Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen

Oppgitt Jensen slo tilbake mot etterforsker: - Betenkelig at man ikke kan tenke objektivt

SMS dagen etter hasjbeslag på Svinesund skapte temperatur i retten.

NEKTER STRAFFSKYLD: Tidligere politileder Eirik Jensen nekter straffskyld for medvirkning til hasjinnførsel og for grov korrupsjon. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
NEKTER STRAFFSKYLD: Tidligere politileder Eirik Jensen nekter straffskyld for medvirkning til hasjinnførsel og for grov korrupsjon. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Var det noen sammenheng mellom Eirik Jensen og Gjermund Cappelens hyppige kontakt og sistnevntes hasjinnførsler til Norge?

Det er et av de sentrale temaene i rettssaken mot de to. I dag vitner analytikere fra Kripos, som er leid inn til Spesialenheten i Jensen-saken, om kontakten mellom de to og hva som skjedde på tidspunktene de hadde kontakt.

Tidligere i dag la etterforsker Espen Isaksen fram Spesialenhetens teori om at Jensens «evige mas» overfor Cappelen på telefon indikerer at kontakten handlet om narkotikavirksomhet.

SMS etter hasjbeslag

Isaksen mente en SMS-utveksling i august 2010 kunne dreie seg om et narkotikabeslag.

25. august 2010 klokka 17.45 ble en nederlandsk mann stoppet på grensa med Svinesund med 95,5 kilo hasj i en trailer. PTO (Politi og Toll Oslo) ble varslet en halvtime etter.

Ifølge Spesialenheten knyttes Jensen til jobb både denne dagen og dagen etter. Før traileren ble stanset denne dagen, skal Jensen og Cappelen ha hatt et møte i vaskehallen ved Konows gate, hvor de pleide å møte hverandre.

10.35 på formiddagen dagen etter møtet og beslaget på Svinesund, sender Jensen en melding til Cappelen:

«Ser ikke ut som om d vi pratet om,.. medfører at du m jobbe mer enn før», skriver Jensen.

Cappelen svarer 20 minutter etter: «Høres bra ut» og to minutter etter det igjen: «bra». Spesialenheten mener deretter Jensen og Cappelen møttes denne dagen eller dagen etter.

- Ikke objektivt

Tiltalte Eirik Jensen blir tydelig irritert over vitnets resonnement.

Han tar plutselig ordet i rettssalen.

- Her utelukkes det vi jobber med. Det er betenkelig at man ikke kan tenke objektivt. Dette kan like godt være noe vi driver med. Det kan være et avklarende møte om et prosjekt, for eksempel, sier en oppgitt Jensen.

Han hevder han hadde omfattende kontakt med Cappelen fordi Cappelen var kilde og informant i det kriminelle miljøet. Spesialenheten mener Jensen ga Cappelen informasjon som hjalp hans smuglervirksomhet.

- Det er usikkert hva meldingen betyr, sier tingrettsdommer Kim Heger.

- Du er en etterretningsmann

Jensen sier han ikke husker konkret hva meldingen betyr.

- Vi har også spurt oss hva det er. Vi finner ikke at det er ført noen meldinger i Indicia, eller at Jensen har vært involvert i en sak, sier etterforsker Isaksen.

Det har tidligere i retten kommet fram at Jensen har fått andre i politiet til å legge inn informasjon i politiets etterretningssystem Indicia. Han er derfor irritert på vitnets argumentasjon.

- Du er en etterretningsmann, og du vet utmerket godt hvordan etterretningshjulet ruller. Man legger ikke inn informasjon umiddelbart. Det er mange møter og info som skal inn. Man snakker om objektivitet, men noe man ikke prater om, er den jobbrelaterte relasjonen. Det er betenkelig, svarer Jensen.

- Det er en hypotese som peker i en retning hele tida. Dette kan ha en relasjon til innhenting av informasjon, sier Jensen.

Også Jensens forsvarer John Christian Elden påpeker i retten at Jensens SMS «Ser ikke ut som om d vi pratet om,.. medfører at du m jobbe mer enn før» også kan tolkes som at Cappelen ikke må jobbe mer enn før, og at han derfor svarer «Høres bra ut».

Politioperasjon

I april 2010 mener imidlertid Spesialenheten kontakten mellom Cappelen og Jensen er knyttet til en politioperasjon og Cappelens rolle som kilde eller informant.

- Deler av etterforskning har funnet støtte for at det blir kjørt et løp siden 9. april fram til noen pågripelser i mai. Det blir opprettet et prosjekt i Indicia 12. april og en rekke etterforskningsskritt blir tatt. Jensen leverer også kilde-og informantopplysninger, sier Isaksen.

Den tidligere politilederen er tiltalt for medvirkning til innførsel av 13,9 tonn hasj, ved å ha informert Cappelen om forhold som kunne hjelpe hans hasjsmugling, og for å ha mottatt minst 2,1 millioner kroner for det. Jensen nekter straffskyld.