Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oppfordring til militært kupp i Thailand

Demonstrantene i Bangkok har stormet inn i hærens hovedkvarter og ber de militære velge side. «Gulskjortene» ber om et militært kupp.

BER OM KUPP: Demonstranter mot statsminister Yingluck Shinawatra bærer et bilde av kong Bhumibol Adulyadej idet de forlater hærens hovedkvarter i Bangkok, som de tidligere i dag strømmet inn i for å be de militære velge side. De gule omringet også partihovedkvarteret til Yingluck og ba henne om å gå av. Foto: AFP / Scanpix / Nicolas ASFOURI
BER OM KUPP: Demonstranter mot statsminister Yingluck Shinawatra bærer et bilde av kong Bhumibol Adulyadej idet de forlater hærens hovedkvarter i Bangkok, som de tidligere i dag strømmet inn i for å be de militære velge side. De gule omringet også partihovedkvarteret til Yingluck og ba henne om å gå av. Foto: AFP / Scanpix / Nicolas ASFOURI Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minst tusen demonstranter brøyt opp porten til hærens hovedkvarter i Bangkok og brøytet seg inn i det omgjærede området, hvor de samlet seg på en plen for å lytte til taler fra deres ledere fra et podium de hadde satt opp. De har ikke tatt seg inn i noen bygninger, uttalte oberst Sansern Kaevkamnerd.

- Vi vil forklare dem at dette er et sikkerhetsområdet og vi vil be dem forlate det, sa han til nyhetsbyrået AP.

Men demonstrantene oppfordrer de militære til å støtte dem. «Vi vil vite hvilken side hæren står på», sa en av dem til nyhetsbyrået Reuters. Det vet imidlertid «gulskjortene» godt. I september 2006 styrtet de militære statsminister Thaksin Shinawatra i et kupp. Nå vil demonstrantene ha et nytt kupp mot søstera hans, statsminister Yingluck Shinawatra.

Seinere trakk demonstrantene seg tilbake. De bar bilder av den alderssvekkede kong Bhumibol Adulyadej, de konservatives samlingsmerke.

Men offiserene nøler. Kuppet i 2006 var ikke særlig vellykket politisk og vakte fordømmelse fra alle kanter i utlandet. De militære måtte avholde valg i desember 2007. Og igjen vant «rødskjortene», tilhengerne av Thaksin, i det som da het Folkemaktspartiet, valget.

Dagen før de dro til de militære for å få hjelp, hadde de gule i Demokratpartiet lidd et klart parlamentarisk nederlag. Statsminister Yingluck, som vant valget i juli i 2011 i spissen for det partiet som nå heter Pheu Thai, overlevde lett tre dagers mistillitsdebatt om dyrt flomvern og støtte til risbøndene. Hun vant med 297 mot 134 stemmer.

Etterpå ba hun i en fjernsynstale demonstrantene om å slutte for å ikke skade økonomien. Hun foreslo samtaler i stedet.

- Jeg vil ikke skrive ut nyvalg, kunngjorde hun.

Men nyvalg krever heller ikke demonstrantene. De ledes av Suthep Thaugsuban, tidligere visestatsminister i ei regjering som ble innsatt av de militære og som tapte for Yingluck i valget i 2011. Han avviser også forhandlinger. Målet er å utslette «den politiske maskinen til Thaksin», sier Suthep.

De gule krever ikke valg og de vil ikke forhandle. De ber om et militært kupp.

Utenfor hovedkvarteret til statsministerens parti hadde det samlet seg noen hundre demonstranter, som ropte: «Gå av! Gå av!» Politiet hadde satt inn to kompanier, om lag 300 politifolk, etter at partiet ba om beskyttelse.

De siste dagenes opptøyer ble utløst av et omstridt forslag til lov om amnesti for lovbrudd under uroen som fulgte kuppet mot Thaksin. De gule mente loven ville hjelpe Thaksin, som er dømt for korrupsjon, til å komme tilbake til landet etter fem år i utlandet og til å unnslippe straff. Men forslaget falt i Senatet og er nå skrinlagt. Demonstrasjonene fortsetter likevel.

Suthep og de gule er en sammensatt flokk fra sør i landet og middelklassen i Bangkok, som støttes av den monarkistiske og militære eliten. Demokratpartiet, som er i opposisjon og har velgerskaren i sør, har ikke så mye å håpe på i nyvalg.

De gule har tapt fem valg på rad for «rødskjortene» i det partiet som nå heter Pheu Thai og som har måttet skifte navn etterhvert som de militære eller domstolene har forbudt det.

Dette er «den politiske maskinen til Thaksin», som henter sine stemmer blant fattige i nord og øst og som de gule vil knuse, med militær makt om nødvendig. Milliardæren Thaksin har trukket fattige velgere på landsbygda inn i politikken gjennom tiltak for sosial utjamning, skolegang for barna, helsevesen og billige lån. Og «rødskjortene» har følt makt for første gang. De liker ikke å bli sett ned på av de gule som uvitende og uutdannede bønder som er lurt av Thaksin.

Thailandsk politikk utspiller seg som absurd teater, spilt ut i surrealistiske kulisser. I åtte år har landet opplevd opptøyer som kommer og går, men som alltid kommer tilbake, enten fra «gulskjorter» eller fra «rødskjorter». Og stridens eple har vært og er én mann, Thaksin Shinawatra. I august 2008 forlot han landet. Men dagens opprørere, de konservative såkalte «gulskjortene», mener han fremdeles har makta i Thailand.

I desember 2008 lammet de gule Bangkok. Grunnlovsdomstolen oppløste Folkemaktspartiet, de rødes parti, som hadde vunnet forrige valg. I 2010 var de de rødes tur. Tusenvis av Thaksins tilhengere lammet hovedstaden og bygde barrikader fra mars til mai. Til slutt ryddet de militære vekk barrikadene, og i de kampene som oppsto, mistet om lag 90 mennesker livet. Året etter vant Yingluck med det nye røde partiet, Pheu Thai, valget.

De gule konservative taper valg etter valg og tyr så til opptøyer, til domstolene eller til de militære for å oppheve nederlaget. De røde vinner valg etter valg, taper så for de militære eller i en domstol, og gjør opprør i gatene inntil det kommer et nytt valg som de vinner under et nytt partinavn.

I det påståtte «smilets land» er det snarere «thai hater thai» om vi skal omskrive navnet på det partiet som opprinnelig brakte Thaksin til makta; det het Thai Elsker Thai. Og hovedstaden, som egentlig heter Krung Thep eller Englenes By, hvor Bangkok bare er en del av byen, får stadig sin heseblesende ro avbrutt av hissige demonstranter som slett ikke smiler. Under samfunnets glatte overflate pågår det alltid en beinhard maktkamp, som plutselig bryter opp til gatenes overflate.

Og han som står over alle thaier, snart 86 år gamle kong Bhumibol Adulyadej, Rama IX, lever heller ikke evig. Det er uvisse tider for Thailand, og visse kretser leker med ild og sprengstoff.