Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krigen i Syria:

Oppfordret til angrep på «Dødens engel». Under ett døgn seinere kom missilene

Profilerte israelske politikere tok til orde for at USA skulle angripe Syria. Under ett døgn seinere kom missilene.

FIKK GJENNOMGÅ: Både Syrias president Bashar al-Assad og hans allierte, russiske Vladimir Putin, fikk gjennomgå i en rekke Twitter-meldinger der Donald Trump var avsender. Foto: Alexej Druzhinin / RIA Novosti / Kremlin / NTB Scanpix
FIKK GJENNOMGÅ: Både Syrias president Bashar al-Assad og hans allierte, russiske Vladimir Putin, fikk gjennomgå i en rekke Twitter-meldinger der Donald Trump var avsender. Foto: Alexej Druzhinin / RIA Novosti / Kremlin / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I en Twitter-tirade der han også gikk til angrep på Russlands president Vladimir Putin og Iran, varslet USAs president Donald Trump søndag at Syrias president Bashar al-Assad, som han omtaler som «dyret Assad», vil måtte betale en høy pris.

Det etter en helg der syriske myndigheter har blitt anklaget for å ha brukt kjemiske våpen under et angrep i byen Douma i Øst-Ghouta i Syria. Minst 40 personer, kanskje også så mange som 100, ble drept i angrepet, ifølge eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Det er foreløpig ikke slått fast at det faktisk ble brukt kjemiske våpen under angrepet. Mandag bekreftet imidlertid Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) at de skal granske anklagene om bruk av giftgass i Douma.

Russiske myndigheter sier at eksperter i Douma ikke har funnet noe som tyder på et giftangrep mot sivile.

- De fant ingen spor av klor eller andre kjemiske stoffer brukt mot sivile, hevdet Russlands utenriksminister Sergej Lavrov på en pressekonferanse i Moskva i går.

Hevn?

Da meldingene om et luftangrep mot en syrisk militærbase tikket inn natt til mandag, var det derfor mange som umiddelbart antok at det var Donald Trump og USA som sto bak.

Trump hadde varslet «hevn» for gassangrepet, men amerikanske myndigheter var raskt ute med å avfeie påstandene om at det var de som sto bak.

Det var imidlertid flere som hadde tatt til orde for å angripe Syria de siste dagene.

Søndag gikk en av Israels statsminister Benjamin Netanyahus nærmeste rådgivere, Gilad Erdan, ut og langt på vei krevde at USA skulle angripe president Assads regmie i Syria.

- USA må angripe Assad-regimet i Syria som svar på det påståtte gassangrepet i Douma, sa Erdan til Army Radio søndag, ifølge Jerusalem Post.

Han mener videre at det påståtte gassangrepet «viser behovet for å styrke tilstedeværelsen av amerikanere og andre internasjonale styrker, for uten dem vil folkemordet vi ser bare intensiveres».

Israels bygge- og boligminister, Yoav Galant, gikk også ut med et ønske om at militære styrker ville reagere mot Syrias president:

- Assad er dødens engel, og verden ville ha vært et bedre sted uten ham, sa Galant, som er nestleder i statsminister Netanyahus parti Kulanu, i etterkant av det antatte gassangrepet.

- Israel står bak

Under ett døgn seinere, natt til i går, ble minst åtte missiler sendt mot en regimekontrollert militær flybase i Homs-provinsen i Syria. Minst 14 personer ble drept i angrepet, blant dem flere iranske soldater, ifølge SOHR.

BESKYLDNINGER: Regjeringen til Israels statsminister Benjamin Netanyahu har flere ganger angrepet mål i Syria. Russland og Syria mener Israel sto bak angrepet på militærbasen i Homs-provinsen natt til mandag. Foto: AP/NTB scanpix
BESKYLDNINGER: Regjeringen til Israels statsminister Benjamin Netanyahu har flere ganger angrepet mål i Syria. Russland og Syria mener Israel sto bak angrepet på militærbasen i Homs-provinsen natt til mandag. Foto: AP/NTB scanpix Vis mer

Selv om syriske medier først hevdet at USA sto bak, tok det ikke lang tid før både syriske og russiske myndigheter hevdet at det var Israel som hadde sendt missilene.

- To F-15-fly fra det israelske flyvåpenet slo til mot luftbasen mellom klokka 3.25 og 3.53, med hjelp av åtte missiler som ble fjernstyrt fra libanesisk territorium, uten å ta seg inn i syrisk luftrom, heter det i en uttalelse fra det russiske forsvarsdepartementet, gjengitt av russiske nyhetsbyråer.

Det statlige syriske nyhetsbyrået SANA omtaler bombingen som «det israelske angrepet på flyplassen T-4». Israelske myndigheter har så langt ikke ønsket å kommentere saken.

- Assad nær full kontroll

Men mens Trump og Israel bruker store ord når de varsler hevn over Assad-regimet, har man ikke sett angrep eller militære intervensjoner som tilsier at de mener alvor med at de skal presse ham ut av presidentstolen.

- Assad står nær ved å ta full kontroll. Med mindre noen, hovedsakelig USA, bruker dette som anledning til å starte en ny front, gå inn i Syria og snu om på hele prosessen, så er det vanskelig å se at dette kommer til å endre seg, sier Knut S. Vikør, professor i Midtøsten-historie ved Universitetet i Bergen, til Dagbladet.

Han vil imidlertid ikke bli overrasket over nye amerikanske luftangrep.

- Det er mulig at vi får se en straffereaksjon fra USA, med tanke på at Trump har gått så hardt ut som han faktisk har gjort. Men det er langt mer usikkert hva det vil bety for Assads framgang, mener han.

Det store bildet viser at Bashar al-Assad er i ferd med å vinne kampen mot opprørerne, som siden 2011 har forsøkt å kaste ham.

- Er Assad i ferd med å vinne?

ANGREP: Denne jenta er en av mange sivile som ble rammet av et angrep i Douma i Øst-Ghouta i helgen. Flere av de døde bar preg av å ha vært utsatt for kjemisk angrep, men det er ikke bekreftet at det er det som skjedde. Natt til mandag ble en syrisk militærbase utsatt for et luftangrep. Det er ikke kjent hvem som står bak. Foto: Mouneb Taim / Anadolu Agency / NTB Scanpix
ANGREP: Denne jenta er en av mange sivile som ble rammet av et angrep i Douma i Øst-Ghouta i helgen. Flere av de døde bar preg av å ha vært utsatt for kjemisk angrep, men det er ikke bekreftet at det er det som skjedde. Natt til mandag ble en syrisk militærbase utsatt for et luftangrep. Det er ikke kjent hvem som står bak. Foto: Mouneb Taim / Anadolu Agency / NTB Scanpix Vis mer

- Ja. Når det gjelder konflikten med opprørerne, i kampen mot Assad som startet i 2011, sier Vikør, som samtidig understreker at det fortsatt finnes områder som er utenfor regimets kontroll:

- Slik som i Damaskus-forstaden Yarmouk - der IS har bitt seg fast, eller andre områder som fortsatt kontrolleres av opprørere. I Nord har man en helt annen situasjon, der Tyrkia kjemper mot kurdere. Der er det ikke opplagt at det er regimet som vinner fram.

- Assad sitter trygt. Siden konflikten startet har det aldri vært noen fare, eller noen reell trussel som kunne tyde på regimeskifte. Det er ting som kan rokke ved hans posisjon, men Assad sitter ganske trygt med mindre USA bomber og dreper ham.

Men det er det ingen ting som tyder på at kommer til å skje, mener Vikør.

- Det finnes absolutt ingen grunn til å tro at Trump og USA vil rykke inn og ta større grep på bakken i Syria. USAs interesse i Syria handler om å bekjempe IS. Det vi kan regne med å se er straffeangrep som en reaksjon på de antatte kjemiske angrepene i Syria. Men det er ikke ment som et ledd i å presse ut Assad, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling