Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oppfordrer til bortføring av utlendinger i Afghanistan

Sentralt al-Qaida-medlem vil tvinge fram fangeutveksling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Et sentralt medlem av terrornettverket al-Qaida oppfordrer Taliban til å bortføre utenlandske statsborgere i Afghanistan, for å tvinge fram fangeutveksling.

Oppfordringen kommer fra Mustafa Hamid, også kjent som Abu Walid al Masri, opplyser Leah Farrall, som selv har bakgrunn som terroranalytiker for det australske politiet.

Farrall viser til et internt al-Qaida-notat fra juli, med tittelen «Amerikanske soldater i Afghanistan - første steg for løslatelse av alle fanger fra krigen mot terror».

I notatet oppfordrer Mustafa Hamid Taliban-ledelsen til å bortføre sivile og militære utlendinger i Afghanistan, for å bruke dem som forhandlingskort og sikre løslatelse av al-Qaida- og Taliban-fanger.

- Han foreslår at de endrer spillereglene, slik USA har gjort. Han forteller dem at det nå er tillatt å bortføre sivile utlendinger fra åpen gate. En slik strategi kan ifølge ham resultere i løslatelse av alle fanger som holdes av USA i krigen mot terror, sier Farrall.

- Masri argumenterer med at USAs fengsling og tortur av muslimer, og manglende vilje til å skille mellom sivile og militære mål, rettferdiggjør bruken av denne nye strategien. Han sier at Taliban bør gjøre det samme som fienden gjør, sier hun.

Hamid har sittet i forvaring i Iran siden 2003, men regnes fortsatt som en innflytelsesrik skikkelse innen al-Qaida og holder kontakten med sine tilhengere via internettsider.

Seks uker etter at han sendte ut sitt direktiv, ble den britiske New York Times-journalisten Stephen Farrell og hans afghanske tolk bortført av Taliban-opprørere i Afghanistan.

Farrell ble frigjort av britiske spesialstyrker i en dramatisk operasjon, som kostet tolken og en britisk soldat livet.

(NTB)

 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media