Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oppfyller Mammis siste ønske

Kreftsyke Mammi Egenes4 (53) siste ønske var at alvorlig syke røykere skulle behandles med respekt. Fire måneder etter hennes død, har sønnene oppfyllt ønsket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): For her får sønnen Kim Egenes løfte fra direktør Jan Roger Olsen om at alvorlige syke og døende ikke lenger skal nektes å røyke ved sykehusene på Sørlandet. Direktøren beklager den uverdige behandlingen av moren Mammi Egenes.

- Dette er en veldig god nyhet. Mammis siste ønske er fullbyrdet, sier Kim Egenes til Dagbladet.

- Jeg må bare erkjenne at vi ikke har hatt noen enhetlig regel for hvordan vi skulle håndtere disse pasientene. Ved Arendal sykehus har vi et røykerom. Ved andre sykehus er røykeforbudet blitt håndtert stringent, sier Olsen.

Det er to måneder siden brødrene Egenes sto fram i Dagbladet og fortalte om Kristiansand sykehus4 hjerterå behandling av kreftsyke og døende Mammi Egenes (53).

For å kunne ta seg en røyk, måtte hun hver dag sitte ute i kulde, trekk og anleggsstøy, og pådro seg lungebetennelse. Helseminister Ansgar Gabrielsen fordømte sykehusets \'gapestokk\'-praksis, og fastslo at røykeloven åpnet for å behandle røykeavhengige på sykehus med respekt.

Også ordføreren i Kristiansand har fordømt praksisen. Tirsdag tok Olsen, sjef for sykehusene, psykiatrien og de distriktspsykiatriske sentrene i Aust- og Vest-Agder et fly til Stavanger - for å møte nå avdøde Mammis sønner, Kim og David.

- Det må ikke være noen tvil om at vi beklager den uverdige behandlingen av deres mor. Jeg lover at vi skal finne en praktisk og enhetlig retningslinje, som er slik at hun ville ha følt seg ivaretatt og møtt med respekt, sier Olsen.

Brødrene Egenes takker ja til å delta i utformingen av den nye retningslinjen.

- Dette var Mammis siste ønske. Hun var så provosert over at \'verdens beste\' land kunne behandle alvorlig syke så uverdig. \'Min tid er forbi,\' sa hun. \'Men kan dere gjøre noe for å stanse dette?\'. Nå gjenstår bare at sykehusene i resten av landet følger etter, sier Kim.

Mammi pleide å sitte i rullestolen i støyen og kulda - sammen med en pasient i båreseng.

- Vi er utrolig fornøyd med at vi - som Mammis røst - har klart å sørge for at denne mannen og andre pasienter heretter skal behandles med respekt, sier brødrene Egenes.