Oppfordrer til harry-handel

Økonomirådgiver Carsten O. Five oppfordrer alle som kan, til å dra til Sverige på «harry-tur»: -  Politikerne gir jo blaffen i å få ned matprisene her.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er jammen godt vi har söta bror å handle hos som et korrektiv til politikernes vanstyre, som gjør Norge dyrest i verden. Det merkes godt for pensjonister og folk som lever på trygd, sier Five, før han stikker til Frankrike på påskeferie.

- Der venter billigere og bedre mat, sier økonomirådgiveren og ler. Han får full støtte av Frp-politiker og grensehandler Øystein Hedstrøm.

- Mer grensehandel vil presse prisene ned her hjemme. Jeg håper på økt «harry-handel» og anbefaler flest mulig norske forbrukere til å handle i Sverige, sier Hedstrøm.

Han mener det er på høy tid å innlede et korstog for lavere matvarepriser.

- Folk bør også vurdere å kjøpe brune- og hvitevarer, møbler, medisiner, bilreparasjoner og serviceoppgaver over kjølen.

Skjærtorsdag er blitt en fylle- og handledag over svenskegrensa. I år legger vi igjen over 250 millioner i grensebutikkene, tror Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon, HSH.

Ikke nok

Frp-politiker Hedstrøm hevder det ikke er gjort nok for å stanse handelslekkasjen til Sverige. Norge må harmonisere avgiftene på lokkevarer som alkohol, tobakk og sjokolade med det svenske nivået, mener han.

Priskrig på mat i Sverige, muligheten for kraftige kutt i svenske alkoholavgifter og ny bru over Svinesund vil utvilsomt sette fart i «harry-turene».

- Forslaget om ny, norsk sukkeravgift og mulig styrket kronekurs vil også kunne øke prisforskjellene mellom Norge og Sverige, påpeker informasjonssjef Jarle Hammerstad i HSH.

Tidligere landbruksminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) vil ikke si noe stygt om nordmenn som reiser til Sverige for å handle. Han har hytte ved Svinesund og utelukker ikke en handletur.

Latterlig

- Det er ingen grunn til å løfte noen moralsk pekefinger mot grensehandel. Det er latterlig å prøve å bekjempe dette ved å stemple dem som handler i Sverige som harry, dumme eller med lav sosial status, sier Hanssen, og innrømmer at han sikter til uttalelser fra landbruksminister Lars Sponheim.

Billigere med EU

- Samtidig er 250 millioner veldig mange penger, og siden mye av det vi handler i Sverige i påsken er mat, er dette penger som norsk landbruk går glipp av.

- EU-medlemskap vil gi billigere mat i Norge, er Høyre-nestleder Jan Tore Sanners kommentar.

Sanner mener den viktigste grunnen til at Sverige er billigere, er EU. Nå vil han se hva svenskene gjør med forslaget om kutt i alkoholavgiftene. Härstedt-utvalget har foreslått å kutte avgiftene på øl og vin med hele 30 prosent, og brennevin med 40 prosent.

Presset vil øke

- Hvis forslaget går gjennom i Riksdagen, må Norge kutte like mye?

- Ikke nødvendigvis tilsvarende, men det vil øke presset. Høyre mener vi må redusere avgiftene. Det lyktes ikke Dagbladet å få noen kommentar fra landbruksminister Lars Sponheim i går.

PÅSKEHØYTID: Ikke alle velger fjellet med Kvikk-Lunsj og appelsiner. Mange bruker påsken til å en «harry-tur». Det var allerede i går lange bilkøer gjennom Østfold.