LEI: Leder Tom-Magne Nordli og ungdomssekretær Lene Myhrvold i Fellesforbundet Ungdom har sett seg mektig lei på at AUF angriper olje- og gassnæring. Foto: Privat
LEI: Leder Tom-Magne Nordli og ungdomssekretær Lene Myhrvold i Fellesforbundet Ungdom har sett seg mektig lei på at AUF angriper olje- og gassnæring. Foto: Privat Vis mer

Oppgjør med AUF: - Ekstremt lei

AUF-ledelsen består ifølge Fellesforbundet av studenter med liten erfaring fra arbeidslivet. Nå er industriungdommen lei.

Publisert

AUF-leder Ina Libak varslet et generasjonsoppgjør med Arbeiderpartiet etter at partiet i løpet av få dager inngikk forlik med regjeringspartiene, Frp og Sp om både oljeskatten og iskanten.

- Jeg mener det står om Arbeiderpartiet skal være et troverdig klimaalternativ for unge mennesker, sa Libak til Dagbladet, som før helgen varslet at hun ikke tar gjenvalg som AUF-leder.

AUF har vært sterkt kritisk til forlikene Arbeiderpartiet har inngått, som gir olje- og gassnæringen store skatteutsettelser - og lettelser. Forliket AUF kritiserer om oljeskatten var i all hovedsak støttet av fagbevegelsen.

- AUF er uansvarlig

Libak og AUF får nå svar og møter kraftig motbør fra ledelsen i Fellesforbundets ungdomsorganisasjon. De organiserer mange av arbeiderne i industrien som skal skape den grønne framtida alle drømmer om.

- Jeg som fagarbeider som er ute i arbeidslivet kjenner ingen tilhørighet til AUF. Når Ina sier at de skal gjøre Arbeiderpartiet til et troverdig klimaalternativ for unge mennesker, tenker jeg helt motsatt. De vil gjøre Arbeiderpartiet til et lite troverdig alternativ for alle arbeidsfolk, sier leder Tom-Magne Nordli (29) i Fellesforbundet Ungdom.

Nordli har 27 700 medlemmer i ryggen og er industrimekaniker på Forsvarets verksted i Bjerkvik, innerst i Ofotfjorden.

Og han er AUF-medlem.

- AUF får komme med en troverdig politikk selv for hvordan vi skal ha en grønn framtid, da kan du ikke gå ut med store ord om at de skal legge ned olje- og gassnæringen. Vi er i en krise og ser hvor viktig det er å ha en lønn å leve av. Da mener jeg det er et svik mot ungdommen å drive uansvarlig politikk som det AUF nå gjør, sier Nordli.

AUF har vedtatt en styrt avvikling av norsk petroleumsvirksomhet innen 2035. Det har skjedd uten at ungdommen som jobber i industrien er blitt lyttet til, ifølge ungdommene i Fellesforbundet.

- Tar oss ikke på alvor

Lene Myhrvold (24) jobber på Kongsberg Automotive, men har permisjon for å jobbe fulltid med fagforeningsarbeid som ungdomssekretær i Fellesforbundet. Hun føler seg ikke tatt på alvor av AUF, der også hun er medlem.

- AUF har store festtaler om hvordan man skal bli uavhengig av olje, men de lytter ikke til industrien. Vi føler at vi ikke blir lyttet til i det hele tatt. Som industriarbeider føler jeg meg mer hjemme i Arbeiderpartiet enn i AUF. Arbeiderpartiet lytter faktisk til fagbevegelsen og tar oss på alvor. Det handler om å sikre arbeidsplasser. Du kan ikke skru av krana og tro det går bra, sier Myhrvold, som mener det også handler om hvem som sitter i AUF-ledelsen.

- STUDENTER: AUF-ledelsen består av en gjeng studenter, er Fellesforbundets dom. Her AUF-leder Ina Libak, som er utdannet sosionom. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
- STUDENTER: AUF-ledelsen består av en gjeng studenter, er Fellesforbundets dom. Her AUF-leder Ina Libak, som er utdannet sosionom. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- AUF er en studentorganisasjon. Jeg og fagbevegelsen begynner å bli lei av at studenter med liten erfaring fra arbeidslivet sitter og bestemmer hvordan industriarbeiderne skal gjøre jobben sin. Det er en grunn til at det ikke er mange fra industrien i AUF. Jeg vet ikke om noen i ledelsen som har fagbrev eller er fra industrien, sier Myhrvold.

- Vi er arbeidere

Det er Reidar Fugle Nordhaug, sentralstyremedlem i AUF, som svarer på kritikken fra industriungdommen. Han skjønner rett og slett at de er forbanna.

- Det er ekstremt forståelig at det kommer kritikk, hvis de føler at de blir angrepet. Dette gjelder arbeidsplassene - og livene - til hundretusenvis, det er forståelig at det er følelser i sving, sier Nordhaug.

- Vi trenger ikke skyve under teppet at AUF og Fellesforbundet er uenige i store deler av oljepolitikken. Men AUF er opptatt av det fagpolitiske samarbeidet. Vi jobber med å ta tak i en del av disse tingene som Nordli og Myhrvold påpeker, blant annet med å få med flere folk i AUF med yrkesfaglig bakgrunn, fortsetter Nordhaug, som også påpeker at Lene Myhrvold har vært med i AUFs programarbeid inn mot landsmøtet i oktober.

Når det gjelder kritikken fra industriungdommen om at de er lei av AUF-studentene som sitter og bestemmer over dem, sier Nordhaug følgende:

- I sentralstyret vårt har vi en helsearbeider som har jobbet 65 timer den siste uka. Vi har folk som er utdannet som sosionom, en som har jobbet tre år som renholder og fem år i helsevesenet, en som har jobbet som barne- og ungdomsarbeider. Det er kanskje litt trangsynt av Fellesforbundet å melde at omsorgsarbeidere og vaskepersonell ikke er arbeidere, sier Reidar Fugle Nordhaug.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer