Oppgitt over sikkerhetsrådet

Bush-administrasjonen har mistet tålmodigheten med FN, mens Storbritannia kommer med en strøm av utspill i et siste forsøk på å skape flertall for en ny Irak-resolusjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President George W. Bush fortsetter sitt telefondiplomati, men har lite hell med seg. Samtidig åpnet FNs sikkerhetsråd tirsdag en maratondebatt om Irak, der alle FNs medlemsland i prinsippet vil få ordet.

Det er den alliansefrie gruppen med 115 medlemmer som igjen har tatt initiativ til en åpen meningsutveksling i Sikkerhetsrådet med deltakelse av hele FNs storfamilie. Så langt har over 50 land tegnet seg på talerlisten og debatten vil fortsette hele onsdag. Norge vil trolig holde sitt innlegg onsdag formiddag.

Men denne debatten vil ikke endre på realitetene, og det er allerede klart at USA og Storbritannia ikke vil lykkes i sine siste krampaktige forsøk på å sikre de nødvendige ni stemmer for en resolusjon som åpner for militære aksjoner.

- Vi står ikke alene, mens ammen med en slagkraftig koalisjon som er klar til å avvæpne Irak og Saddam Hussein, sier USAs viseforsvarsminister Paul Wolfowitz.

Blair mer fleksibel

Problemet for Bush og statsminister Tony Blair er at denne koalisjonen ikke har noe å si over stemmegivningen i Sikkerhetsrådet, der president Bush sitter med fire stemmer og neppe vil få særlig flere.

Blair er innstilt på å fire noe på tidsfristen 17. mars, og vil gi Saddam Hussein noen dager ekstra til å legge alle kort på bordet og rette seg etter påbudene fra FN. Men det er neppe nok for USA.

President Bush har lenge understreket at en ny resolusjon ikke er nødvendig, men satser likevel mye prestisje på å sikre seg et flertall av Sikkerhetsrådets 15 medlemmer for et væpnet oppgjør med Saddam.

Bush må også ta hensyn til sine soldater som er samlet i Golf-området. De kampklare soldatene er forlagt både om bord på amerikanske marinefartøyer og i Kuwait. Problemet for militærstra tegene er at stridsmoralen ikke kan holdes oppe i det uendelige, mens den interne krangelen i Sikkerhetsrådet bare fortsetter.

Slik situasjonen er i Sikkerhetsrådet nå, slipper både Frankrike og Russland å bruke sitt veto, fordi USA og Storbritannia ikke vil oppnå det nødvendige flertall på ni stemmer.

Seks tvilere

Det er de seks tvilerne, Mexico, Chile, Pakistan, Angola, Kamerun og Guinea, som fortsatt sitter med nøkkelen, og sammen har de nå lagt fram et forslag om å gi Saddam Hussein en frist på opp til 45 dager til å imøtekomme FNs krav.

Det er uakseptabelt for USA, og president Bush sa tirsdag klart fra at han vil kreve en avstemning i Sikkerhetsrådet denne uken. Styrkeprøven vil tidligst komme torsdag etter at den åpne maratondebatten er avsluttet.

Selv om Bush ikke får den moralske ryggdekning fra et flertall av Sikkerhetsrådets medlemmer, vil ikke det hindre ham i å gå til aksjon.

- Hvis FN ikke er i stand til å aksjonere, blir det opp til en annen internasjonal sammenslutning å avvæpne Saddam og tvinge Irak til å ruste ned og kvitte seg med alle ulovlige våpen, sier talsmann Ari Fleischer i Det hvite hus.

Koalisjoner

Det er første gang en talsmann for Bush-administrasjonen har forsøkt å sette likhetstegn mellom Sikkerhetsrådets autoritet og «koalisjonen av likesinnede land» som står klar med militære styrker i Persiabukta.

- Internasjonale koalisjoner kan bygges på så mange måter, og en satsing på FNs sikkerhetsråd er bare en av dem, sier Fleischer.

Det er ikke bare Bush som er oppgitt over ikke å komme noen vei med Sikkerhetsrådet. En meningsmåling fra storavisen The New York Times og TV-selskapet CBS viser at 58 prosent av det amerikanske folk har gitt opp FN.

Nesten like mange - 55 prosent - er innstilt på å gå til militær aksjon mot Irak uten formell støtte i Sikkerhetsrådet. Men Bush har ikke tatt til orde for at USA skal trekke seg fra Sikkerhetsrådet, selv om han blir motarbeidet av et klart flertall med Frankrike og Russland i spissen.

NTB

PRESSET: George W. Bush er lei av sendrektigheten i FN, mens Tony Blair blir stadig hardere presset på hjemmebane.