- Oppdrett tryggere enn villfisk

Mindre miljøgifter i oppdrettslaksen.

NY KUNNSKAP: Mandag la VKM og gruppas leder Janneche Utne Skåre (lengst t.h.) fram sin gjennomgang av nytte og risikovurderingen ved fisk og sjømat. Foto: Nina Hansen
NY KUNNSKAP: Mandag la VKM og gruppas leder Janneche Utne Skåre (lengst t.h.) fram sin gjennomgang av nytte og risikovurderingen ved fisk og sjømat. Foto: Nina Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Nivået av miljøgifter i oppdrettslaksen har gått ned med inntil 70 prosent de siste åra.

Nå kan du spise nesten ubegrenset av feit fisk som laks.

Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) overleverte i dag sin oppdaterte Nytte- og risikovurdering av fisk og sjømat i norsk kosthold til Mattilsynet.

Sunn oppdrett Oppdrettslaksen inneholder i dag mindre miljøgifter enn feit villfisk, konkluderer VKM. Nivået av miljøgifter i villfisken antas å ha ligget stabilt.

Den forrige vurderingen ble gjort i 2006. Siden da har det vært mye fokus på miljøgifter i oppdrettslaks, blant annet gjennom Dagbladets avsløring av at advarselen VKM ga om maks to måltider feit fisk i uka ble fjernet fra myndighetenes kostråd. Advarselen gjaldt særlig kvinner i fertil alder.

Helsefordelene ved å spise fisk oppveier klart den ubetydelige risikoen som dagens nivåer av forurensninger og andre kjente miljøgifter utgjør, konkluderer VKM.

Oppdrettslaksen innheolder i dag cirka 70 prosent mindre miljøgifter enn hva den gjorde i 2006. Miljøgifter er kvikksølv, som er skadelig for nervesystemet, og dioksiner og PCB, som er skadelig for forplantningsevnen og kan føre til utvikling av kreft.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer