UT MOT FLYKTNINGAVTALEN: Siv Jensen brukte store deler av sin appell under Frp's valgkampåpning i Ålesund til å kritisere avtalen om Syria-flyktninger som ble inngått mellom Høyre og fem andre partier på Stortinget før sommeren. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
UT MOT FLYKTNINGAVTALEN: Siv Jensen brukte store deler av sin appell under Frp's valgkampåpning i Ålesund til å kritisere avtalen om Syria-flyktninger som ble inngått mellom Høyre og fem andre partier på Stortinget før sommeren. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

Oppfordrer kommunene til å boikotte Syria-avtalen

Siv Jensen innledet valgkampen i Ålesund.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ÅLESUND (Dagbladet): Partileder Siv Jensen innledet Fremskrittspartiets valgkamp i Ålesund i dag med å oppfordre norske kommuner til å boikotte Stortingets Syria-avtale.

- Vi er fortsatt mot denne avtalen, og vi håper fortsatt at de partiene som står bak, innser at det er bedre å bruke ressursene på å hjelpe flyktningene i nærområdene, sier Siv Jensen under Frp's valgkampåpning.

- Men Stortinget har fattet dette vedtaket, vel vitende om at det er opp til kommunene. Derfor er dette en viktig lokalpolitisk sak, sier Jensen.

Kjemper mot Frp-lederen håper derfor at så mange kommuner som mulig sier nei til å ta imot Syria-flyktninger.

- Mange kommuner har uttrykt at dette er en utfordring, og vi mener at kommunene ikke skal la seg presse, sier Jensen.

«FARMEN»-KANDIDAT: Varaordfører for Fremskrittspartiet i Sykkylven kommune og tidligere «Farmen»-deltager, Olav Harald Ulstein var på plass i Ålesund da partileder Siv Jensen besøkte byen for å sparke i gang valgkampen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
«FARMEN»-KANDIDAT: Varaordfører for Fremskrittspartiet i Sykkylven kommune og tidligere «Farmen»-deltager, Olav Harald Ulstein var på plass i Ålesund da partileder Siv Jensen besøkte byen for å sparke i gang valgkampen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Jo flere kommuner som sier nei, jo større sannsynlighet er det for at avtalen ikke gjennomføres.

Jensen påpeker at det er en klausul i avtalen, som regjeringspartner Høyre inngikk med fem andre partier på Stortinget, som gjør at den skal revurderes allerede til neste år.

- Dere kan påvirke beslutningen gjennom hva dere stemmer, sier Jensen.

Kommuneøkonomi Finansministeren mener også at flyktningavtalen er et viktig lokalpolitisk spørsmål fordi det kan påvirke kommuneøkonomien.

- Jeg mener vi skal utfordre lokalpolitikerne fra de andre partiene og spørre hva de vil kutte ut i stedet, sier hun.

Samtidig påpeker hun at over 5000 flyktninger i Norge venter på å bli bosatt.

- Derfor sier vi veldig klart at ingen skal føle seg presset. Vi bruker valgkampen til å kjempe mot avtalen. Si nei i alle landets kommuner, så de kan tenke seg om de som står bak dette vedtaket.

Bred enighet   Det var i juni at alle partiene på Stortinget - bortsett fra SV og Frp - ble enige om å ta imot 8000 Syria-flyktninger over tre år.

Frp trakk seg fra forhandlingene bare dager før avtalen var i havn.

- Jeg vil berømme Frp og SV for å ha vært med på forhandlingene, og så endte vi med et bredt flertall, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre etter at partiene ble enige.

Krisemøte Innad i Frp-leiren var stemningen tilsynelatende ikke like god. Da Siv Jensen seinere samme dag kom ut etter et fire timer langt gruppemøte, kunne hun ikke love at Frp ville følge opp avtalen i regjering.

- Vi mener dette er en avtale så full av forbehold at det er vanskelig å overskue konsekvensene av den, sa Jensen til Dagbladet etter møtet.

Dagen etter holdt partiet krisemøte, hvor de kom fram til at de ville fremme forslag om en folkeavstemning om Syria-avtalen. Et forslag betegnet som skamløs populisme, blant annet av Dagbladet på lederplass. Forslaget ble også raskt skutt ned av alle de andre politiske partiene.

VIKTIG TALE: Siv Jensen brukte noen minutter på å forberede talen før hun gikk på scenen og åpnet Frp's valgkamp i Ålesund. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
VIKTIG TALE: Siv Jensen brukte noen minutter på å forberede talen før hun gikk på scenen og åpnet Frp's valgkamp i Ålesund. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer