FISK: NRS-sjef John Binde (lengst t.h.), som her feirer selskapets børsnotering med daværende styreleder Elbjørg Gui Standal i 2011, er overrasket og glad over å ha kuppet tildelingen av nye laksekonsesjoner. Foto: Lise Åserud / Scanpix
FISK: NRS-sjef John Binde (lengst t.h.), som her feirer selskapets børsnotering med daværende styreleder Elbjørg Gui Standal i 2011, er overrasket og glad over å ha kuppet tildelingen av nye laksekonsesjoner. Foto: Lise Åserud / ScanpixVis mer

Oppdrettselskap tatt på sengen av lottogevinst

Norway Royal Salmon varsler omfattende investeringer i Troms og Finnmark etter sitt konsesjonskupp. Pareto anslår gevinsten til 360 millioner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Både jubel og forundring preget kontorene til Norway Royal Salmon (NRS) og konsernsjef John Binde før helgen, skriver Finansavisen i dag.

Et brev fra fiskerimyndighetenes oppnevnte faggruppe slo fast at Trondheim-selskapet var innstilt til samtlige av de ni såkalt grønne konsesjonene som det hadde søkt på i Troms og Finnmark. I tillegg kom ytterligere én konsesjon som ble sikret i en lukket auksjonsrunde i slutten av mars.

- Jeg må innrømme at vi ble svært overrasket. I positiv forstand, selvfølgelig! Men at vi skulle få tilslaget på samtlige søknader...

Verdien opp 350 millioner Og nyhetene har satt sine spor i aksjekursen. NRS-aksjen stiger 1,3 prosent på Oslo Børs tirsdag, og er opp 26 prosent den siste måneden. Det har sendt verdien på selskapet opp med over 350 millioner kroner, til 1,7 milliarder kroner.

Når Binde kommer hjem fra påskeferie, venter en grundig runde med kuleramme og kalkulator. Konsesjonskuppet øker også selskapets produksjonskapasitet med voldsomme 40 prosent.

- Det er ikke til å legge skjul på at vi må investere betydelig i organisasjonen i årene som kommer for å utnytte dette, sier Binde til Finansavisen.

Mannen med makten Lederen av faggruppen som gjorde gevinsten mulig, er tidligere fiskeridirektør Ove Midttun.

Gruppens mandat har vært å vurdere søkernes foreslåtte teknologiske eller driftsmessige løsninger for å redusere miljøutfordringene ved lakseoppdrett, som lakselus og rømming.

- NRS vil blant annet benytte steril fisk i merdene, noe faggruppen vurderer som et viktig tiltak for å redusere konsekvensene av rømming, sier Midttun til Finansavisen.

Flere nyheter Seadrill-gevinst på 14 mrd.
Hexagon får storordre
Kjøper 50 nye Boeing-fly