sammen med lederne for de lokale afghanske sikkerhetsstyrkene. Foto: Forsvaret
SAMARBEID: Oberst Fauske har siden januar hatt ansvaret for de 500 norske soldatene i ISAF. Her sammen med lederne for de lokale afghanske sikkerhetsstyrkene. Foto: Forsvaret Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Siden 20. januar har oberst Ole Asbjørn Fauske vært kontigentsjef for de norske styrkene i Afghanistan.

I over et halvt år har han hatt ansvaret for 500 soldater og offiserer i en av verdens farligste konfliktsoner. Han har opplevd å miste en soldat under sin ledelse. Og han har opplevd at egne soldater har tatt et sivilt liv. Likevel er han fast bestemt på at Norge må la soldatene fullføre jobben i Afghanistan. - Du kan ikke be meg si at det er verdt å miste Trond Petter Kolseth. Men jeg mener det er verdt at vi er her i Afghanistan. Det er viktig, bra og verdt en stor risiko. Vi skal ikke gi oss, sier Fauske til Dagbladet.

Aldri mentalt forberedtDet var fredag 17. april etterretningsoffiseren Trond Petter Kolset ble drept av en selvmordsbomber utenfor provinshovedstaden Mazar-e Sharif i Nord-Afghanistan. Omstendighetene ble ekstra spesielle ved at hans samboer og kjæreste tjenestegjorde i Meymaneh, dit Kolset var på vei da han ble drept.

- Det som skjedde med Trond Petter er det som har preget meg mest i denne perioden. Selv om vi er trent og forberedt på menneskelige tap, er man aldri mentalt forberedt på det. Men vi som er her har jo en fordel med at vi får stilt alle spørsmål, snakket med de som var med og var der, og kan se stedet det skjedde. Verre er det for de som sitter hjemme. Og jeg skjønner at det oppleves annerledes, sier han.Denne uken avsluttet Fauske sitt oppdrag i Afghanistan. Mandag stiller han på nettmøte for å besvare dine spørsmål om oppdraget i Afghanistan, og utfordringene de norske styrkene står overfor.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer