Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oppfordrer ansatte til å ta «pysjdag» eller en dag utenfor kontoret

Noen arbeidsplasser er mer fleksible enn andre.

UTRADISJONELLE SJEFER?  Heidi Krohn Olsen og Knut Olav Åmås har gitt de ansatte litt uvanlige beskjeder. Foto: Krohnark / Christian Roth Christensen
UTRADISJONELLE SJEFER? Heidi Krohn Olsen og Knut Olav Åmås har gitt de ansatte litt uvanlige beskjeder. Foto: Krohnark / Christian Roth Christensen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Noen dager har man bare lyst til å bli under dyna. Eller bare få noen andre impulser.

I et intervju med Aftenposten nylig, fortalte Heidi Krohn Olsen om begrepet «Pysjdag» som hun har innført på arbeidsplassen der hun er sjef. Hun er sjef for interiørarkitektbedriften Krohnark. Der kan folk sende «pysj» på sms og bli hjemme. Ingen spørsmål stilles.

- Jeg kan umulig være unik Den noe utradisjonelle ideen var  drevet fram av sjefens egne behov.

- Jeg er aldri syk, men det var dager jeg ville ta en tur i marka istedet for på jobben, for å hente litt energi. Og da tenkte jeg at jeg umulig kan være unik. Vi har for ordens skyld tre dager i året man kan ta en pysjdag, sier Krohn Olsen til Dagbladet.

- Ja, det var det åpenbare neste spørsmålet.

- Ja, det tas ikke ut i tide og utide. Men når det tikker inn en tekstmelding om pysjdag er det alt, da trenger jeg ikke noe mer

(stryker to oppfølgingsspørsmål om hvor grensa går og hva som skal til for at hun slutter å praktisere det) - Hvordan var reaksjonen?

- Folk er veldig begeistret! Det handler mye om tillit og frihet under ansvar. Jeg kan sitere Per Fugelli - «livet er et blandet regnskap» - og det er viktig at vi tar hensyn til. I dagens arbeidsliv viskes skillet mellom privat og jobb stadig mer ut, og krever mye av oss. Man har med jobben over alt, med Ipad og Iphone. Det er betimelig og riktig å se det som arbeidsgiver: «Takk for at du alltid er på».

- Jeg skal tipse min egen sjef om dette, jeg.

- Haha, ja, jeg har fått veldig mange hyggelige tilbakemeldinger.

Behov for å nullstille seg - Som du er inne på, er ikke dette en del av en utvikling innen visse friere yrker, der man får stadig mer fleksibel hverdag, samtidig som man «alltid» er på jobb?

- Arbeidslivet med et konstant krav om endring, er krevende, og gjør god ledelse mer kompleks. For meg er det er helt naturlig at man som leder tar hensyn til mennesket i denne omstillingen. Hvem er det som ikke har behov for å nullstille seg på tross av man ikke er syk?

Den tradisjonelle måten å jobbe på der man sitter i hvert sitt rom er i ferd med å forsvinne, mener hun. Da trenger man ikke tenke tradisjonelt.

- Iblant må man stoppe opp og tenke nytt. Mennesker har behov for pysjdag.

- Innovasjon Norge har ikke latt seg inspirere ennå?

- Haha, nei. jeg kommer liksom ikke unna Anita Krohn Traaseth (søster og administrerende direktør i Innovasjon Norge. journ.anm.). Jeg vet at hun synes jeg har et utradisjonelt lederskap som hun synes er morsomt.

- Tenker best når jeg går Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås hadde liknende fleksible tanker da han var kulturredaktør i Aftenposten fra 2008 til 2013. Han oppfordret de ansatte til iblant å komme seg ut av kontoret, oppsøke andre miljøer og få ideer og inspirasjon, uten at de nødvendigvis jobbet med noe konkret.

- Vi trenger å bryte ut av de vante omgivelsene våre av og til. Vi tenker ofte bedre og friere i omgivelser der vi ikke vanligvis er hele tiden. Selv tenker jeg best når jeg går, rett og slett, sier Åmås til Dagbladet.

- Var det noen som gjorde det?
- Ikke mange, men noen var det. Poenget var å komme seg ut og få ideer, ikke bare være sammen med kolleger i de vante omgivelsene. Å lage avis er jo å speile og forme samfunnet, og da må du kjenne det. Altfor mange mediefolk er for mye sammen med andre mediefolk.

- Er det for lite rom for sånt i dagens arbeidsliv?
- Ja, det tror jeg! Slik frihet er fortsatt for mange et litt for sjeldent privilegium, men frihet er også produktivt og idéformende. Det bør flere ledere huske, sier Åmås.

Tiltrekker de flinkeste Peggy Simcic Brønn, professor ved Handelshøyskolen BI synes konseptet «pysjdag» er interessant.

- Arbeidsmiljø er en viktig faktor for bedrifters rykte, så det er viktig at organisasjoner jobber med dette for å tiltrekke seg ansatte av høyeste kvalitet.

Hun nevner uformell fredag som et annet eksempel på imagebyggende annerledeshet:
- Det fikk for eksempel IBM bort fra deres image som A4-typer, oversatt som KJEDELIG.

- Men kunstnere har pysjdag hver dag, har de ikke? Sammenliknet med en som jobber ved et samlebånd, henger de bare rundt og er kreative. Folk ved samlebåndet har ikke den luksusen en pysjdag er. Men kanskje burde de hatt det - hvem vet vel bedre hvor endringer kan gjøres, enn de som er på bunnen av hierarkiet?

For journalister synes hun tid utenfor kontoret er mer åpenbart.

- Kreativitet er stimulert av så mangt, og det avhenger av typen bedrift. Men jeg kan ikke se for meg at en journalist kan gjøre en god jobb hvis man sitter ved pulten hele dagen, så Åmås' forslag er perfekt for det yrket - og åpenbart.

Det viktigste er at det passer typen bedrift, påpeker Brønn.
- Hvis det fungerer, altså hvis produktiviteten øker, burde de reklamere for det.