Oppgjør etter knivskandale

Byråden sier skoledirektørens unnskyldning var «nødvendig» etter Dagbladet avslørte at Utdanningsetaten i Oslo ikke tok telefonen i flere timer da en elev ble knivstukket.

- UNNSKYLDNING PÅ SIN PLASS: Skolebyråd Sunniva Holmås Eidsvoll (SV) og skoledirektør Marte Gerhardsen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB, Nina Hansen / Dagbladet
- UNNSKYLDNING PÅ SIN PLASS: Skolebyråd Sunniva Holmås Eidsvoll (SV) og skoledirektør Marte Gerhardsen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB, Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet avslørte forrige uke at Kuben skole i Oslo ikke fikk fatt i Utdanningsetaten på mange timer etter at en av deres elever hadde blitt knivstukket. Heller ikke beredskapstelefonen ble besvart.

Politiet behandler nå knivstikkingen som et drapsforsøk.

Skolen fikk heller ingen tilbud om krisehjelp da skoledirektør Marte Gerhardsen kontaktet dem på e-post seks timer etter krisa inntraff, kunne Dagbladet også fortelle.

På tross av dette fortalte Gerhardsen til bystyret to dager seinere at det hadde vært meget god kommunikasjon mellom etaten hennes og skolen. Gerhardsen beklaget i etterkant at hun ga bystyret feil informasjon om krisa på Kuben skole.

Nødvendig å beklage

Søndag krevde Oslo Frp at skoledirektør Gerhardsen må vurdere sin egen stilling.

Sjefen hennes, skolebyråd Sunniva Holmås Eidsvoll (SV), beklager både den feilaktige informasjonen Gerhardsen ga, og situasjonen Kuben skole sto i etter knivstikkingen.

Hun overtok jobben som skolebyråd da Inga Marte Thorkildsen (SV) overraskende gikk av tidligere i høst.

- Etatsdirektøren hadde tilbudt seg å orientere Kultur- og utdanningsutvalget 17. november om en rapport om internkontroll. Den konkrete hendelsen på Kuben var ikke et avtalt tema. Da Gerhardsen likevel fikk spørsmål om denne svarte hun etter beste evne ut fra den informasjonen hun hadde. Hun har selv beklaget at hun da kom i skade for å gi noe informasjon hun ikke hadde fått kvalitetssikret, sier byråden og legger til:

- Det var riktig og nødvendig at hun beklaget dette.

KREVER GREP: Aina Stenersen i Frp ber Marte Gerhardsen vurdere egen stilling. Foto: Bjørn Inge Bergestuen
KREVER GREP: Aina Stenersen i Frp ber Marte Gerhardsen vurdere egen stilling. Foto: Bjørn Inge Bergestuen Vis mer

Tok ikke telefonen

Dagbladet har spurt byråden om å vurdere alvoret i at en av hennes skoler sto timevis i mørket etter en dramatisk voldsepisode.

- Når en krise skjer må skolene vite at de kan få bistand, om de selv ønsker det. Ingen skoler, elever eller ansatte skal oppleve å stå alene etter en alvorlig hendelse, svarer hun.

Kuben skolen fortalte Dagbladet at de ringte en rekke personer i Utdanningsetaten, men at ingen tok telefonen på flere timer. Dette var mens nødetater var på skolen, og pressen omtalte knivstikkingen.

Forventer evaluering i etaten

Også en beredskapstelefon ble ubesvart tross gjentatte henvendelser.

- Jeg er informert om at fra neste uke vil etaten ha på plass et beredskapsnummer der skoler kan ta kontakt dersom de umiddelbart trenger bistand i en krevende situasjon. I tillegg skal etaten nå gå gjennom sitt støttesystem til skolene i deres beredskapsarbeid og finne ut hvordan de kan gjøre det bedre, sier byråden og kommer med følgende klare melding til Marte Gerhardsen:

- Jeg legger til grunn at Utdanningsetaten ser på alle sine rutiner og planverk og avklarer ansvarsforhold som kan synes ikke å ha fungert godt nok da ledelsen på Kuben videregående skole forsøkte å få kontakt 15. november, sier SV-byråden.

Lønnsfesten

Dagbladet har tidligere avdekket den såkalte lønnsfesten i Oslo-skolen, hvor en hel rekke direktører fikk store lønnshopp.

Dagbladet har også dokumentert millionbruk på konsulenter, hodejegere og amerikansk ledercoaching. Opposisjonen i Oslo, samt flere på Stortinget, har reagert kraftig på pengebruken i Oslo-skolen SV og Thorkildsen styrer.

Dagbladet har også vist, gjennom tilgang på SMS-er mellom Thorkildsen og skolesjef Marte Gerhardsen, at de to fryktet lærerstreik etter Dagbladets avsløringer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer