Ukraina-krigen:

Oppfordres til å overgi seg

Natt til lørdag sier både Wagner-sjefen og russiske guvernører at soldater, angivelig fra Wagner-gruppa, skal ha tatt seg over den russiske grensa.

ESKALERER: Bilder, angivelig fra natt til lørdag, viser militære kjøretøy i den russiske byen Rostov. Foto: Reuters / NTB
ESKALERER: Bilder, angivelig fra natt til lørdag, viser militære kjøretøy i den russiske byen Rostov. Foto: Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge Jevgenij Prigozjin har soldater fra Wagner-gruppa krysset grensa til Russland. Samtidig melder Wagner-sjefen at soldatene hans er klare til å «gå hele veien».

Ifølge ham selv krysset soldatene grensa uten motstand.

Det skjer etter at konflikten mellom Prigozjin og russisk militære, med forsvarsminister Sergej Sjojgu i spissen, eskalerte dramatisk fredag kveld.

- Vi vil ødelegge alle som kommer i veien for oss, skal lederen for leiesoldatgruppa ha uttalt, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Han forteller at 25 000 av hans menn er villige til å ofre livet i kampen om å styrte Russlands militærledelse.

- Vi er klare til å dø, har Wagner-sjefen uttalt.

- Dere er lurt

Det russiske forsvarsdepartementet oppfordrer leiesoldatene i Wagner-gruppen til å overgi seg til russiske regjeringsstyrker eller politiet.

- Dere er lurt og trukket inn i et kriminelt eventyr, heter det i en uttalelse fra departementet, rettet til Wagner-gruppens soldater.

- Vi vil garantere for sikkerheten deres, heter det videre i uttalelsen som er gjengitt av russiske nyhetsbyråer.

- Ikke forlat hjemmet

Guvernøren i Rostov ber innbyggere om å holde seg innendørs og holde seg rolige, skriver Reuters.

- Myndighetene gjør alt de kan for å sikre sikkerheten til innbyggerne i området. Jeg ber alle om å holde seg rolige og ikke forlate hjemmet med mindre det er nødvendig, uttalte Vassily Golubev på Telegram.

Også guvernøren i byen Voronesj bekrefter at det beveger seg en militærkolonne i Russland.

Ifølge Reuters, sier han at det er en militærkolonne langs motorvei M4 i retning Moskva. Samtidig ber han folk holde seg unna motorveien.

- Situasjonen er under kontroll. Tiltak blir iverksatt for å sikre offentlig sikkerhet.

Tidlig lørdag morgen kommenterer også Moskvas borgermester situasjonen. Han forteller at det gjøres tiltak for å forhindre terror i byen.

Ett av tiltakene skal være kontroller langs veiene, skriver Reuters.

«Enormt antall»

Fredag kveld hevdet Prigozjin at et «enormt antall» av hans Wagner-soldater skal ha blitt drept i Ukraina i et angrep fra russiske styrker.

Ifølge den ukrainske avisa Kyiv Post som siterer Wagner-lederen skal leirene til leiesoldatene blitt truffet av russiske missiler.

I tillegg til å hevde at Wagner-soldater i natt har entret Russland hevder Prigozjin også at gruppa skal ha skutt ned et russisk militærhelikopter.

- Et helikopter har nettopp åpnet ild mot en sivil kolonne. Det har blitt skutt ned av Wagner-styrker, sier Prigozjin i et lydklipp postet natt til lørdag.

I en video delt av talspersonene til Jevgenij Prigozjin hevder Wagner-sjefen at russiske soldater dør i strid på grunn av dårlig ledelse fra det russiske forsvaret. Video: AP/Telegram Vis mer

Anklagene mot det russiske militære har ført til nærmest en ordkrig mellom forsvarsminister Sjojgu og andre høytstående guvernører og Prigozjin.

- Ondskapen i det russiske militære lederskapet må stoppes, sa Wagner-sjefen fredag kveld.

Samtidig antydet han at han vil sette i gang en marsj av støttespillere.

Rundt midnatt skrev det russiske nyhetsbyrået Tass at Russland har skjerpet sikkerheten i myndighetsbygninger, transportfasiliteter og andre viktige områder i Moskva.

Om det er i direkte tilknytning med den anspente situasjonen med Wagner-sjefen er uklart.

Åpnet sak

Russlands president Vladimir Putin får nå, ifølge Kreml, løpende oppdateringer om situasjonen rundt leiesoldatgruppa.

I tillegg ble det fredag kveld kjent at Russlands sikkerhetstjeneste FSB har åpnet sak mot Prigozjin. Sikkerhetstjenesten hevder han oppfordrer til væpnet angrep etter å ha lovet hevn etter det påståtte angrepet på Wagner-gruppa.

Også USAs sikkerhetsråd kaster seg, natt til lørdag, på ballen og sier de følger eskaleringen av konflikten nøye.

- Vi følger med på situasjonen og vil ha samtaler med våre allierte og partnere om denne utviklingen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer