Oppfordrer til å tisse i dusjen

...for å redde regnskogen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I en ny tv-kampanje oppfordrer den brasilianske miljøbevegelsen SOS Mata Atlântica alle om å spare vann - ved å tisse i dusjen.

Gruppen argumenter for at én husholdning kan spare rundt 4380 liter vann årlig dersom de avstår fra ett toalettspyl per dag. Dette vil bidra til å bevare Den atlantiske skogen - Mata Atlântica - mener de.

Den animerte reklamen, som nå går på brasilianske tv-skjermer, viser alt fra «Menn, kvinner, barn» til «sportsstjerner, monstre, folk fra andre planeter» som tisser i dusjen.

- Tiss i dusjen! Redd Mata Atlântica!, er konklusjonen.

Mata Atlântica stekker seg langs Brasils atlanterhavskyst, og består av en rekke forskjellige skogstyper - også regnskog.

I likhet med andre tropiske skoger er Mata Atlântica et de områdene på kloden med størst biodiversitet, men er også kritisk truet og hardt rammet av menneskelig aktivitet og avskoging.

Forskningssenteret Iracambi sier 93 prosent av skogen - definert som en verdensarv - nå borte. Over 70 prosent av Brasils truede dyrearter lever her.

TRUET: Et fossefall ved Curitiba i Brasil. En miljøvernorganisasjon i landet oppfordrer innbyggerene til å tisse i dusjen framfor toalettet for å spare vann og redde den sårbare skogen. Foto: J.Z.Berger/Wikimedia Commons
TRUET: Et fossefall ved Curitiba i Brasil. En miljøvernorganisasjon i landet oppfordrer innbyggerene til å tisse i dusjen framfor toalettet for å spare vann og redde den sårbare skogen. Foto: J.Z.Berger/Wikimedia Commons Vis mer

Det inkluderer 38 av 69 kritisk truede pattedyrarter og alle de 16 truede amfibiearter i landet, ifølge tall fra den brasilianske miljøvernsinstituttet IBAMA.

- Tv-reklamen er humoristisk rundt et alvorlig emne, sier SOS Mata Atlântica-talskvinne Adriana Kfouri til nyhetsbyrået Associated Press (AP).

Overlege Jalil Davami ved Urologisk avdeling på Akershus universitetssykehus vil imidlertid fraråde dusjtissing på det sterkeste, selv om det bidrar til å skåne miljøet.

- Det er absolutt ikke hygienisk. Selv om det sies at urinen er steril, så veit du aldri om den er det. Det er et bra sted for bakterier og forbundet med fare for sykdomsspredning, sier Davami til Dagbladet.

MATA ATLÂNTICA, eller Den atlantiske skogen, strekker seg langs kysten av Brasil. Kart: Google Maps.
MATA ATLÂNTICA, eller Den atlantiske skogen, strekker seg langs kysten av Brasil. Kart: Google Maps. Vis mer