- Oppdrettsnæringa bør fjerne miljøgiftene

- Må redusere der det er mulig, mener forskningsdirektør Janneche Utne Skåre. Men det akter verken fôrbransjen eller myndighetene å sørge for.

KAN FORBEDRES: Men myndighetene har ikke pålagt oppdrettsnæringa å senke nivået av miljøgifter i oppdrettsfisken til bunns - derfor skjer det heller ikke. Foto: SCANPIX.
KAN FORBEDRES: Men myndighetene har ikke pålagt oppdrettsnæringa å senke nivået av miljøgifter i oppdrettsfisken til bunns - derfor skjer det heller ikke. Foto: SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Debatten har rast etter at enkelte leger og professorer i går gikk ut og advarte barn og gravide mot å spise oppdrettslaks. Myndighetenes kostholdsråd står ved lag: folk bør spise to — tre fiskemåltider i uka.

- Oljen bør renses At det er høye nivåer av miljøgifter i sjømat er vel kjent. Fisken får i seg fremmedstoffer via fôret. Forskningsdirektør Janniche Utne Skåre i Veterinærinstituttet ledet arbeidet med Vitenskapskomiteen for mattrygghets rapport om sjømat i 2006. Allerede den gang ble det pekt på at næringa kan gjøre mer for å senke nivået av miljøgifter, som i høye doser kan være skadelig for hjernen.

Det mener hun fortsatt.

- Oljen som brukes i fôret til oppdrettsfisk kan renses for miljøgifter, men meg bekjent har det ikke vært gjort av næringen. Oppdrettsfisk en av de matvarene der miljøgiftene i stor grad kan fjernes. Det er jo et poeng å redusere kildene der det er mulig. Man kan ikke påvirke nivåene i villfisk på samme måte, da må man inn med internasjonale avtaler om bruk av kjemikaliene, sier hun til Dagbladet.

- Ikke valgt Tran som går direkte til menneskekonsum må renses for miljøgifter, men oljen i fiskefôret må ikke. Det holder om nivået av miljøgifter i fiskeoljen ligger under grenseverdiene satt av EU. Ifølge seniorrådgiver Mette Lorentzen i Mattilsynet er det ikke aktuelt å stramme inn på dette.

- Å kreve rensing av oljen er ikke valgtsom et tiltak for å få ned eksponeringen for dioksiner og dioksinlignende PCB. Man skal jo heller ikke se bort fra at de aktuelle renseprosessen også påvirker næringsstoffene i oljen, sier Lorentzen.

Vil ikke rense Dermed er det heller ikke aktuelt for det store norske fôrselskapet Ewos å rense fiskeoljen for å få nivåene av miljøgifter helt ned.

- Som enkeltbedrift konkurrer vi ikke med myndighetene om mattrygghet, men har tillit til at myndighetene gjør korrekte risikovurderinger og fastsetter grenseverdier som vi som næringsaktør skal operere innenfor, sier kommunikasjonsdirektør Peter Hagen, og forteller at selskapet nøye kontrollerer at grensene overholdes.

MEST MILJØGIFTER:

1) Blåkveite
2) Ål
3)Sild
4) Regnbueørret
5) Makrell
6) Oppdrettslaks

• De fire siste fiskeslagene har nivåer som ikke ligger langt fra hverandre.


Kilde: NIFES

- Vi tester fiskeoljer ved skipning, i tillegg til stikkprøvekontroll ved mottak ved EWOS´ fôrfabrikker. Stikkprøver av ferdigvare er også del av kontrollsystemet. Fiskeolje med grenseverdier tett opp til, eller som overskrider fastsatte nivåer for miljøgifter, renses. Mattilsynet følger opp våre systemer, sier Peter Hagen.

Janneche Utne Skåre understreker at nivåene av miljøgifter i oppdrettslaks har sunket de seinere årene, dette på grunn av at det blandes inn mer planteoljer og mindre fiskeoljer i fiskefôret.

Grenseverdier for dioksiner og dioksinlignende PCB:

• TRAN: 4,0 pg TE/g fett (Norge har fått lov til å ha en strengere grenseverdi for marine oljer enn EU. som har en grenseverdi på 6,0 pgTE/g fett)
• FISKEOLJE til bruk i fôr: 20pg TE/ g fiskeolje
• FÔr: 5,5 pg TE/g fôr.
• FISK (med unntak av vill ål) 6,5 pg TE/g våtvekt.

Kilde: Mattilsynet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer