- IKKE PÅ NETT: Anders Behring Breivik gjorde en slags hilsen da han entret rettssalen i Oslo tingrett i går. - Denne oppførselen bekrefter galskapen og den grandiose oppfatningen han har av seg selv. Han er ikke på nett med vår verden i det hele tatt, sier lederen for Støttegruppa etter 22. juli, Trond Blattmann til Fædrelandsvennen
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
- IKKE PÅ NETT: Anders Behring Breivik gjorde en slags hilsen da han entret rettssalen i Oslo tingrett i går. - Denne oppførselen bekrefter galskapen og den grandiose oppfatningen han har av seg selv. Han er ikke på nett med vår verden i det hele tatt, sier lederen for Støttegruppa etter 22. juli, Trond Blattmann til Fædrelandsvennen Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

- Oppførselen bekrefter at han er gal

Trond Blattmann mener Breivik i går beviste for alle og enhver at han er sinnssyk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Leder for Støttegruppa etter 22. juli, Trond Blattmann mener at folket i går fikk en endelig bekreftelse på at Anders Behring Breivik er sinnssyk.

Da Breivik entret rettssalen klokka 12.30 strakte han hendene fram med knyttet neve - en bevegelse som i følge forsvarer Geir Lippestad er en høyreekstrem hilsen.

Blattmann har en annen oppfatning av hilsenen:

- Denne oppførselen bekrefter galskapen og den grandiose oppfatningen han har av seg selv. Han er ikke på nett med vår verden i det hele tatt, sier Blattmann til Fædrelandsvennen.

Blattmann var ikke selv til stede i Oslo tingrett i går, men har blitt gjenfortalt noe av det som utspilte seg der.

- For meg personlig har det ingen hensikt å være til stede, sier Blattmann, som har forståelse for at andre berørte ville overvære fengslinga.

- Bekrefter galskapen Breivik viste ingen tegn til anger da han i går ble fengslet i ti nye uker. Han foreslo i stedet at han burde løslates og at Forsvaret burde tildele ham Norges høyeste utmerkelse i krig, Krigskorset med tre sverd.

- Dette bekrefter jo bare at de sakkyndige har truffet bra med sin konklusjon, sier Blattmann til Fædrelandsvennen.

- Ikke psykotisk Dette står i kontrast med det rettspsykiateren Henning Værøy mener. Han går i dag ut i VG og hevder at den terrorsiktede er langt fra paranoid schizofren, som rettspsykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby har slått fast.

ENIG MED DE SAKKYNDIGE: Lederen for Støttegruppa etter 22. juli,  Trond Henry Blattmann, mener at Breivik i går beviste at de sakkyndige har truffet rett konklusjon. 
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
ENIG MED DE SAKKYNDIGE: Lederen for Støttegruppa etter 22. juli, Trond Henry Blattmann, mener at Breivik i går beviste at de sakkyndige har truffet rett konklusjon. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer

- Jeg klarer på ingen måte å finne noen spor av psykose hos Breivik. Det virker heller ikke på noen måte som om vi står overfor et psykiatrisk tilfelle, sier Værøy til avisa.

Utøya-overlevende Hermann Heggertveit var til stede under gårsdagens fengslingsmøte. Han oppfattet Breivik som forstyrra.

- En ting er å lese manifestet hans, for der står også en del skrudde ideer, men når du ser denne merkelige personen si det han mener med en så bisarr oppriktighet, får du en slags følelse at han er helt forstyrra. Da vet du at det han sier bare er tullball, og da blir det lettere å akseptere at han ikke er så viktig som han skal ha det til, sier Hermann til Dagbladet.

Møtt av latter Breivik presenterte seg i går  som «cellekommandør i Knights Templar i Norge og i Europa». Denne påstanden ble møtt av latter fra flere av de 103 overlevende og fornærmede som fulgte rettsmøte i sal 828 i Oslo tinghus.

Blant de som ikke klarte å holde latteren tilbake var 16 år gamle Helene Georgsen, som overlevde massakren på Utøya 22. juli.

- HAN VIRKER FORSTYRRA: Utøya-overlevende Herman Heggertveit var til stede i Oslo tinghus i går og fulgte det siste fengslingsmøtet av Anders Behring Breivik. Heggertveit oppfattet den terrorsiktede som "helt forstyrra". Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
- HAN VIRKER FORSTYRRA: Utøya-overlevende Herman Heggertveit var til stede i Oslo tinghus i går og fulgte det siste fengslingsmøtet av Anders Behring Breivik. Heggertveit oppfattet den terrorsiktede som "helt forstyrra". Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer