Oppgangen utsatt

Starten på andre kvartal kunne så absolutt blitt bedre. Resultatvarslene stod i kø på Wall Street igår. Følg med Tandberg, Fast og InFocus.

Trodde du det verste var over? Tro om igjen. Som omtalt i denne spalten for et par uker siden, har det vært frykt for en ny runde med resultatvarsler i USA når andre kvartal kom igang. Igår var det første dag i det nye kvartalet, og vi trengte ikke vente lenge før det første av en rekke resultatvarsler strømmet ut fra nyhetsbyråene. Og de nærmeste fem-seks dagene vi kan vente oss de siste resultatvarslene for første kvartal.

Finansgiganten American Express åpnet ballet med et resultatvarsel for første kvartal. Ettersom mye av årsaken til det svake resultatet i første kvartal kan tilskrives tap på investeringer i høyrente-obligasjoner i første kvartal, skapte ikke dette all verdens bekymringer.

Men utover dagen og etter børsslutt meldte flere selskaper seg med sine 'bekjennelser ':

Polycom, Inktomi, DuPont, Ariba, I2, Raytheon, for å nevne de viktigste.

Merk at også selskaper utenom teknologisektoren har begynt å komme med resultatvarsler. De merker hvordan den svake økonomien begynne å påvirke etterspørsel.

Men verst er det likevel nettopp i teknologisektoren. Inktomi, som anses som en av de ledende selskapene innen internett-teknologi, meldte igår om en dramatisk forverring i salget den senere tid. Selskapet, som har vært lønnsomt til nå, vil si opp 250 ansatte.

- Dette er det verste kvartalet i teknologisektoren jeg har opplevd, uttalte selskapets toppsjef David Peterschmidt, som har 23 års erfaring fra bransjen. Inktomi falt hele 23 prosent i etterbørshandel på meldingen.

Total markedsverdi av Inktomi er nå bare litt mer enn dobbelt så høy som Fast, som er mest sammenlignbare selskapet her i Norge. Men Inktomi er mye større både ut fra antall ansatte og salg. I tillegg har selskapet en historie med overskudd.

Enten er Inktomi et kupp på dagens nivå, eller så synes Fast groteskt overpriset.

Ellers kom Polycom med resultatvarsel. Polycom er Tandbergs argeste konkurrent på videokonferanseutstyr, og aksjen har vært i fritt fall gjennom hele vinteren samtidig som Tandberg har holdt seg bra.

Årsaken til kursfallet fikk vi vite da Polycom sent i går kom med resultatvarsel. Selskapet sa at omsetning og resultat ville bli lavere enn forventet. Resultat per aksje, justert for oppkjøpskostnader, ventes å bli i området 16-18 cent per aksje. Det var ventet 19 cent. Selskapet synes aksjene er for billige, og vil kjøpe tilbake egne aksjer, Kursen har falt fra 67 dollar i høst til en bunn på 10,7 i går. I samme periode har Tandberg falt fra cirka 100 kroner til 84 i går. For bare noen dager siden var Tandberg i nesten 100 kroner.

Det synes om om Tandberg vinner i markedet på bekostning av konkurrentene, og at dette kan forsvare den store forskjellen i kursutviklingen. Likevel spørs det om ikke en del investorer velger å selge Tandberg 'for sikkerhet skyld ' i dag. Det hender, men er sjelden, at noen selskaper slipper helt unna en forverring i bransjen eller økonomien.

Det er derfor alle øyne er rettet mot InFocus i dag. Skal selskapet komme med resultatvarsel for første kvartal, bør de gjøre det innen en par dager. Det bør ikke gå veldig mange dagene inn i andre kvartal før man eventuelt sender et resultatvarsel for første kvartal. Derfor hagler resultatvarselene om dagen. Kommer ikke InFocus med melding denne uken, kan det være grunn til å tro at faren er over.

Men statistikk over salget til InFocus gjennom PC-distrubusjonskanalen i USA i januar og februar gir ingen grunn til optimisme. Der har InFocus tapt markedsandeler til konkurrentene, og da spesielt Compaq. Nå ryktes det i USA at InFocus-prisene er satt lavt, kanskje i håp om å vinne markedsandeler. InFocus sluttet markert ned på Nasdaq i går.

I tillegg til resultatvarslene, begynner nå konkursvarslene å komme. Ikke overraskende er nok et e-handelsselskap på vei til skifteretten. Web-van (som Hakon-rett-hjem) kan være på vei dit en av dagene, og den gamle teknololgiskjempen Xerox krangler med revisor om regnskapsføring. Selskapet er nær konkurs.

Hvor lenge skal dette vare? Det er selvsagt umulig å si. Det vi dessverre har fått er en slags 'chinese torture ', der det kommer små drypp av dårlige nyheter hele tiden istedet for en total kapitulasjon i markedet. Uten en slik resignasjon synes investorene å selge på hver gang markedet kommer litt opp for å kunne akkumulere kontanter. Det sitter trolig en del penger klar til å gå inn i markedet igjen når prisene blir mer attraktive, som investorguru Warren Buffet uttrykker det om dagen.

Enten er ikke prisene attraktive nok ennå, eller så går kontantene til å betale ned gjeld. Det siste bør ikke bli noen ny hobby i USA. Da er verden inne i en resesjon fortere og mer alvorlig enn man kan ane!

Følg også med på oil service-aksjer i dag. Den svake økonomiske utviklingen i USA og kanskje også ettehvert i Europa, har senket oljeprisene de seneste ukene. Dermed har oil service-aksjene fått en skikkelig nedtur den seneste uken. Markedet ser nå etter sektorer som ikke har falt mye for så å selge aksjer der. Der skjedde med bioteknologiaksjer igår, og ser ut til å ramme oil service nå. OSX-indeksen i USA endte ned hele 5,3 prosent igår.

Markedet åpner trolig ned i dag. Opticom kommer til å leve sitt eget liv, så kursutviklingen på denne aksjen er avhengig av hva slags rykter som blir satt ut i dag.

Det er ingen store begivenheter på agendaen hverken i Norge eller utlandet i dag.