Oppfordrer til SAS-boikott

Stortingsrepresentant Steinar Bastesen vil at folk skal boikotte SAS fordi selskapet nekter å frakte hvalkjøtt når Norge gjenopptar eksporten av hvalkjøtt seinere i år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hvis spørsmålet skulle bli aktuelt kommer SAS til å si nei, sier Mimmi Hildebrand i SAS informasjonsavdeling til den svenske avisen Dagens Nyheter.

Så sent som for en uke siden sa SAS at selskapet ikke aktivt ville delta i en fraktboikott av hvalkjøtt. Men etter at Greenpeace publiserte en liste med 21 flyselskaper som kommer til å nekte transport av norsk hvalkjøtt, har konsernledelsen i SAS endret holdning.

Ifølge Hildebrand var det ingen enkel beslutning fordi de tre skandinaviske landene som står bak SAS, har forskjellige syn på hvalfangst og eksport av hvalprodukter.

- Men vi lot Sverige, det land som har den tøffeste holdningen, bli styrende for denne etiske avgjørelsen, sier Hildebrand.

- Boikott

Stortingsrepresentant Steinar Bastesen oppfordrer til boikott av SAS.

- Storting og regjering kan ikke bruke et flyselskap som motarbe ider norsk offisiell politikk, sier Bastesen til VG Nett.

Han sier at avgjørelsen ikke får så mange praktiske konsekvenser ettersom det meste av hvalkjøttet blir sendt med båt.

Hvalen betraktes som et utrydningstruet dyr, men Norge anser ikke vågehvalen som truet. I januar besluttet regjeringen å tillate eksport av hvalprodukter.