Oppfordrer folk til å hamstre ved

Nå blir det kaldere over hele landet.

VARMESØKENDE: Markanju Mano Haran og Harald Wærstad sikrer seg ved før kulda setter inn. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.
VARMESØKENDE: Markanju Mano Haran og Harald Wærstad sikrer seg ved før kulda setter inn. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Utsikter til kaldt vær har sendt varmesøkende nordmenn ut på vedjakt. Smart Club på Alna i Oslo har vært utsolgt, men fikk inn en ny ladning ved på fredag. På mandag kan det være tomt igjen.

- Vi sliter i år på grunn av stor etterspørsel. Leverandørene klarer ikke å levere og på mandag eller tirsdag kommer vi til å være utsolgt igjen. Da går det minst en uke før vi får ny ved, sier Hiwa, som er medarbeider på Smart Club.

Hiwa oppfordrer nordmenn til å hamstre ved.

- Folk bør kjøpe det de trenger for i år. I fjor hadde vi problemer med å skaffe ved mot slutten av vinteren. I år sliter vi allerede nå, sier Hawi.

Kaldt vær
Markanju Mano Haran fyller varebilen med sekk på sekk fra Smart Clubs vedutsalg. Han har tidligere opplevd at det har vært utsolgt for ved i Oslo.

- Når gradestokken går ned mot 10-15 minusgrader må vi fyre i stua, sier Mano Haran.

Også Harald Wærstad er også på vedjakt på Smart Club.

- Det er meldt kaldt vær fremover, sier Wærstad som bruker rundt 2-4 sekker ved i løpet av en kald uke.

Snart utsolgt
Flere vedutsalg er stengt for vinteren på grunn av tomme varelagere. Steinar Halvorsen som driver Christiania Vedutsalg regner med at veden tar slutt i løpet av få uker.

- Folk ringer døgnet rundt. Det er en utrolig etterspørsel etter ved, sier halvorsen.

Lørdag var pågangen så stor at køen sto til langt ned i gata der Halvorsen har sitt vedutsalg.

- Vi blir vel tomme i løpet av noen uker. I fjor gikk vi tom 7. januar. I år har vi økt beholdningen med 20 prosent, men alikevel blir det tomt en måned tidligere enn i fjor, sier Halvorsen, som kun selger norsk ved. Han mener det er hovedårsaken til at lageret snart er tomt.

- Aviser har testet forskjellen og brennverdien er høyere på norsk ved enn importert, sier Steinar Halvorsen som har drevet i vedbransjen i nitten år.

- Nå er det kaos i vedverdenen, sier Halvorsen.

Kaldt
- Det blir kaldere over hele landet. Vi kan komme til å se gradestokken dra seg ned mot minus 10 grader i indre strøk av østlandet, sier statsmeteorolog Bente Wahl.

Whal melder av kaldværet drar seg til mellom tirsdag og onsdag.

- Det kommer kald luft inn fra nord og det blir en kaldere november enn normalt, sier Wahl.

Foreløpig er det strøk lengst nord i landet som får de kaldeste temperaturene.

- Indre strøk i nordlige fjelltrakter kan oppleve å få temperaturer helt ned til minus 25 grader. På østlandet kan vi regne med minus 15 grader mot slutten av uka, sier Bente Wahl til Dagbladet.