RUSSEKÅL: Russekålen kom til Norge fra Svartehavet på midten av 1800-tallet. I dag er den vanlig ugress. Foto: Bjørn Rørslett / NN / Samfoto
RUSSEKÅL: Russekålen kom til Norge fra Svartehavet på midten av 1800-tallet. I dag er den vanlig ugress. Foto: Bjørn Rørslett / NN / SamfotoVis mer

Oppfordrer til krig mot gul plageånd

Russekålen med sin kraftige, gule blomsterprakt har spredd seg så voldsomt at folk oppfordres til å gå til krig mot planten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russekålen som kan bli opp til 1,20 meter høy og har halvannen meter lange røtter, fortrenger effektivt de fleste andre planter, og den finnes over alt - i veikanter og i grøntområder. Spesielt på Østlandet sprer den sine kraftige røtter i raskt tempo.

- Det hender at fremmede arter ligger «latente» en stund, så eksploderer de. Jeg vil oppfordre folk til å gå til krig mot denne planten. Gyve løs på den, sier generalsekretær Christian Steel i SABIMA (Samarbeidsrådet for biologisk mangfold) til Aftenposten.

Han sier tidspunktet for å bekjempe den gule plageånden er nå - før den har satt frø og er klar for å spre seg videre. Steel anbefaler at både blomster og røtter brennes.

(NTB)