Oppfordres til å være årvåkne

Spesielt dersom de oppdager blodig diaré hos barn.

JAKTER PÅ SMITTEKILDEN: Folkehelseinstituttet har fortsatt ikke funnet smittekilden til E.coli-utbruddet. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX .
JAKTER PÅ SMITTEKILDEN: Folkehelseinstituttet har fortsatt ikke funnet smittekilden til E.coli-utbruddet. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX .Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Folkehelseinstituttet oppfordrer både foreldre og helsepersonell til å være ekstra årvåkne dersom de oppdager blodig diaré hos barn.

Inntil smittekilden er funnet, kan myndighetene bare be foreldre, barnehager og helsevesen om å være på vakt og ta sine forholdsregler mot E. coli-bakterien.

- Vi ber foreldre og helsepersonell være ekstra årvåkne dersom de oppdager blodig diaré hos barn. Helsepersonell bør utrede disse pasientene for E. coli-infeksjon og varsle mistenkte tilfeller til Folkehelseinstituttet, sier avdelingsoverlege Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet.

Fem barn

I alt er fem barn bekreftet smittet av den farlige E. coli-bakterien. Ett av barna døde i januar. En gutt fra Hadsel kommune i Nordland ble innlagt på Nordlandssykehuset i Bodø lørdag kveld med mistanke om E. coli-smitte.

I tillegg er det mistanke om at én tenåring fra Hordaland og en liten jente fra Stranda i Møre og Romsdal er smittet. Resultatene fra prøvene som er tatt, ventes i slutten av uka.

Kilden ukjent

Avdelingsoverlege Preben Aavitsland sier helsemyndighetene fortsatt ikke har noen indikasjoner på hva smittekilden kan være.

- Matprøver blir tatt over hele landet og sendt inn til sentrale myndigheter for analyse. Det at dette har pågått siden januar, kan tyde på at det kan være en matvare med lang holdbarhet, men vi vet ingenting, sier Aavitsland til NTB.

Mattilsynets inspektører har i jakten på smittekilder også fått tilgang til betalingsinformasjon fra bankene. Dette gjør det mulig å få tilgang til hver enkelt kassalapp hos butikkene der de berørte familiene har handlet med bankkort.

Sjelden bakterie

Jakten på smittekildene blir ekstra komplisert fordi den typen bakterier det er snakk om, ikke har hatt noen utbrudd eller sykdomstilfeller i Norge før.

- Dette er en veldig spesiell type med navnet sorbitolfermenterende E. coli. Denne typen E. coli er aldri funnet i mat før, så hvis vi finner den i mat i Norge, så blir det første gang i verden, sier seniorinspektør i Mattilsynet, Erik Wahl, til NRK.

Årsaken er at det har vært så få utbrudd i matvarer tidligere at man ikke har fått nok prøvemateriale til å kunne påvise bakterien, men alt taler for at det er via mat smitten har oppstått denne gangen, opplyser Aavitsland til NTB.

Trolig smittet

Den to år gamle gutten fra Hadsel er trolig smittet av E. coli O157-bakterien. Han går ikke i barnehage.

- De berørte husstandene der barnet har oppholdt seg, er blitt varslet. I samarbeid med Mattilsynet kommer vi nå til å gjøre undersøkelser i håp om å finne smittekilden, sier kommuneoverlege John William Danenbarger i Hadsel kommune til Harstad Tidendes nettutgave.

Mandag formiddag holdt ordføreren og helsemyndighetene pressekonferanse i Hadsel rådhus der de la fram en liste med forebyggende råd til hjem, skole og barnehager.

Mildt tilfelle

Danenbarger understreker at det fremdeles bare er mistanke om smitte, og at kommunen har satt i gang nødvendige tiltak. Folkehelseinstituttet og Nordlandssykehuset analyserer prøver som er tatt av gutten.

Jenta fra Stranda er under seks år. Hun ble innlagt på sykehuset i Ålesund fredag med hemolytisk-uremisk syndrom (hus). Dette er en sykdom som kan føre til nyresvikt. Den oppstår oftest ved en infeksjon knyttet til E. coli bakterien.

Mye tyder på at jenta bare har fått et mildt tilfelle av infeksjonen, men Folkehelseinstituttet vil undersøke om det er sammenheng med E. coli-tilfellene. (©NTB)