Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oppdraget skulle kostet 900 000 kroner - regninga kom på over 14 mill.

Forsvarsbyggs internrevisor frykter dobbeltfakturering og ulovlige direkteinnkjøp for millioner av kroner.

KANONDYRT: Dette er en av de tre kystartillerikanonene kanonene som ble demontert på Kråkvåg fort i Sør-Trøndelag i 2012. Da tilbud ble innhentet, skulle det koste under en million. Nå har to selskaper fakturert tilsammen over 14 millioner for jobben. Det er uklart hvem som gjorde hva. Foto: Torgeir Haugaard / Forsvaret
KANONDYRT: Dette er en av de tre kystartillerikanonene kanonene som ble demontert på Kråkvåg fort i Sør-Trøndelag i 2012. Da tilbud ble innhentet, skulle det koste under en million. Nå har to selskaper fakturert tilsammen over 14 millioner for jobben. Det er uklart hvem som gjorde hva. Foto: Torgeir Haugaard / Forsvaret Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forsvarsbyggs internrevisjon trekker sitt eget underbruk Skifte eiendom samt entreprenørgigantene Cowi og AF Decom inn i avsløringene rundt Forsvarets salgs og avhendingsseksjon.

Dette kommer fram i internrevisjonens sluttrapport om avhendingen av kystartillerifort, som Dagbladet har fått innsyn i. Rapporten tar for seg samarbeidsprosjektet, som Forsvarsbyggs underselskap Skifte eiendom var en del av. Allerede i sommer ble det klart at funnene er så alvorlige at Forsvarsdepartementet har bedt Økokrim starte etterforskning.

Internrevisjonen har avdekket en rekke uklare omstendigheter knyttet til både kontraktørene som ble innleid, arbeidet som ble utført, hva som ble fakturert Forsvaret totalt, og hvilke kostnader som ble viderefakturert fra prosjektledelsen i Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) til Skifte eiendom i Forsvarsbygg.

Revisjonen mener Skifte eiendom, som er Forsvarets eiendomsselskap, har hatt mangelfull styring og kontroll, og er blitt belastet for arbeider som ikke vedkommer selskapet for til sammen 2 142 610 kroner.

Får konsekvenser - Revisjonsrapporten viser at vi ved bedre kontroll av underbilagene fra FLO muligens kunne ha bidratt til å avdekke forhold tidligere. Men det blir spekulasjoner. Da vi så avsløringene i Dagbladet, og skjønte at det handlet om samme seksjonen i FLO som vi samarbeidet med, tok vi selv initiativet til denne revisjonen. Nå håper vi Økokrim gjør en grundig vurdering hvorvidt det også har skjedd noe ulovlig, sier Skifte-direktør Marit Jakobsen Leganger til Dagbladet. 

Leganger sier avsløringene vil få konsekvenser for fremtidens samarbeid innad i forsvarssektoren.

- Dette var en unikt prosjekt. Som regel er ansvarsdelingen mellom FLO og oss tydelig, der Flo avhender materiell mens vi håndterer bygg og eiendom, i to separate prosesser. Kystfortene lå godt utenfor allfarvei, noe som gir betydelige anleggskostnader. Det ble derfor vurdert å samkjøre prosessene for å redusere anleggskostnadene for at det skulle bli billigst mulig for staten. Dette sektorinterne samarbeidet ble dessverre i for stor grad basert på tillit. Dette er ikke måten vi vanligvis gjennomfører prosjekter på, og vi har tatt alle revisjonens anbefalinger til følge i tilfelle flere lignende oppdrag i fremtiden, sier hun.

Kanondyr demontering Blant revisorenes funn er kjøpet av en RIB, som seinere dukket opp på brygga til prosjektlederen i FLO. Denne saken har Dagbladet omtalt tidligere.
Skifte ble også belastet med nærmere to millioner kroner for en undersjøisk vannledning til Rauøy i Oslofjorden, som FLO mente det var behov for.

I tillegg har FLO gjort uautoriserte og ugyldige avrop mot Forsvarsbygg og Skiftes rammeavtaler med entreprenørfirmaene Cowi og AF Decom. Arbeidet som ble bestilt og utført lå langt utenfor rammeavtalenes vilkår, og skulle derfor vært lagt ut på offentlig anbud, fastslår rapporten.
For Cowis del gjaldt dette prosjekteringen av vannledningen som ble lagt til Rauøy, mens AF Decom fakturerte Forsvaret for til sammen 7,2 millioner kroner for demonteringen av tre kanoner og en kommandoplass på Kråkvåg fort i Sør-Trøndelag.

På Kråkvåg fort er det også utbetalt nærmere 6,8 millioner kroner til Vestfold Betongsaging (VBS) for arbeider med det samme kanonanlegget. Også dette oppdraget ble gitt uten at anskaffelsesreglementet ble fulgt.

Ifølge revisjonsrapporten kostet oppdraget på Kråkvåg over 14 millioner kroner, uten at det klart går fram hvem som har gjort hva, og om alle kostnadene er berettigede. Da FLO innhentet tilbud på arbeidene, hadde oppdraget en verdi på 950 000 kroner.

- Ingen kommentar - Jeg har ingen kommentar til noen om dette, sier daglig leder Jan Ivar Rasch i VBS. Selskapet er tidligere omtalt kritisk i den såkalte PwC2-rapporten utført for Forsvarsdepartementet i forbindelse med «Nigeriabåt»-avsløringene. Det har i dag byttet navn og driver med bilsalg.

Wibecke Brusdal i AF Gruppen skriver i en e-post til Dagbladet at de anser at arbeidet ble utført på Kråkvåg fort i henhold til rammeavtalen de hadde med Forsvaret.

Ingeniørselskapet Cowi  bekrefter at vi har bistått med prosjektering av vannledning til Rauøy fort, men vil ikke kommentere Forsvarsbyggs innkjøp i den forbindelse.

- Vi har ikke sett rapporten eller hatt mulighet til å gi kontradiksjon på den, og har derfor ingen kommentarer, sier avdelingsdirektør Suzanne Amundsen i FLO.

RYDDER OPP: Direktør i Skifte Eiendom, Marit Leganger, sier selskapet tok initiativet til å rydde opp, og nå vil følge alle anbefalingene i revisjonsrapporten. Foto: Skifte eiendom
RYDDER OPP: Direktør i Skifte Eiendom, Marit Leganger, sier selskapet tok initiativet til å rydde opp, og nå vil følge alle anbefalingene i revisjonsrapporten. Foto: Skifte eiendom Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!