Oppgitt over Slottets informasjonsstrategi

Norske redaktører er oppgitt over Slottets informasjonsstrategi rundt kunngjøringen av forlovelsen mellom kronprins Haakon og Mette-Marit Tjessem Høiby.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var utvilsomt et historisk øyeblikk da stortingspresident Kirsti Kolle Grøndahl fredag formiddag leste opp brevet fra kongen til Stortinget om at forlovelse var inngått. Kunngjøringen ble aldri foreviget. TV-kameraene, som NRK alltid har stående parat i Stortinget, var slått av.

Historisk beklagelig

- Uprofesjonelt, sier programsjef for aktualitetsavdelingen i NRK, Tom Berntzen, til NTB.

- Det var en stor historisk begivenhet som fant sted, uten at vi fikk anledning til å ta det opp på TV. Historisk sett er det svært beklagelig, sier Berntzen.

Han beklager også sterkt at TV-mediene ikke fikk slippe til under søndagens fotoseanse i forbindelse med den store familiemiddagen på Skaugum.

- At det kun slippes inn fotografer for trykte medier er meningsløst og uprofesjonelt. Jeg kan i hvert fall ikke se at Slottet har fulgt opp rådene de selv ba om å få under møtet med norske redaktører tidligere i høst, sier Berntzen.

Vil på middag

Nyhetsredaktør Kjell Øvre Helland i TV 2-nyhetene er tilsvarende oppgitt over at TV ikke fikk slippe til under Skaugum-middagen søndag.

- Det er uforståelig at Slottet ikke åpner for videofotografering under en slik begivenhet. Det virker som man ikke forstår at TV har egne behov, sier han.

Øvre Helland er fornøyd med fredagens opplegg. Spesielt er han fornøyd med at NRK og TV 2 fikk anledning til å gjøre eksklusive intervjuer med det unge paret etter den store pressekonferansen på Slottet fredag ettermiddag.

Avisene utelukket

Sjefredaktør Thor Viksveen i NTB vil mandag sende et brev til Slottet der han peker på det han oppfatter som en uheldig forskjellsbehandling av norske medier fredag.

- Det er uheldig og uprofesjonelt av Slottet når TV-mediene slipper til med eksklusive intervjuer, mens avisene holdes utenfor. Utgangspunktet er at alle må stilles likt, og i hvert fall slik at alle grupper medier får sitt. I dette tilfellet ville det vært naturlig om NTB hadde fått en mulighet til å gjøre et eksklusivt intervju, på vegne av norske aviser, sier Viksveen.

Nesten komisk

Aftenpostens nyhetsredaktør Ola Bernhus støtter Viksveen:

- Det er ikke greit at etermediene fikk eksklusive intervjuer fredag. Jeg forstår at Slottet ikke kunne åpne for eksklusive intervjuer med 20 norske aviser, men i dette tilfellet ville det vært naturlig om NTB hadde fått muligheten på vegne av avisene. Det burde Slottet ha kostet på seg, sier Bernhus.

- Ut over det er vi ikke veldig oppgitt. Når stortingspresidentens redegjørelse ikke ble festet på tape, er det beklagelig og nesten litt komisk. Der skjedde åpenbart en flause, uten at jeg kan peke på hvem som er ansvarlig for tabben, sier Bernhus.

Åpner for spekulasjoner

Ansvarlig redaktør Bernt Olufsen i VG synes det gikk relativt greit fredag, men helt fornøyd er han på ingen måte.

- Det er påfallende at de ikke ville svare inngående på spørsmålene om Mette-Marits bakgrunn. Om det var så lurt, er et åpent spørsmål. Jeg tror at strategien de valgte, kan åpne for senere spekulasjoner, om ikke i norske medier så hvert fall i utenlandske. Her hadde man en anledning til å legge denne ballen død, uten å benytte seg av den, sier Olufsen.

Bernt Olufsen er også negativ til at bare TV 2 og NRK fikk eksklusive intervjuer fredag.

Elendig utgangspunkt

Dagblad-redaktør John O. Egeland er heller ikke veldig fornøyd med Slottets framgangsmåte i saken.

- Vi er ikke positive til at Slottet avviker fra prinsippet om likebehandling. Det tror jeg Slottet skal være forsiktig med i framtiden, sier Egeland.

Steinar Hansson, ansvarlig redaktør i Dagsavisen, er stort sett fornøyd med det Slottet har gjort i forbindelse med offentliggjøringen av forlovelsen, men påpeker samtidig at informasjonsopplegget ikke kunne bli særlig dårligere enn den har vært i høst.

- Utgangspunktet var jo svært dårlig. Slottets møte med redaktørene i oktober var noe av det dårligste som er blitt gjort på informasjonssiden fra Slottets side noen gang, sier Hansson til NTB.

- Verden er urettferdig

Ansvarlig redaktør i Nettavisen, Odd Harald Hauge, klarer ikke å hisse seg opp så veldig over Slottets mediestrategi, eller mangel på sådan.

- Verden er urettferdig. Makta råder også i medieverden, og kanskje presset ikke sjefene i mediebedriftene hardt nok på overfor Slottet, sier Hauge.

(NTB)