Oppfordrer til opprør

Avsatt høyesterettsjustitiarius ber pakistanske advokater gjøre opprør mot Musharraf. Samtidig utfordrer Bhutto presidenten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den avsatte høyesterettsjustitiarien Iftikhar Mohammed Chaudhry er en av lederne for opposisjonen i Pakistan. Lørdag kveld ble han satt i husarrest, og hjemmet hans er omringet av sikkerhetsstyrker.

Nå ber han landets jurister gjøre opprør mot president Pervez Musharraf, som har opphevet grunnloven og arrestert tusenvis av opposisjonelle.

- Gå til hvert eneste hjørne av Pakistan og spre ordet at nå er tiden inne. Ikke vær redde. Gud vil bistå oss, og en dag vil grunnloven bli gjeninnsatt og diktatoren avsatt, sa Chaudhry på telefonen til Islamabad Bar Association, ifølge AP.

Øyeblikkelig etter ble mobilnettverket slått av i Islamabad, men beskjeden var blitt tatt opp på en MP3-spiller og ble spredd på lokale tv-stasjoner via satellitt.

Utfordrer Musharraf

Presidenten hevder at unntakstilstanden er et nødvendig onde for at staten skal kunne bekjempe Taliban og andre islamske ekstremister, men opphevelsen av grunnloven har først og fremst rammet advokater og politiske aktivister som har kritisert Musharraf. Offisielle tall oppgir at omkring 2500 personer har blitt arrestert så langt, mens opposisjonen hevder at 3500 har blitt arrestert.

Unntakstilstanden som ble innført på lørdag kan også føre til at landets lenge etterlengtede valg kan bli utsatt. På tross av internasjonale protester, vurderer nå presidenten å utsette det kommende parlamentsvalget.

Ifølge tidligere statsminister Benazir Bhutto, vil valget mest sannsynlig bli utsatt i ett til to år dersom presidenten får bestemme.

Oppfordrer til opprør

Bhutto, som inntil nylig har forhandlet med Musharraf om en politisk allianse, ønsker ikke lenge å samtale med presidenten så lenge unntakstilstanden gjelder.

Hun utfordrer presidenten til å holde valget som planlagt i januar, melder BBC World. Bhutto krever også at han går av som sjef for de væpnede styrker.


Nye gatekamper

Chaudhrys oppfordring ble godt mottatt av landets advokater, som erklærte at presidenten var kriminell.

- Hverken uniformer eller kuler kan stoppe oss, lød ropene i Islamabad Bar Association, som prøvde å demonstrere i gatene men ble stoppet av hundrevis av politimenn. I kampene som fulgte ble minst tre advokater og tre politimenn såret, etter at begge sider kastet steiner på hverandre.

Nå vurderer USA å oppheve bistanden til Pakistan, dersom ikke presidenten gjeninnsetter grunnloven.

USA vurderer bistandsfrys

- Jeg tviler på at president Bush vil gå til skritt som gjør USA mindre trygg i krigen mot terror. Samtidig er det klart at robuste demokratiske institusjoner er Pakistans beste forsvar mot ekstremisme, opplyser Sean McCormack, talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet, til AFP.

Oppfordrer til opprør

Siden 2001 har USA overført 9,6 milliarder dollar til Pakistan, og ytterligere 780 millioner er planlagt overført i år.

- Amerikansk bistand må fryses til konstitusjonen, borgernes rettigheter og domstolenes uavhengighet blir gjeninnført, sier senator Patrick Leahy, som har som ansvar å overvåke bistanden til Pakistan.

STØTTER CHAUNDRY - DEMONSTRERER MOT MUSHARRAF: Under en demonstrasjon til støtte for høyesterettjustitiaren i sommer, brant motstandere av Musharraf en dukke som forestilte presidenten. Nå oppfordrer den avsatte sjefen for pakistansk høyesterett til opprør mot Musharrafs opphevelse av grunnloven. Alle foto: Scanpix
STØTTER CHAUNDRY - DEMONSTRERER MOT MUSHARRAF: Under en demonstrasjon til støtte for høyesterettjustitiaren i sommer, brant motstandere av Musharraf en dukke som forestilte presidenten. Nå oppfordrer den avsatte sjefen for pakistansk høyesterett til opprør mot Musharrafs opphevelse av grunnloven. Alle foto: Scanpix Vis mer
UTFORDRER PRESIDENTEN: Tidligere statsminster Benazir Bhutto har avbrutt alle samtaler med presidenten, og er åpen for å stille til valg for et opposisjonsparti.
SLIK UTTRYKKET DENNE KVINNELIGE ADVOKATEN SIN STØTTE TIL CHAUDRY UNDER SOMMERENS OPPTØYER: Nå har dommeren bedt henne og kollegaene hennes gjøre alt de kan for å motarbeide presidenten.