- Oppdrettslaks kan gi kreft

Spiser du oppdrettslaks oftere enn én gang i måneden, øker du faren for å få kreft, hevder amerikanske forskere, som blant annet har testet laks innkjøpt i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidsskriftet Science har denne uken publisert en undersøkelse som viser at det er langt høyere nivåer av PCB, dioksiner og andre helsefarlige stoffer i laksefett fra oppdrettslaks enn det er i fett fra villaks.

Forskerne har undersøkt 700 oppdretts- og villaks innkjøpt i 16 byer i Nord-Amerika og Europa, inkludert Oslo. Laksen som ble testet var rå og hadde skinnet på. Fjerner man skinnet og varmebehandler fisken, reduseres giftmengden betraktelig, mener forskerne.

250 gram

Oppdrettslaks innkjøpt i Oslo var sammen med fisk i salg i Frankfurt, Edinburgh, Paris, London, Boston, San Francisco og Toronto den med høyest innhold av helseskadelige stoffer, og forskerne mener at man ikke bør spise mer enn opptil 250 gram, eller ett måltid, av denne fisken per måned. Oppdrettslaks til salgs i seks nordamerikanske byer hadde lavere innhold av skadelige stoffer, og tillater at man kan spise opptil to laksemåltider per måned.

Det amerikanske næringsmiddeltilsynet mener på sin side at mengden av miljøgifter i oppdrettslaks er så lave at de ikke bør skape bekymring.

- Bør merkes

Kjemikalier fra fisk kan akkumulere seg i kroppen vår og holde seg der i flere år, gjerne livet ut, påpeker forskerne. De konkluderer med at villaks er mye tryggere selv om den også kan ha miljøgifter i seg. Du kan uansett trygt spise opp til åtte måltider per måned av villaks, mener forskerne ved Indiana University, Albany-universitetet og Cornell-universitetet.

De viser til at folk som er skeptiske til laks, og som vil ha i seg tilstrekkelig omega-3-fettsyrer, også kan spise valnøtter, linfrø og andre ikke-marine næringsmidler.

Forskerne mener at all laks på markedet bør merkes slik at forbrukerne vet om det er oppdretts- eller villaks som selges. Dessuten bør oppdrettslaksen fôres med vegetabilsk fôr og ikke fôr basert på fiskeolje fordi oljen inneholder miljøgifter, mener forskerne.