Oppfordrer alle kvinner som har lyst til å jobbe deltid

Kona til Jens tar et oppgjør med de som vil presse småbarnsforeldre ut i full jobb.

KRITISK TIL HELTIDS-IDEOLOGI: Statsministerens kone Ingrid Schulerud sier sin hjertens mening i heltid-/ deltid-debatten. Her med statsministeren på en tur til Shetland i fjor.  Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet.
KRITISK TIL HELTIDS-IDEOLOGI: Statsministerens kone Ingrid Schulerud sier sin hjertens mening i heltid-/ deltid-debatten. Her med statsministeren på en tur til Shetland i fjor. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statsminister Jens Stoltenberg oppfordrer i VG alle kvinner som har lyst til det, til å jobbe deltid.

Ukebladet KK bringer i dag et intervju med hans kone Ingrid Schulerud, som kritiserer de som vil «presse småbarnsforeldre ut i full jobb».

- Jeg er litt skeptisk til en ideologi som sier at målet for alle småbarnsforeldre er å jobbe heltid hele tiden. Tiden med små barn går fort, og for noen er det fint hvis mor eller far kan redusere arbeidstiden en periode, sier Schulerud til KK. (Utdrag her). 

- Jeg er helt enig med Ingrid! Folk må velge selv, og at de som vil jobbe deltid skal gjøre det. Det er helt i tråd med det Ap og LO står for. Det gamle slagordet «deltid en mulighet, heltid en rettighet» understøtter at folk har ulike behov og ulike ønsker, sier statsministeren til VG.

LO-lederen angrep småbarnsmødre Schulerud spesifiserer ikke hvem hun kritiserer, men LO-leder Gerd Kristiansen rettet i mai et hardt angrep mot deltidsarbeidende kvinner.

- Vi har bruk for alle i arbeidslivet. Nå importerer vi arbeidskraft for å holde hjulene i gang. For hver eneste en som jobber deltid, er det et behov for en hel stilling, sa hun til Aftenposten.

Jens Stoltenberg har på sin side flere ganger understreket hvor viktig kvinners arbeidsinnsats er.

- Mer verd enn oljen
- Den er mer verdt enn oljen, har han sagt.

I intervjuet med Aftenposten i mai, antydet Kristiansen at kvinner bruker barn som en unnskyldning for å bli hjemme. Nå, fire uker før valget, ser hun ingen motsetning i det hun sa den gang og det Schulerud sier.

- Det er ingen motsetning i det å ha behov for å jobbe deltid i en fase av livet sitt, og det at vi jobber for å få til en heltidskultur der normen skal være heltid, sier hun nå til VG.

Jens Stoltenberg sier i intervjuet at Arbeiderpartiet har møtt småbarnsforeldrenes behov med utvidelse av foreldrepermisjonen, rett til ulønnet permisjon og fleksibelt uttak av permisjonene etter fødsel - men at folk grunnleggende må bestemme selv.