Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sjokkbok fra Trumps niese:

- Oppfyller kliniske krav til narsissisme

USAs president får lite flatterende attest fra niesa.

NY BOK: Den nye boka til Trumps niese er ventet å inneholde en rekke lite smigrende omtaler av ham. Foto: Joshua Roberts / Reuters / NTB Scanpix
NY BOK: Den nye boka til Trumps niese er ventet å inneholde en rekke lite smigrende omtaler av ham. Foto: Joshua Roberts / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Det kommer fram i Trumps niese Mary Trumps nye bok: «Too Much and Never Enough: How My Family Created the World's Most Dangerous Man», som lanseres tirsdag 14. juli.

Washington Post har fått tilgang til et eksemplar av boka, som er ventet å inneholde en rekke lite smigrende omtaler av den amerikanske presidenten. Det er foreløpig ikke kjent om denne versjonen er identisk med den som slippes på markedet neste uke.

I boka beskriver Mary Trump «et mareritt av traumer, destruktive forhold og en tragisk kombinasjon av omsorgssvikt og misbruk».

Som klinisk psykolog og datter av Donalds bror Fred Trump jr., som døde i 1981, har hun selv vært tett på hovedkarakteren opp igjennom livet hans.

- Psykiske problemer

Ifølge New York Times, som også har fått tilgang til boka, skriver Mary Trump at hennes onkel oppfyller samtlige ni kliniske kriterier for å være en narsissist. Og selv det fanger ikke opp det fulle spekteret av presidentens psykiske problemer, hevder hun.

- Donalds lidelser er så komplekse og atferden hans ofte så uforklarlig at en riktig diagnose vil kreve at et fullt team med psykologer setter seg ned med ham for nevropsykologiske undersøkelser, noe han aldri vil gå med på, skriver Mary Trump.

- Donald har vært institusjonalisert i det meste av sitt voksne liv, så man kan ikke vite hvordan han ville utviklet seg, eller til og med overlevd, på egen hånd i den virkelige verden.

Hun mener at forestillingen om at presidenten er en strategisk tenker som opererer i henhold til bestemte agendaer, ikke har rot i virkeligheten.

- Donalds ego har vært og er en skjør og utilstrekkelig barriere mellom ham og den virkelige verden, takket være farens penger og innflytelse, som medførte at han aldri trengte å forhandle på egen hånd, skriver hun.

- Jukset seg inn på prestisjeskole

Washington Post oppgir at Mary Trump skriver at onkelen hennes betalte en medstudent for å ta SAT-prøven for ham - en prøve som alle som vil på college må ta. Resultatet medstudenten oppnådde, skal ha hjulpet ham med å komme inn på prestisjefulle Wharton School, handelshøyskolen ved University of Pennsylvania.

SPLITTENDE: Donald Trumps 4. juli-tale blir omtalt som mørk og splittende. Video: AP Vis mer

Hun avslører også at hun selv stemte på demokraten Hillary Clinton i presidentvalget 2016, og at hun bestemte seg for å ikke delta på onkelens valgvake fordi hun var sikker på at Clinton ville vinne, og at hun derfor fryktet at hun ikke ville klare å skjule sin glede.

Onkelens presidentambisjoner ble aldri tatt helt på alvor innad i familien, hevder hun, ifølge CNN.

- Han ønsket bare gratis publisitet rundt sitt eget varemerke, skriver niesen.

Hun siterer samtidig sin tante Maryanne Trump Barry, som heller aldri trodde at broren skulle ende opp som landets president. Maryanne betegner for øvrig sin bror som «en klovn», ifølge Mary.

Boka forsøkt stanset

Forlaget Simon & Schuster har framskyndet utgivelsesdatoen med to uker etter at en domstol avviste et søksmål fra Trump-familien, som forsøkte å få til et midlertidig forbud mot å utgi boka.

Robert Trump, Donalds bror og Marys onkel, mener boka er i strid med en taushetspliktavtale signert av Mary Trump i 2001. Hun får ikke selv distribuere boka, men retten mener forlaget ikke er del av avtalen.

Dermed får de trykke og distribuere den.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!