KRITISERER NORSKE JOURNALISTER: Bjarte Baasland mener media har gjort gjeldssaken større enn den er. FOTO: Rolf Aagaard
KRITISERER NORSKE JOURNALISTER: Bjarte Baasland mener media har gjort gjeldssaken større enn den er. FOTO: Rolf AagaardVis mer

Oppfordret faren til å fortsette

- Det er ingen saklig grunn for oppsigelsen, mener Bjarte Baasland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ernst Baasland søkte i dag avskjed som biskop i Stavanger fra 15. juni neste år.

Årsaken er gjeldssaken som har rammet Baasland og hans kone Bodhild. Hun hadde i lengre tid tatt opp lån for å hjelpe deres sønn Bjarte Baasland ut av alvorlige pengeproblemer.

Sønnen er nå svært lei seg for at faren trekker seg fra biskop-jobben.

- Helt til det siste oppfordret han faren til å fortsette, han mener det ville vært det beste både for faren og kirken. Det er ingen saklig grunn for oppsigelsen slik han ser det, da han ikke har vært involvert på en kritikkverdig måte i saken, sier Bjarte Baaslands advokat, Hege Birkeland Ersdal, til Dagbladet.no.

Grovt bedrageri
Bjarte Baasland erkjenner skyld for grovt bedrageri av 26,6 millioner kroner. Han skal ha tapt mellom 60 og 70 millioner kroner til utenlandske spillselskaper.

Det hele endte med at biskop-paret til slutt ble slått personlig konkurs, og lagmannsretten slo fast at Ernst Baasland hadde handlet «bevisst uaktsomt».

Avokat Birkeland beskylder media for å ha dratt saken ut av sine egentlige proporsjoner.

- Vi opplever at media har gjort denne saken langt større enn den er, sier Birkeland.


Ikke presset
Stavanger bispedømmeråds nestleder svarer slik på spørsmål om de har bedt Baasland om å trekke seg etter konkursbegjæringen:

- Om vi har presset hanm til dette? Nei, det har vi ikke gjort i det hele tatt. Primært er dette en sak mellom biskopen og hans arbeidsgiver, altså departementet og kirkeminister Trond Giske, sier Svein Arne Lindø, nestleder i Stavanger bispedømmeråd.

- Bispedømmerådet tar biskopens beslutning om å søke avskjed til etterretning. Og vi vil gjerne få  uttrykke støtte til biskopen i hans
beslutning, sier Lindø til Dagbladet.no.

TAUS: Biskop Ernst Baasland vil ikke si noe til media i dag. FOTO: Alf Ove Hansen / SCANPIX
TAUS: Biskop Ernst Baasland vil ikke si noe til media i dag. FOTO: Alf Ove Hansen / SCANPIX Vis mer