Oppfordrer lokalsamfunnet etter tragedien der Tobias (21) døde: «Ta vare på den siktedes familie»

En vond tid for alle.

TO FAMILIER: Stedet der 21-åringen mistet livet, rett utenfor familiehjemmet i Åndalsnes, er blitt et sted der ungdommene møtes for å minnes mannen de beskriver som en livsglad gutt. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
TO FAMILIER: Stedet der 21-åringen mistet livet, rett utenfor familiehjemmet i Åndalsnes, er blitt et sted der ungdommene møtes for å minnes mannen de beskriver som en livsglad gutt. Foto:Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ÅNDALSNES (Dagbladet): Det er gått to døgn siden Tobias Hattrem Moa (21) døde etter en voldsepisode i Åndalsnes sentrum. Tragedien har rammet et helt lokalsamfunn. De forsøker å forstå hvordan en halloween-kveld kunne ende så fatalt. 

- Se at det er to  Mandag ble en 23 år gammel mann - også han fra Rauma - varetektsfengslet med brev- og besøksforbud i to uker. Han erkjenner delvis straffskyld etter siktelsen, som går under grov kroppskrenkelse. 

Nå ber kommunens kriseteam og ordfører de lokale om å slå ring rundt også den siktedes familie. 

- Vi har som kriseteam fra første stund hatt fokus på familien til siktede også. Vi ser at det er viktig at også lokalsamfunnet ser at det er to parter som er hardt rammet av denne saken. Det er viktig å ta vare på også den siktedes familie.

Det sier kristeteam-lederen i Rauma kommune og Åndalsnes, Harald Andreas Digernes-Westby, til Dagbladet. 

- TA VARE PÅ HVERANDRE: Det sier kriseteam-leder i Åndalsnes og Rauma, Harald Andreas Digernes-Westby. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
- TA VARE PÅ HVERANDRE: Det sier kriseteam-leder i Åndalsnes og Rauma, Harald Andreas Digernes-Westby. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Det er viktig at folk bryr seg. Så raskt som mulig etter den mest akutte fasen i en slik sak, er det viktig å normalisere så godt det går. Det er mye godt i hverdagen og å komme seg tilbake til rutinene. Det tror jeg er kjempeviktig, sier han da Dagbladet møter ham hjemme i Åndalsnes. 

- Tenker på familien Samtlige av de Dagbladet har møtt i Åndalsnes i etterkant av dødsfallet natt til søndag, trekker fram siktedes familie når de snakker om dødsfallet. 

- Dette er ikke annet enn tragisk. Jeg tenker også veldig på familien til mannen som er siktet. Det er vondt, sa en kvinne i nabolaget til Dagbladet søndag. 

Hvordan skal man snakke med dem som er rammet av en slik tragedie? spør Dagbladet kriseteam-lederen. 

- Man må prøve å gjøre som normalt, men å vise litt ekstra at man bryr seg. Møtes man og snakker sammen, så tror jeg det kommer naturlig, sier lederen, som til vanlig er leder for kurativ helse i kommunen. 

- FRA FØRSTE STUND: Å ta vare på også siktedes familie var en prioritet for kriseteamet helt fra første stund, forteller kriseteam-lederen. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
- FRA FØRSTE STUND: Å ta vare på også siktedes familie var en prioritet for kriseteamet helt fra første stund, forteller kriseteam-lederen. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Man trenger ikke snakke konkret om det som har skjedd, bare vise at man støtter dem og er der for dem.  

- Vise omsorg 21 år gamle Tobias døde rett utenfor familiens hjem. Åstedet har i tida etter dødsfallet blitt til en sørgeplass der både små og store har møttes for å tenne lys, gråte og legge ned blomster til minne om 21-åringen.

- Det er viktig å ta vare på hverandre nå. Det er mange berørte på begge sider, sier ordfører Lars Olav Hustad til Dagbladet.

Kriseteamet ble raskt satt på plass av kommunen. En lege, en spesialsykepleier, en prest, en rådmann, ordføreren og en teamleder hjelper de som måtte ønske det.

- Kommunen har utført og tilbudt helsehjelp til familiemedlemmene til den siktede. Det er viktig å vise omsorg og være imøtekommende nå, sier ordføreren. 

ENHETSLEDER: Harald Andreas Digernes-Westby leder kommunens enhet for kurativ helse, og nå også kriseteamet som tar seg av begge familiene i etterkant av dødsfallet natt til søndag. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
ENHETSLEDER: Harald Andreas Digernes-Westby leder kommunens enhet for kurativ helse, og nå også kriseteamet som tar seg av begge familiene i etterkant av dødsfallet natt til søndag. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Fortsatt brenner det i lysene utenfor samfunnshuset og familiehjemmet der 21-åringen døde. Hele tida kommer det nye ungdommer. De står sammen og holder rundt hverandre. 

- Det gnager ham  Selv tenker den siktede 23-åringen på avdødes familie, sier advokaten hans.

- Han er svært preget av det som har skjedd, og han tenker mye på avdødes familie og venner. Han skjønner at de må ha det fryktelig, det gnager ham veldig. Han har god tid til å tenke, sier Øyvind Panzer Iversen.

Siktede har fortalt at han delvis erkjenner straffskyld etter siktelsen. Han erkjenner at han og avdøde havnet i en konfrontasjon, men han kan ifølge sin forsvarer ikke forstå at konfrontasjonen skulle føre til at 21-åringen døde.

- Han har det tungt, men er innstilt på å gjennomføre de to ukene (i varetekt) slik at politiet får etterforsket på den måten de mener tjener saken best, sier advokat Panzer Iversen.  

MINNES: Tobias Hattrem Moa døde natt til søndag etter en halloween-fest like ved familiehjemmet. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
MINNES: Tobias Hattrem Moa døde natt til søndag etter en halloween-fest like ved familiehjemmet. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Avdødes familie har foreløpig ikke fått oppnevnt noen bistandsadvokat, opplyser politiet i Nordmøre og Romsdal overfor Dagbladet. 

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram