Corona:

Oppgitt etter festhelg

I helga ble det meldt om flere ungdomsfester natt til 1. mai. Politiet mener foreldrene er for passive når mindreårige fester og debuterer med alkohol.

FESTSTØY: Slik så det ut i Nygårdsparken etter at flere hundre personer festet der natt til søndag 2. mai. Video: Tipser, Løvaas AS / Bymiljøetaten. Vis mer
Publisert
Se mer
påvist smittet 116 000 +407
innlagt106 -8
døde 757
påvist smittet 157 000 000+831.3K
døde 3 270 000 +13.8K
Se mer

I helga ble det satt i gang et stort smittesporingsarbeid etter en person har testet positivt på corona. Vedkommende hadde vært på en hjemmefest i Os på vestlandet.

Kommuneoverlegen i Bjørnafjorden, Klaus Melf, opplyser at minst 65 andre personer deltok på festen. Det skriver Bergens Tidende.

- Dette kan nok utvikle seg til et større utbrudd blant ungdom, sier Melf til avisa.

De har foreløpig ikke kommet i kontakt med alle på lista. Han regner med at det er minst 200 personer i karantene ettersom husstandsmedlemmer også skal i ventekarantene.

- Har ikke kontroll

- Vi kan ikke si vi har kontroll, men jeg vil si at vi har oversikt. Det er fortsatt ett bekreftet smittetilfelle knyttet til festen, sier smittevernoverlege i Bjørnafjorden, Bjørn Petter Aasheim Johannesen til Bergens Tidende.

De frykter at det er enda flere nærkontakter enn de 65 som står på lista.

- Det har vært et utfordrende smittesporingsarbeid. Jeg vil minne om at ungdommen må samarbeide, og at vi ikke er ute etter å ta noen, sier smittevernoverlegen.

Blant deltakerne på festen var det flere videregående- og ungdomsskoleelever fra Os og Bergen.

Bekymret politi

Også i Lillehammer ble det meldt om ungdomsfester i 1. mai-helga. I fem timer var både politiet og ambulanse tett på ungdomsfestene fredag kveld, der hundrevis av ungdommer samlet seg ute. Det skriver Gudbrandsdølen Dagningen.

Politiet forteller til avisa at det i hovedsak gikk greit for seg, men de mener foreldrene til de mindreårige er for passive når barna deres er ute på fester, og der mange debuterer med alkohol.

- Det ble kjørt hjem en del unge folk derfra, ambulansen hadde to stykker, og det ble kjørt hjem et ukjent antall fra oss, jeg anslår fem-seks stykker til sammen, sier lederen for ordensseksjonen, Frode Øvreås til avisa.

Han legger til at det er snakk om yngre folk, ned i 9. og 10. klasse.

- Vi syns egentlig at ungdommen var ganske kjekke, bortsett fra noen småtildragelser utenfor Birkebeineren hotell. Det gikk rimelig greit, med to bortvisninger av folk som oppførte seg litt på kanten, sier Øvreås.

Han legger til at det som bekymrer han og kollegaene mest er at det bare var politiet som står med munnbind. Når smittesituasjonen er som den er nå, er ikke det bra, mener han.

- Dårlige unnskyldninger

Etter hendelsen var politiet i kontakt med samtlige av foreldrene til ungdommene. Men politiet er ikke særlig imponert over foreldrene til noen av dem.

- Vi syns enkelte foreldre er litt passive, de er litt «av». I alle fall når det gjelder de yngste barna så må foreldrene mer «fram i skoa». Vi var i kontakt med enkelte foreldre til 9. og 10.-klassinger, og de fulgte ikke godt nok opp, sier Øvreås.

- De kom med litt dårlige unnskyldninger om at de hadde sendt tekstmelding og ikke fått svar. Det kommer flere sånne kvelder, og vi håper foreldre vil følge opp litt tettere. De må melde seg mer på, sier Øvreås som understreker at hovedinntrykket er at det gikk veldig fint.

150 ungdommer

Lørdag fikk politiet i Drammen melding om flere ungdomsfester. Blant annet samlet 150 ungdommer seg til fest på Årbogen i Krokstadelva, skriver Drammens Tidende.

Kommuneoverlegen er ikke spesielt begeistret for helgas festligheter.

– Det er synd. Å samle mange mennesker på denne måten er den største risikoen vi gjør, og selv om vi tenker at det er vel ikke så farlig vel, så er hver og en sin innsats viktig for at vi ikke skal få et tilbakefall i smittetrykket etter at vi har gjort en god innsats i å slå ned smitten, sier han til avisa.

Det har enda ikke blitt kjent om festinga i helga har hatt konsekvenser for smittesituasjonen i Drammen. Like etter vinterferien ble et russetreff knyttet til en smittebølge som traff Drammen hardt.

– Avgangskullet var en gruppe der det var mye smitte tidligere denne våren i forbindelse med denne typen ansamlinger. Jeg vil oppfordre ungdommene til å tenke seg om før de gjentar slike samlinger. Hvis de skal ha slike samlinger må de sørge for å holde avstand, men vi vet at med mye alkohol blir det utfordrende. Derfor bør de kanskje drikke mye mindre slik at de har hjernekapasitet til å tenke seg om, sier Johannessen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer