Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Oppfordrer til skulk og løgn

Foreldre raser over de nye permisjonsreglene i Oslo-skolen.

OPPGITT OVER REGLER: Inger Marie Bø tror døtrene lærte mye på de tre dagene de oppholdt seg i Sør-Frankrike for å delta i onkelens bryllup. Hun er oppgitt over at det ikke lenger er lov til å ta barn ut av skolen for å dra på familieaktiviteter. Her med døtrene Una og Idun. Foto: KRISTIN SVORTE
OPPGITT OVER REGLER: Inger Marie Bø tror døtrene lærte mye på de tre dagene de oppholdt seg i Sør-Frankrike for å delta i onkelens bryllup. Hun er oppgitt over at det ikke lenger er lov til å ta barn ut av skolen for å dra på familieaktiviteter. Her med døtrene Una og Idun. Foto: KRISTIN SVORTE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da Inger Marie Bø ba om skolefri én dag for å ta med sine to barn til familiebryllup i Frankrike, var svaret nei.

Årsaken er den nye Oslo-standarden for behandling av søknader om fri for elever i grunnskolen.
I reglene heter det at det normalt ikke skal innvilges permisjon til ferie eller andre festpregede familiebegivenheter.

Dødsfall eller begravelse, derimot, er gyldig fravær. Det samme gjelder når eleven er valgt ut til å delta ved idrettslig eller kulturell konkurranse på nasjonalt eller internasjonalt nivå.

Ikke gyldig Inger Marie Bøs bror, som er bosatt i Nederland, giftet seg i Sør-Frankrike i slutten av august. Festen fant sted fredag ettermiddag, og stedet lå to timer unna flyplassen.

- Jeg sendte søknad allerede i mai, før reglene ble vedtatt, men måtte purre da jeg fremdeles ikke hadde hørt noe ved skolestart. Rektor ringte meg og sa at bryllup ikke gjaldt som gyldig fravær, sier 46-åringen fra Oslo.

Hun har to døtre på 9 og 13 år. Men siden Bø hadde søkt før det nye reglementet trådte i kraft - og allerede hadde kjøpt flybilletter - fikk hun allikevel lov til å ta ungene ut av skolen den ene dagen. Hun måtte bare love aldri å gjøre det igjen.

- Men det kan jeg selvsagt ikke love. Jeg har to brødre til, og jeg aner ikke hvor i verden de skal gifte seg eller feire år i framtida, sier Oslo-kvinnen.

- Går for langt Hun synes det er en gåte at det skal være lov å ta fri fra skolen for å delta i idrettskonkurranser, mens 80-årsdager, bryllup og andre familiearrangementer ikke er god nok fraværsgrunn.

- Skolebyråd Torger Ødegaard går rundt som en eneveldig konge og bestemmer at et idrettsarrangement er viktigere enn familiearrangement. Hva eventuelle fraværsdager skal brukes til, bør heller kunne være noe som kontaktlærer kan avgjøre i dialog med foreldrene, sier tobarnsmoren.

Hun er enig med Høyre-byråden i at fraværet i skolen bør begrenses, men synes reglene går altfor langt.

- Jeg og barnas kontaktlærer vet jo best hva som gagner mine barn, det gjør ikke rektor. I løpet av de tre dagene vi tilbrakte i Frankrike i august, snakket døtrene mine masse engelsk, opplevde en annen kultur og fikk være sammen med familien. Ville de lært noe mer av å være med på en tennisturnering i Amsterdam?

Mer fleksibelt Hver elev burde heller fått en pott på noen få fridager i året, mener Inger Marie Bø.

- Mange Oslo-elever har familien sin utenfor hovedstaden. Og det er ganske stor prisforskjell på å reise klokka 11 fredag morgen og klokka 17, når alle tar helg. Ikke alle har økonomi til å ta det dyreste alternativet, sier Bø, som selv har mye av slekta si i Stavanger.

Foreldrene ville vært mer positive til strenge fraværsregler hvis rammene var litt mer fleksible, tror hun.

- Det er jo ikke snakk om å be om 10-15 dager fri for å dra på ferie, men om å ha litt fleksibilitet for å få livet til å gå rundt, rett og slett. Slik det er blitt nå, oppfordrer de nye reglene bare til skulk og løgn, sier hun.

- Må se på regelverket Terje Vilno, fylkesleder i Utdanningsforbundet i Oslo, har fått mange reaksjoner på de nye reglene i Oslo-skolen, både fra foreldre og lærere.

- Vi er selvsagt glad for at barna er mest mulig på skolen, samtidig kan ikke ha en situasjon der vi fratar foreldrene muligheten til å avgjøre noe de synes er viktig. Nå får de som søker om fri nærmest automatisk avslag, nesten uansett grunn, sier han.

Vilno mener det er behov for en gjennomgang av regelverket, og at man bør snakke både med foreldre og lærere for å finne ut hvilke retningslinjer skolen bør legge seg på.

- Jeg har et inntrykk av at det ureglementerte fraværet stiger. Når foreldrene opplever at reglene blir for firkantet, velger mange å gjøre det de vurderer som riktig likevel. Det er jo de lange fraværene vi er mest opptatt av, ikke om en elev tar fri en dag for å dra i 80-årsdag. Skoleledere bruker dessuten fryktelig mye tid på dette, det er ikke god bruk av tida deres. Her har nok byrådet kanskje strammet inn litt for hardt, sier han.

- Skolen bør bestemme - Den enkelte skole bør kunne få bestemme hva slags fravær som er greit, mener Liv Holm Heide, leder i Elevorganisasjonen.

- Det skal selvsagt ikke være fritt fram for å ta fri når man vil. Både foreldre og elevene bør være bevisste på mye fravær er uheldig. Men for mange familier går ikke livssituasjonen deres og de nye reglene opp i opp. Det bør være rom for en viss fleksibilitet. Dette kan bare bidra til å øke avstanden mellom hjem og skole, mener hun.

Elevorganisasjonens leder er bekymret for at skoleelever kan komme til å miste skoleplassen sin dersom de er borte fra skolen uten gyldig fravær i mer enn to uker, slik det heter i dagens regler.

- De beslutningene foreldre tar, bør ikke gå utover barna, sier Holm Heide.

Til nå har elever i ungdomsskolen hatt muligheten til å ta fri inntil ti dager i året for å drive med blant annet hjelpearbeid eller politisk arbeid i partier og organisasjoner.

- Det er svært uheldig dersom dette betyr at unge frå mindre muligheter til for eksempel å være politisk aktive, sier hun.

Mange klager Hittil i år har 170 klager kommet til fylkesmannen etter avslag på permisjonssøknader, de aller fleste fra Oslo-elever. Ingen har fått medhold, ifølge Dagsavisen.

Skolebyråd Torger Ødegaard i Oslo ønsker ikke å kommentere kritikken mot de nye reglene.

- Jeg har fri for å være sammen med barna mine i dag, skriver han i en sms til Dagbladet.

I de nye fraværsreglene fra Utdanningsetaten heter det at formålet er å «sikre likebehandling av søknader om permisjon, og å redusere omfanget av fravær».


Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling