Oppgjør med Høies nye regel

Ingen fagmyndigheter ba om regjeringens nye fempersonsregel - men likevel kom den. Senterpartiet kaller regelen helt uforståelig. - Nå strekker regjeringen strikken for langt, sier Kjersti Toppe.

Bent Høie kommenterte coronastrategier etter pressekonferansen 21. Oktober. Video: Jonas Andersen / Dagbladet TV Vis mer
Publisert

Mandag innførte regjeringen nye smitteverntiltak. Blant annet skal man ikke ha mer enn fem personer på besøk.

Fempersonsregelen gjelder over hele landet, også i de 175 kommunene i Norge hvor det ikke finnes smitte.

Det mener Senterpartiet er helt feil.

- For meg er dette uforståelig. Senterpartiet har støttet regjeringens tiltak i lang tid, men nå begynner jeg å lure på hva som skjer. Dette er veldig inngripende i private hjem. Og i kommuner uten smitte, så tror jeg regjeringen nå strekker strikken for langt, og dét kan slå tilbake på oss selv og den dugnaden vi alle skal være med på, sier Kjersti Toppe (Sp) til Dagbladet, kort tid etter at hun luftet kritikken på Politisk kvarter.

Toppe er Senterpartiets helsepolitiske talsperson. Hun er bekymret over at ingen faglige instanser ba om den nye fempersonsregelen.

- Hva er det regjeringen vet bedre enn helsemyndighetene, spør Toppe retorisk.

Ifølge det offentlig kjente beslutningsgrunnlaget går det fram en faglig uenighet om tiltakene mellom Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet. Utarbeidelsen av de nye tiltakene ble også gjort i løpet av helgen med korte tidsfrister.

Faglig uenighet - igjen

Mandag kunngjorde statsminister Erna Solberg det nasjonale tiltaket om maksimalt fem gjester i private hjem i tillegg til husstandsmedlemmer.

Dette gikk på tvers av både FHI og Helsedirektoratets forslag. De to faglige instansene var på ny uenig om hva som var riktig, kom det fram.

For mens Folkehelseinstituttet foreslo en anbefaling om maksimalt ti personer i private sammenkomster, anbefalte Helsedirektoratet et tiltak om maksimalt fem gjester utover husstandsmedlemmer i kommuner med forhøyet smittenivå.

Direktoratet tok altså til orde for nasjonale variasjoner i tiltak, som har vært et betent tema gjennom hele coronatida.

Regjeringen besluttet derimot at tiltaket skulle virke nasjonalt, blant annet fordi FHI er imot at tiltakene skal variere basert på den enkelte kommunes smittenivå. Direktoratet ønsket å rette inn tiltak i de kommunene der smitten er høy, noe Kjersti Toppe sier til Dagbladet at hun støtter.

MINDRE KLEMMING: Statsminister Erna Solberg mener vi fortsatt kan skjerpe oss for å opprettholde smittevernreglene. Foto: Jonas Andersen Vis mer

- Et politisk vedtak

Toppe stusser over at regjeringen innfører inngripende tiltak som helsemyndighetene ikke foreslo.

- Dette er et nasjonalt vedtak som egentlig bare er et politisk vedtak, ettersom det går på tvers av anbefalingene til både FHI og Helsedirektoratet, sier Toppe.

Helseminister Bent Høie sier det nettopp var fordi regjeringen fikk motstridende råd fra myndighetene at den nye regelen ble som den ble. Regjeringen måtte finne en løsning som ivaretar anbefalinger fra begge hold, påpeker Høie.

- Vet ikke når smitten kommer

Resultatet ble dermed en nasjonal fempersonsregel - en regel ingen av fagmyndighetene hadde bedt om.

Til Politisk kvarter sier Bent Høie at målet var å balansere insituttet og direktoratet opp mot hverandre.

- Vi anbefaler en fempersonsgrense i hele landet fordi ikke vet når smitten kommer til kommuner som i dag ikke har smitte. Det har vært 150 lokale smitteutbrudd i Norge.

- Jeg tror folk kommer til å fortsette å være med på dugnaden framover, sier han videre.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer