VOLDSOMME OPPTØYER: Ifølge den britiske avisa The Guardian er nesten 1300 mistenkte stilt for retten etter de voldelige opptøyene i England i forrige uke. Advokater og menneskerettighetsorganisasjoner reagerer på de strenge straffene. Foto:  EPA/PETER BYRNE UK AND IRELAND OUT
VOLDSOMME OPPTØYER: Ifølge den britiske avisa The Guardian er nesten 1300 mistenkte stilt for retten etter de voldelige opptøyene i England i forrige uke. Advokater og menneskerettighetsorganisasjoner reagerer på de strenge straffene. Foto: EPA/PETER BYRNE UK AND IRELAND OUTVis mer

Oppfordret til vold på Facebook - dømt til fire års fengsel

To menn dømt i England, ingen av dem direkte involvert i opptøyene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): To engelske menn i 20-åra ble i dag dømt til fire års fengsel for å ha oppfordret til opptøyer i England via Facebook. Dette er den hittil strengeste dommen som er avsagt etter de voldelige opptøyene i forrige uke, skriver Sky News.

Jordan Blackshaw (20) fra Marston i nærheten av byen Northwich og Perry Sutcliffe-Keenan (22) fra Warrington ble arrestert i etterkant av de voldelige opptøyene i London og andre engelske byer.

Blackshaw fordi han hadde opprettet en Facebook-gruppe med navnet «Knus Northwich». Her ble det oppfordret til å møte opp bak en McDonalds-restaurant i byen mellom klokka 13.00 og 16.00 9. august. Perry Sutcliffe-Keenan opprettet en lignende gruppe hvor det ble oppfordret til opptøyer i Warrington 10. august mellom klokka 19.00 og 22.00.

- Skapte panikk - Begge to brukte Facebook til å organisere seriøse forstyrrelser på en tid da slike hendelser fant sted i andre deler av landet, sier statsadvokat Martin McRobb, ifølge Sky News.

- Facebook-meldingene deres skapte betydelig panikk i de lokale nærmiljøene ettersom rykter om forventede voldelige hendelser spredte seg, sier han videre.

De to mennene erklærte seg begge skyldige i å ha oppfordret til straffbare handlinger. Ingen av Facebook-meldingene resulterte imidlertid i faktiske opptøyer, skriver den britiske avisa The Guardian.

- Sterk beskjed Assisterende politisjef Phil Thompson i Cheshire, hvor rettssaken fant sted, håper dommene vil sette et eksempel.

- Politiet i Cheshire har tatt i bruk en robust tilnærming helt fra begynnelsen. Vi har brukt den informasjonen vi fikk til å handle raskt og effektivt mot enhver person som har oppført seg på en måte som kan oppmuntre til kriminelle handlinger, sier han, ifølge The Guardian.

- Disse dommene anerkjenner hvordan teknologi kan bli misbrukt til å oppfordre til kriminelle handlinger, og sender en sterk beskjed til potensielle bråkmakere om hvor sterkt vanlige mennesker verdsetter sikkerhet og orden i livene sine og sitt nærmiljø. Alle som prøver å undergrave dette vil møte lovens fulle kraft, sier han videre.

Reagerer Totalt er det nå 1277 mistenkte som er stilt for retten, over 150 personer er dømt, ifølge The Guardian. Dommerne er blitt oppfordret til å se bort fra normale strafferammer i saker som involverer opptøyene, ifølge den britiske avisa.

DØMT: Perry Sutcliffe-Keenan (22). Foto: Cheshire Police
DØMT: Perry Sutcliffe-Keenan (22). Foto: Cheshire Police Vis mer

Dagbladet skrev i helga om en 12-åring som stjal en flaske vin under opptøyene. Dette kan føre til at familien hans kan bli kastet ut av den kommunale boligen de bor i.

I dag ble det kjent at en person kan bli arrestert for å ha stjålet to kuler iskrem under opptøyene. En student er idømt seks måneders fengsel for å ha stjålet en flaske vann fra et supermarked.

Forsvarsadvokater og menneskerettighetsorganisasjoner reagerer på de strenge straffene etter opptøyene, og frykter det vil føre til en rekke ankesaker.

- Noen av straffene er helt ute av proporsjoner, sier Sally Ireland i organisasjonen Justice til The Guardian.

DØMT: Jordan Blackshaw (20). Foto: Cheshire Police
DØMT: Jordan Blackshaw (20). Foto: Cheshire Police Vis mer