- Oppdrettslaks kan gi kreft

Spiser du oppdrettslaks oftere enn én gang i måneden, øker du faren for å få kreft, hevder amerikanske forskere, som blant annet har testet laks innkjøpt i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Tidsskriftet Science har denne uken publisert en undersøkelse som viser at det er langt høyere nivåer av PCB, dioksiner og andre helsefarlige stoffer i laksefett fra oppdrettslaks enn det er i fett fra villaks.

Forskerne har undersøkt 700 oppdretts- og villaks innkjøpt i 16 byer i Nord-Amerika og Europa, inkludert Oslo. Laksen som ble testet var rå og hadde skinnet på. Fjerner man skinnet og varmebehandler fisken, reduseres giftmengden betraktelig, mener forskerne.

250 gram

Oppdrettslaks innkjøpt i Oslo var sammen med fisk i salg i Frankfurt, Edinburgh, Paris, London, Boston, San Francisco og Toronto den med høyest innhold av helseskadelige stoffer, og forskerne mener at man ikke bør spise mer enn opptil 250 gram, eller ett måltid, av denne fisken per måned. Oppdrettslaks til salgs i seks nordamerikanske byer hadde lavere innhold av skadelige stoffer, og tillater at man kan spise opptil to laksemåltider per måned.

Det amerikanske næringsmiddeltilsynet mener på sin side at mengden av miljøgifter i oppdrettslaks er så lave at de ikke bør skape bekymring.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer