Coronaviruset

Oppfordrer til hjemmekontor

Helseminister Bent Høie sier at mange tror at ting skal bli normalt nå etter påske, og understreker at det ikke er tilfellet.

FORTSATT VÆRE HJEMME: Helseminister Bent Høie ber om at de som har mulighet, tar hjemmekontor også i tida framover. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FORTSATT VÆRE HJEMME: Helseminister Bent Høie ber om at de som har mulighet, tar hjemmekontor også i tida framover. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Helseminister Bent Høie og fungerende helsedirektør Espen Nakstad gjestet Nyhetsmorgen på NRK tirsdag.

Her ber Høie igjen alle som kan om å ha hjemmekontor.

- Vi vil unngå de mest inngripende tiltakene, men håndvask, hoste i albue og avstand er den typen tiltak som vi må opprettholde. Jeg må minne om at man fortsatt skal ha hjemmekontor om man kan, også etter påske. Vi må unngå trange busser og t-baner, sier Høie, og fortsetter:

- Mange tenker at ting skal bli normalt nå etter påske, men dette starter med en forsiktig åpning av barnehage og de første trinnene i skolen. Håpet er at barna er tilbake på skolen før sommeren, men det avhenger av at vi har kontroll på smittespredningen.

POSITIVE NYHETER: Mellom alle de dårlige nyhetene, finnes det også positive corona-nyheter. Foto: Shutterstock editorial Vis mer

Tester færre

Helseministeren påpeker igjen at sommerferien bør legges til Norge i år, og viser til utviklingen internasjonalt.

Etter at de strenge smitteverntiltakene ble innført 12. mars, har smittereproduksjonstallet kommet under 1 – det vil si at hver smittet person smitter færre enn én ny. I slutten av april skal barnehager og skoler delvis gjenåpnes.

- Vi ser at utviklingen som startet før påsken, har fortsatt. Dessverre ser vi at mange har dødd i påsken. Dette er trolig pasienter som har vært syke en stund. Antall sykehusinnleggelser og personer i respirator går i riktig retning, sier Høie.

Espen Nakstad påpeker at også antall testede går ned, som kan bety at det er færre personer i befolkningen med coronasymptomer.

BENT HØIE: - Det er viktig at vi gjør dette sammen. Video: Bjørn Langsem Vis mer

Råd til foreldre

Det kommer en veileder til ansatte i barnehage- og skoler, og foreldre, som skal gi informasjon om hvordan barn skal tilbake til barnehage og skole på en trygg måte, understreker Nakstad.

- Man må være hjemme når man er syk. Barnehagebarn med feber eller forkjølelsessymptomer skal ikke i barnehagen eller på skolen. Selv om det bare er en forkjølelse, vil det kreve smittesporing og testing. Vi har ikke kapasitet til å teste alle. Men vi har kapasitet til å teste én ansatt som har fått symptomer, men som har holdt seg hjemme og ikke har smittet barn eller andre, understreker Nakstad.

COVID-19: Dette er symptomene for coronaviruset, som siden desember 2019 har spredt seg fra Kina og ut til hele verden. Utbruddet er kategorisert som en pandemi. KILDER: WHO, FHI, NHI og Helsenorge.no STILLFOTO: NTB Scanpix. VIDEO: Endre Vellene. Vis mer

Han tror at de fleste fortsatt tar rådene alvorlig.

- Så langt tror jeg de fleste får et inntrykk av at dette fortsatt ikke er en spøk, når man leser om hva som skjer i resten av Europa. Ingen ønsker en nedstenging av samfunnet, så de gode vanene folk har lært seg, er fortsatt veldig viktig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer