Siv Jensen i ny bok:

Oppgjør med Carl

I sin ferske bok langer Siv Jensen ut mot Carl I. Hagen. Den tidligere Frp-lederen sier Hagen var ukledelig opptatt av egen økonomi, og at det kom stadig mer nedrige angrep fra ham mot henne. Også Per Sandberg får passet påskrevet.

OPPGJØR MED MENTOREN: Siv Jensens nye bok er et oppgjør med Carl I. Hagen.Foto: Lise Åserud / NTB
OPPGJØR MED MENTOREN: Siv Jensens nye bok er et oppgjør med Carl I. Hagen.Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I sin nye bok tar tidligere Frp-leder Siv Jensen et brutalt oppgjør med forgjengeren Carl I. Hagen.

- Vi strakk oss langt for å gi Carl plass og ga ham de talerstolene han ville ha. I alle landsmøtetalene mine, og ved andre anledninger der det falt seg naturlig, hyllet jeg ham. Likevel ble Carl og etter hvert også Eli mer og mer nedrige i sine angrep, skriver Jensen i boka som ble offentlig klokka 08 i dag morges.

- At Carl ikke klarte å trekke seg tilbake, er i bunn og grunn bare trist. Da hadde han beholdt æren og glorien i all ettertid, skriver Jensen.

Dagbladet har tirsdag morgen vært i kontakt med Carl I. Hagen, han ønsker ikke å kommentere Jensens bok.

Jensen vedgår at hun, etter valget i 2011, undret seg om det «hadde klikket» for Carl I. Hagen:

- Politikeren jeg hadde beundret, kjent for sine ryggmargseflekser som visste nøyaktig hvor han skulle legge retorikken i aktuelle saker, var nå helt ute å kjøre. Fra sitt sommersted i Spania tok han i VG til orde for at politiets etterforskning av massakren på Utøya burde avsluttes, fordi saken var oppklart, og fordi den la beslag på store politiressurser som burde brukes til å oppklare andre forbrytelser. «Jeg lurer på hvorfor det skal være 100 politifolk som skal jobbe med dette her i flere måneder. Det foreligger tilståelse», uttalte han. Hadde det klikket for ham?, spør Jensen i boka.

SAMMENBRUDD: Forholdet mellom Carl I. Hagen og Siv Jensen var på frysepunktet i over et tiår før Jensen gikk av som partileder i fjor. Her fra landsmøtet i 2019. Foto: Lise Åserud / NTB
SAMMENBRUDD: Forholdet mellom Carl I. Hagen og Siv Jensen var på frysepunktet i over et tiår før Jensen gikk av som partileder i fjor. Her fra landsmøtet i 2019. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

Jensen beskriver i boka i detalj hvordan hun har slitt med at Hagen ikke har trukket seg tilbake som pensjonist.

- (...) Alt dillet han har drevet med i etterkant, og måten han har opptrådd på i offentligheten, har ødelagt ettermælet hans. Han har mistet respekt blant mange av sine tidligere beundrere i partiet. Carl skjønner det dessverre ikke selv. Det dreier seg ikke lenger om hva som er best for partiet, men hva som er best for Carl, skriver Jensen.

Jensen trekker fram at Carl I. Hagen ønsket å stille på liste både i Oslo og Oppland i høstens Stortingsvalg.

Han fikk førsteplassen i Oppland og kom inn på utjevningsmandat.

- Nå skal Sylvi få slite med ham, skriver Jensen.

Carl og penger

Den tidligere finansministeren langer også ut mot Hagens interesse for egen økonomisk gevinst.

- Vi kom frem til at vi måtte avlede Carl; gi ham noe å holde fingrene i. Dermed konstruerte vi Fremskrittspartiets Seniororganisasjon. Vi hadde egentlig ikke behov for et sånt nivå, men vi rigget det til, også for at Carl skulle få penger. Carl har alltid vært opptatt av sin private økonomi, kanskje litt ukledelig for en politiker som tilsynelatende har interessert seg for den lille manns sak.

- Vi strakk oss langt for å gi Carl plass og ga ham de talerstolene han ville ha. I alle landsmøtetalene mine, og ved andre anledninger der det falt seg naturlig, hyllet jeg ham. Likevel ble Carl og etter hvert også Eli mer og mer nedrige i sine angrep, skriver Jensen.

- Ikke noe å takke meg for

Forholdet mellom partibyggeren Hagen og Jensen som tok Frp inn i regjering hadde brutt sammen lenge før 2013 og regjeringsdeltakelsen.

Jensen skriver at et av de største «dramaene» i konflikten var da Hagen «på liv og død ville bli medlem av Nobelkomiteen». Hagen nådde ikke fram med ønsket og valgte å droppe landsmøtet i 2012.

Da Frp fylte 40 år våren 2013 i opptakten til valgkampen etter åtte års rødgrønt styre, hadde ikke Hagen og Jensen vært på talefot på lang tid, skriver Jensen. Generalsekretær Finn Egil Holm klarte å få til en løsning der Hagen fikk lede jubileumskomiteen.

- Jeg møtte på feiringen og gjorde gode miner til slett spill. Carl og Eli satt på første rad. (...) Jeg takket Carl for at han har ofret mer enn noen, og sa at et lite politisk frø ble til et stort og blomstrende tre fordi han hadde banet vei. Han hadde utfordret media, bedrevitere, forståsegpåere og den politisk korrekte eliten, talte jeg, skriver Jensen og fortsetter:

- Da Carl fikk ordet, takket han Eli. Til meg hadde han ingenting å si. Han har siden forklart at han ikke hadde noe å takke meg for. Det taklet jeg greit. Det var verre med løgnene han serverte mediene. Han uttalte at partiledelsen hadde gjemt ham unna i valgkampen fordi jeg var sjalu og engstelig for at han skulle ta fra meg glansen, og han har siden spurt: «Hva har jeg gjort Siv som har fått henne til å foreta seg hva som helst for å dytte meg ut i kulden?» skriver Jensen.

- Per skuffet meg

Jensen letter også på sløret om forholdet til tidligere fiskeriminister Per Sandberg, et forhold som gikk i oppløsning etter mange års nært vennskap.

- Per og jeg jobbet side om side i over tjue år. Vi har ikke lenger noen kontakt. På en måte er det ganske trist. Jeg var jo glad i ham. Men Per har tatt mange dumme valg. Han har brutt med Frp og meldt seg inn i et nytt parti. Det er hans beslutning. Men for meg har det ikke vært naturlig å forsøke å opprettholde en nær kontakt etter tillitsbruddet. Jeg er skrudd sammen sånn at jeg stoler fullt og helt på folk inntil det motsatte er bevist. Og her skuffet Per meg, skriver Jensen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer