- Oppfører seg som herrefolk

Den polske ambassaden i Norge er oppgitt over at nordmenn og norske bedrifter legger arbeids-miljøloven til side og utnytter polske arbeidere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Mange nordmenn oppfører seg som herrefolk overfor polakker, sier advokat Christian Frick, som har jobbet tett med ambassaden i flere saker.

Flere ansatte ved den polske ambassaden beskriver forholdene på mange norske arbeidsplasser som kritikkverdige:

Først blir polske arbeidere forespeilet god lønn og ryddige arbeidsforhold. Men når de kommer til Norge, er virkeligheten en helt annen.

Ambassaden har det siste året koblet inn arbeidstilsynet og advokat for å få bukt med problemet.

- I flere saker har vi sett at norske arbeidsgivere bevisst har villedet polakkene. Det virker som om enkelte tror at polakkene er mindre verdt og har færre rettigheter fordi de kommer fra et annet land, sier advokat Christian Frick.

For ambassaden er det vanskelig å gå offisielt ut med saken. De har foreløpig valgt en strategi hvor de jobber i det stille og tar tak i alle enkeltsaker som blir rapportert til dem.

Avtaler brutt

Dagbladet har fått innsyn i flere saker som nå er til behandling. Det er primært tre problemer som går igjen:

  • Løfter blir ikke innfridd:
Polske arbeidere får muntlig eller skriftlig forespeilet en lønn, kontraktsperiode og arbeidstid. Når de dukker opp på arbeidsplassen, blir avtaleverket lagt til side. Det er flere saker på dette innen bygg- og anleggsbransjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

  • Dårlige boforhold:
Arbeidsgiver ordner ofte bolig til arbeidstakerne. Leie er ofte overpriset, og boforholdene er dårlige. Spesielt gjelder dette sesongarbeidere innen landbruket. Dagbladet har sett flere rapporter fra arbeidstilsynet og næringsmiddeletaten på dette området.

«Flere steder bor de trangt i gamle stabbur, små brakker og campingvogner. Ofte med mangelfulle sanitærforhold og dårlige muligheter for tørking av klær,» fastslo en områdeinspektør i fjor.

  • Svart arbeid:
Mange polakker blir forespeilet høyere lønn dersom de jobber svart. Ved svart arbeid bortfaller alle arbeidsrettigheter. I kjølvannet av dette er det mange konflikter knyttet til utbetaling av lønn.

Advokat Frick mener også at UDI har et ansvar overfor polske arbeidstakere som jobber i Norge.

Idylliske Norge?

Frick viser til at etatene har lagd en stor fargebrosjyre på polsk som distribueres til arbeidssøkende i Polen. I brosjyren framstilles arbeidssituasjonen i Norge som problemfri og idyllisk.

Også LOs sommerpatrulje har avslørt kritikkverdige forhold på arbeidsplasser med polske sesongarbeidere.

- Vi kjenner til flere saker der vi har påpekt kritikkverdige forhold. Dette dreier seg i første rekke om mangel på avtaleverk og kontrakter. Alle slike saker som vi kommer over blir rapportert til arbeidstilsynet, sier ungdomssekretær Christiane Solheim i LO til Dagbladet.

- Ikke vårt ansvar

- Det er ikke UDI sitt ansvar å følge opp forholdene på den enkelte arbeidsplass. Men hvis vi får informasjon om at forutsetningene for tillatelsen blir brutt, reagerer vi raskt.

- Hvis arbeidsgiver har gjort seg skyldig i brudd på avtalen, vil det være naturlig for oss å kontakte politiet, sier assisterende avdelingsdirektør Morten Hansen i UDI.

UTNYTTET: Polske jordbærplukkere blir lovet gull og grønne skoger før de reiser til Norge, men opplever å bli utnyttet som billig arbeidskraft. Den polske ambassaden reagerer.