- Oppdrettsnæringa bør fjerne miljøgiftene

- Må redusere der det er mulig, mener forskningsdirektør Janneche Utne Skåre. Men det akter verken fôrbransjen eller myndighetene å sørge for.

KAN FORBEDRES: Men myndighetene har ikke pålagt oppdrettsnæringa å senke nivået av miljøgifter i oppdrettsfisken til bunns - derfor skjer det heller ikke. Foto: SCANPIX.
KAN FORBEDRES: Men myndighetene har ikke pålagt oppdrettsnæringa å senke nivået av miljøgifter i oppdrettsfisken til bunns - derfor skjer det heller ikke. Foto: SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Debatten har rast etter at enkelte leger og professorer i går gikk ut og advarte barn og gravide mot å spise oppdrettslaks. Myndighetenes kostholdsråd står ved lag: folk bør spise to — tre fiskemåltider i uka.

- Oljen bør renses At det er høye nivåer av miljøgifter i sjømat er vel kjent. Fisken får i seg fremmedstoffer via fôret. Forskningsdirektør Janniche Utne Skåre i Veterinærinstituttet ledet arbeidet med Vitenskapskomiteen for mattrygghets rapport om sjømat i 2006. Allerede den gang ble det pekt på at næringa kan gjøre mer for å senke nivået av miljøgifter, som i høye doser kan være skadelig for hjernen.

Det mener hun fortsatt.

- Oljen som brukes i fôret til oppdrettsfisk kan renses for miljøgifter, men meg bekjent har det ikke vært gjort av næringen. Oppdrettsfisk en av de matvarene der miljøgiftene i stor grad kan fjernes. Det er jo et poeng å redusere kildene der det er mulig. Man kan ikke påvirke nivåene i villfisk på samme måte, da må man inn med internasjonale avtaler om bruk av kjemikaliene, sier hun til Dagbladet.

- Ikke valgt Tran som går direkte til menneskekonsum må renses for miljøgifter, men oljen i fiskefôret må ikke. Det holder om nivået av miljøgifter i fiskeoljen ligger under grenseverdiene satt av EU. Ifølge seniorrådgiver Mette Lorentzen i Mattilsynet er det ikke aktuelt å stramme inn på dette.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer