Ulikheten i Norge

Oppgjør med Erna: - Skammelig

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen mener det norske folk omsider har avslørt Erna Solberg. - Folk flest ser hva dere holder på med, sier han til statsministeren og hennes regjering.

FÅTT NOK: LO-sjef Hans-Christian Gabrielsen trodde ikke sine egne øyne da han leste Erna Solbergs intervju med Dagbladet. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
FÅTT NOK: LO-sjef Hans-Christian Gabrielsen trodde ikke sine egne øyne da han leste Erna Solbergs intervju med Dagbladet. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert

- Nei, Erna! Folk flest kjenner seg ikke igjen i ditt bilde av Norge. Folk flest ser hva dere holder på med.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen er opprørt etter statsministerens ferske intervju med Dagbladet.

Og det Erna «holder på med», ifølge Gabrielsen, er å sette rikingenes formuer framfor behovet til vanlige folk, særlig de lavtlønte.

- Dette er helt skammelig av Solberg, sier han.

- Virkelig, Erna?

I intervjuet med Dagbladet svarte Solberg på ulikhetskritikken regjeringen utsettes for ved å si at hun ikke tror folk flest er enig med kritikerne.

- Jeg er mest opptatt av å løfte de som er nederst ved bordet, understreket Solberg.

Gabrielsen mener virkeligheten forteller en annen historie.

- Virkelig, Erna? I løpet av sju år har regjeringen gjennomført en lang, lang rekke usosiale kutt som rammer vanlige arbeidstakere, og som rammer de som sitter nederst ved bordet. Samtidig har de rikeste fått milliarder i skattekutt. Da kan man ikke sitte og si at de nederst ved bordet er hovedprioriteten, sier han.

100 000 fattige barn

De rikeste 370 menneskene i Norge tjener nå seks prosent av all inntekt i landet, ifølge en SSB-studie.

LO-sjefen peker blant annet på kutt i barnetillegget, kutt i brillestøtte til barn, og avvikling av feriepenger til arbeidsledige.

- Vi har 100 000 barn i Norge som lever under fattigdomsgrensa. Det beste for å hjelpe dem er å få foreldrene i jobb. Men det er ikke gjort over natta. Derfor må vi bruke pengene på dét, ikke på skattekutt til de rikeste som ikke har noen effekt

- Helheten i skattekuttene hennes bidrar til sysselsetting, ifølge Solberg?

- Gjennom sju år har statsministeren påstått at redusert formuesskatt skaper jobber. Men det har hun aldri, ikke én gang, klart å dokumentere. Å fjerne formuesskatt for de rikeste har like mye effekt som urtete når det gjelder å skape jobber, sier LO-sjefen.

FORSVARER BUDSJETTET: Statsminister Erna Solberg mener at det er et sosialt budsjett regjeringen presenterte 7. oktober. Video: Hans Arne Vedlog, reporter Steinar Suvatne Vis mer

Økte forskjeller

Fersk forskning og skatteletter til de rikeste har gitt vann på mølla til Solbergs kritikere - som mener hun fører en usosial politikk. Og da statsbudsjettet for 2021 nylig ble presentert, raslet en samlet opposisjon på ny med ulikhetssablene.

En fersk meningsmåling LO har gjennomført viser at 70 prosent av de spurte mener det er store forskjeller mellom folk i Norge.

- Målinga vår viser behovet for en politikk som reduserer forskjellene, men Erna Solbergs regjering har gjort det motsatte. Folk ønsker ikke en politikk som øker forskjellene i samfunnet, sier Gabrielsen.

- Fortsatt i krise

Han sier seg likevel enig med Solberg i at regjeringens primærjobb er å skaffe arbeid til befolkningen.

- Det som bidrar til jobbskaping er at vanlige mennesker i Norge har råd til å kjøpe varer og tjenester, at bedriftene har gode rammevilkår, at vi utdanner arbeidstakerne og gir dem økt kompetanse. Styrke kommuneøkonomien og velferden. En aktiv arbeidsmarkedspolitikk som hjelper som sliter i arbeidsmarkedet med å komme inn. Sikre at folk har råd til å kjøpe varer og tjenester, blant annet ved å videreføre dagpengesatsen så lenge vi har en coronasituasjon.

1. januar går dagpengesatsen for ledige tilbake til 62,4 prosent, mot 80 prosent i dag. Samtidig som de nok en gang kutter ytterligere i formuesskatten. Gabrielsen mener dette viser hvordan regjeringen prioriterer.

- Vi står fortsatt i ei krise. Dagpengesatsen på 80 prosent bør stå fram til Norge er tilbake i normalen. Nok en gang er «de det nederst ved bordet», som Erna sier hun tenker på, som rammes hardest.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer