Oppfordrer til å spre Gaza-konflikten til Vestbredden

Irans øverste leder ønsker staten Israels utslettelse.

ØNSKER UTVIDELSE: Irans øverste leder ayatolla Ali Khamenei oppfordrer palestinerne til å spre konflikten også til Vestbredden. Foto: LEADER.IR / REUTERS / NTB SCANPIX
ØNSKER UTVIDELSE: Irans øverste leder ayatolla Ali Khamenei oppfordrer palestinerne til å spre konflikten også til Vestbredden. Foto: LEADER.IR / REUTERS / NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Irans øverste leder ayatolla Ali Khamenei oppfordrer palestinerne til å utvide den væpnede konflikten med Israel til Vestbredden, som hittil ikke er berørt av den militære offensiven «Operation Protective Edge».

- Vi mener Vestbredden bør væpnes som Gaza, sa Khamenei til studentene ved universitetet i Teheran, ifølge den statlige TV-kanalen Press TV.

Ønsker utslettelse Iran har i flere tiår, siden den islamske revolusjonen i 1979, vært en sterk motstander av staten Israels eksistens. Under sin tale til studentene uttalte Khamenei at palestinsk væpnet motstand er «den eneste måten å konfrontere det israelske sionistregimet på».

Ayatollaen sa videre at en folkeavstemning om regionens skjebne vil være slutten for Israel.

- Tel Avivs uvirkelige forbrytelser viser Israels iboende realitet. Den eneste behandlingen er utslettelse, sa lederen, og understreket samtidig at et opphør av staten Israel ikke vil være det samme som en massakre på jøder i området.

Mens Vestbredden administreres av den palestinske selvstyremyndigheten under president Mahmoud Abbas, er det den islamistiske og paramilitære organisasjonen Hamas som har kontrollen på Gazastripa, der de skyter opp raketter mot Israel. Israel har svart med «Operation Protective Edge», som startet som bombing av mål i området, men som nå også omfatter bakkeoperasjoner.

Over 700 drept Etter at Israels «Operation Protective Edge» startet 8. juli, er 678 palestinere og 32 israelere, samt en utenlandsk arbeider, drept. Onsdagen viste få tegn til at kampene og de menneskelige lidelsene vil avta; Hamas skjøt et dusin raketter mot sørlige og sentrale Israel, mens Israel fortsatte å bombe Gaza. Samtidig fortsatte bakkeoperasjonene på sjuende dagen.

Minst 47 palestinere, blant dem flere barn, og tre israelske soldater ble drept i onsdagens kamper. I går bestemte også FNs menneskerettighetsråd seg for å nedsette en kommisjon som skal granske hvorvidt Israel har gjort seg skyldige i krigsforbrytelser i løpet av offensiven.

- Det er en stor sjanse for at Israels styrker bryter folkeretten, uttalte FNs høykommissær for menneskerettigheter, Navi Pillay - som særlig siktet til det store antallet drepte barn og ødelagte bolighus.

I SORG: En palestinsk mann, med klærne stenket av sin drepte fars blod, sørger å et sykehus i Khan Younis sør på Gazastripa. Til nå er 678 palestinere drept under «Operation Protective Edge». Foto: Abu Mustafa / Reuters / NTB Scanpix
I SORG: En palestinsk mann, med klærne stenket av sin drepte fars blod, sørger å et sykehus i Khan Younis sør på Gazastripa. Til nå er 678 palestinere drept under «Operation Protective Edge». Foto: Abu Mustafa / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Høykommissæren understreket at hun også fordømmer Hamas' rakettangrep mot Israel.

- Klar for våpenhvile Onsdag kveld uttalte Hamas-leder Khaled Meshaal at han er klar for å akseptere en våpenhvile på Gaza, men mot strenge betingelser som få tror Israel vil etterkomme. Tidligere på dagen dukket USAs utenriksminister John Kerry opp i Israel, i et forsøk på å få stanset kamphandlingene. Han uttalte at det fremdeles gjenstår mye arbeid før så skjer.

Her hjemme deltok over 2000 personer i en støttedemonstrasjon for palestinerne, utenfor Stortinget og Israels ambassade. LO-leder Gerd Kristiansen fordømte i harde ordelag den israelske offensiven.

- De som dreper barn, er barnemordere, slo hun fast i sin tale under demonstrasjonen ifølge NTB.

Demonstrasjonen forløp rolig.

SÅRET: Sårede israelske soldater evakueres etter kamper på Gazastripa onsdag. Tre soldater ble drept, det bringer det militære tapstallet på israelsk side opp i 32. Foto: Yossi Aloni / Reuters / NTB Scanpix
SÅRET: Sårede israelske soldater evakueres etter kamper på Gazastripa onsdag. Tre soldater ble drept, det bringer det militære tapstallet på israelsk side opp i 32. Foto: Yossi Aloni / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer