Riksadvokaten

Oppgjør etter harde anklager:
- Uenig

Riksadvokat Jørn Maurud blir beskyldt for å «opptre på tvers av loven» og dikte opp «et eget tvangsmiddelregime for narkotika», etter den nye narkoinstruksen til politiet. Nå svarer han på kritikken i Dagbladet.

FÅR KRITIKK: Riksadvokat Jørn Maurud blir kritisert for å ha gått for langt når han har utarbeidet retningslinjer som setter grenser for hva politiet kan foreta seg overfor rusavhengige. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
FÅR KRITIKK: Riksadvokat Jørn Maurud blir kritisert for å ha gått for langt når han har utarbeidet retningslinjer som setter grenser for hva politiet kan foreta seg overfor rusavhengige. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Hvilken tillit kan en vanlig politibetjent ha til en Riksadvokat som befinner seg helt utenfor virkelighetens verden?», spør den pensjonerte lagdommeren Iver Huitfeldt i Politiforum.

Kronikken er et svar på riksadvokat Jørn Mauruds nye instruks, som innebærer en stor endring i hvordan politiet skal jobbe med narkotikasaker.

Nå skal de ikke lenger straffe rusavhengige for kjøp, besittelse og oppbevaring av mindre doser narkotika til eget bruk.

Bakgrunnen for instruksen er tre historiske dommer i Høyesterett denne våren, som gjaldt nettopp rusavhengige.

Alle har imidlertid ikke vært like begeistret over de nye reglene. En av dem er altså Huitfeldt, som anklager Riksadvokaten for å «instruere på tvers av loven».

Politisk redaktør i Klassekampen, Bjørgulv Braanen, beskylder Høyesterett for rettslig aktivisme ved «å tolke hva stortingsflertallet egentlig mener, uten at det foreligger noe vedtak».

Nå slår riksadvokat Maurud tilbake:

- Når det gjelder den framsatte kritikken fra Huitfeldt og Braanen, er jeg uenig i de faktiske og rettslige utgangspunktene den bygger på, sier han i et skriftlig svar til Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer