Oppfordrer innvandrer-jenter til å følge drømmen

- Velg utradisjonelt, sier Iram Haq og Hadia Tajik.

NØKKELEN: Hadia Tajik og Iram Haq mener mødrene er nøkkelen for å oppmuntre innvandrerjenter til å ta egne valg. Foto: Thomas Rasmus Skaug
NØKKELEN: Hadia Tajik og Iram Haq mener mødrene er nøkkelen for å oppmuntre innvandrerjenter til å ta egne valg. Foto: Thomas Rasmus SkaugVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kulturminister Hadia Tajik (30) og filmregissør Iram Haq (37) gjorde begge utradisjonelle karrierevalg. Nå håper de at flere unge kvinner gjør det samme.

- Jeg vet hvor mye det betydde for meg da jeg var yngre å se at folk med innvandrerbakgrunn gjorde suksess, sier Tajik.

Mentale sperrer - Husker da jeg var ganske liten og satt på stuegolvet hjemme i Bjørheimsbygd og leste Dagbladets intervju med Noman Mubashir som ny ankermann i NRK Østlandssendingen.

For meg var det viktig, for da tenkte jeg for første gang at kanskje jeg kan bli like flink som han, å bli journalist i NRK eller et annet sted.
Når man leser den typen historier, så åpner man kanskje de mentale sperrene man har inni seg. Det gjør det enklere å tenke tanken på at en selv kan innta den type arenaer, sier Hadia.
Forutsigbarhet Kulturministeren peker på at i kulturlivet er et sosialt sjikt som deltar, og et annet sosialt sjikt som ikke deltar.

- Det handler om barrierer. Vi vet jo at mange av dem som er kommet til Norge som innvandrere eller barn av innvandrere er fra kulturer der forventningene er store om å velge yrker som har en stor grad av forutsigbarhet, enten det er som lege, advokat eller ingeniør.
Leserinnlegg Den unge Ap-statsråden påpeker at det for mange innvandrerungdommer virker utenkelig å gå inn i frie kunstneryrker.

- Her er Iram Haq et forbilde. Hun har gjort det veldig bra etter å ha gått den lange veien.

Jeg håper at Iram kan inspirere innvandrerjenter som kanskje sitter på stuegolvet og leser dette, slik jeg leste om Noman, til å ta de første små skrittene i retning av drømmen.

For min del handlet det om å begynne å skrive noen små leserinnlegg i lokalavisa Strandbuen. Andre jenter vil kanskje begynne med drama i den lokale fritidsklubben og etter hvert ta mot til seg til å søke filmlinja på Lillehammer, sier Hadia Tajik.
Personlig kamp Iram Haq forteller at hun alltid har brent for å lage sine egne prosjekter.
- Det har stått så sterkt for meg at jeg heller ville være fattig enn å la være å skape. Jeg har ikke hatt mye støtte på min vei.

Men jeg har forklart min sønn på 17 år at dette er drømmen min, og at hvis jeg oppgir den, så blir jeg ulykkelig. Det forstår han.

Jeg håper at min personlige kamp inspirerer sønnen min og kanskje andre ungdommer til å følge sine drømmer, uten dårlig samvittighet.
Gjør det selv! Regissøren startet som skuespiller før hun begynte å skape film.
- I begynnelsen var jeg veldig redd, men fortsatte å skrive. Tenkte at jeg kunne lage manus og så gi det bort til noen som kunne regissere filmen. Men på Norsk Filminstitutt sa de at jeg burde gjøre det selv.

Resultatet ble «Skylappjenta» som ble valgt ut til Sundance-festivalen i 2010. Nå er hennes sterke spillefilm «Jeg er din» klar for Toronto.

- Jeg har liksom vågd mer og mer etter hvert som selvtilliten er blitt bedre. Vi må huske på at foreldregenerasjonen vår kom hit som arbeidere. Det er først vår generasjon som har mulighet.

Tabubelagte Filmregissøren føler seg heldig som får lov til å lage film.

- Det er jo beinhard jobb, men også en slags luksus å få drive med det jeg har mest lyst til i hele verden.

Mitt mål er å fortelle historier som sitter litt langt inne, som er tabubelagte, såre og ubehagelige.
Jeg håper at det kan bety noe for de som kommer etter meg.

Rørende sms?er Iram Haq understreker at støtten fra andre filmskapere med innvandrerbakgrunn, som for eksempel Ulrik Imtiaz Rolfsen, har betydd mye.

- Ulrik har jeg kjent siden jeg var seksten. Han har fulgt meg tett. Jeg føler at han er som en bror.
Det er veldig rørende når Ulrik sender meg meldinger og oppmuntrer meg. Jeg opplever det norsk-pakistanske filmmiljøet som utrolig sjenerøst.

Jeg håper det vil bidra til at vi kommer til å se mange nye flinke filmtalenter med innvandrerforeldre i tida som kommer, sier Iram.

Nye stjerneskudd Hadia Tajik mener det er dette som også skjer i politikken.

- I AUF er det masse flotte, dyktige unge jenter med innvandrerbakgrunn på vei fram. det eneste rådet jeg kan gi dem er: Jobb hardt! Som Iram sa så fint i et intervju en gang: «Jeg er ingen opprører, jeg lever bare det livet det er naturlig for meg å leve.» Det samme gjør jeg, sier Hadia Tajik.
Mor er nøkkelen Hun innser at hun har tatt noen uvanlige valg.

- Jeg har bare fulgt hjertet mitt. Å oppleve støtte fra familien har mye å si. Nøkkelpersonen i familiene er mødrene.

Noen ganger som en forhandlingspart i forhold til en far. Noen ganger bare som heiagjeng, sier Hadia Tajik.
- Helt enig. Uten familien i ryggen blir man veldig sårbar, sier Iram Haq.