Pengebruken i Oslo-skolen:

Oppgjør med lønnsfesten: - Horribelt

Sp-topp Marit Arnstad levner ingen tvil: Inga Marte Thorkildsen må ta ansvaret for ståa i Utdanningsetaten. - Jeg mener det rødgrønne byrådet ikke bare kan skylde på andre, sier Arnstad etter Dagbladets avsløringer.

UT MOT THORKILDSEN: Sp-topp Marit Arnstad er krystallklar på at Inga Marte Thorkildsen og Marte Gerhardsen nå må rydde opp. Foto: Nina Hansen
UT MOT THORKILDSEN: Sp-topp Marit Arnstad er krystallklar på at Inga Marte Thorkildsen og Marte Gerhardsen nå må rydde opp. Foto: Nina Hansen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg mener det som kommer fram er horribelt. Det er min påstand at slikt skjer når systemene blir for store. Da vokser det fram et byråkrati og ledelsessjikt som er drivere både for høyere lønn og økt konsulentbruk

Senterparti-topp Marit Arnstad sitter i utdanningskomiteen på Stortinget. Hun er opprørt etter å ha lest Dagbladets saker om lønnsfest, ledercoaching, og konsulentbruk i Utdanningsetaten i Oslo.

- I Oslo skolen har vi til dels sett at det også betyr strammere styring og mindre tillit til den enkelte lærer. I tillegg stjeler dette ressurser fra arbeidet ved den enkelte skole, sier Arnstad.

- Jeg tror ikke dette kunne ha skjedd i en mindre kommune det ville både ordfører og skoleledelse blitt konfrontert av lokalbefolkningen på en mye mer direkte måte, legger hun til.

Ber byrådet ta ansvar

Skolebyråd byråd Inga Marte Thorkildsen (SV) sa først i bystyret at hun ikke hadde ansvaret for lønnsfesten. Siden har hun sagt det motsatte.

Arnstad levner ingen tvil:

- Jeg mener det rødgrønne byrådet ikke bare kan skylde på andre, sier Arnstad.

- De må vise vilje til å rydde opp i den praksisen som har fått lov til å utvikle seg. Derfor er jeg ikke så opptatt av at noen må gå, jeg mener både Gerhardsen og Torkildsen bør sitte for å rydde opp. De kan begynne med å redusere antallet prøver og tester, så sparer de noen millioner i konsulentbruk, sier Arnstad.

Det rødgrønne byrådet i Oslo skriver i sin årsberetning for 2019 at man har som mål å redusere bruken av konsulenter i kommunen.

- Vi har halvert konsulentbruken i Utdanningsetaten siden vi tok over i 2015 fra over 50 til rundt 20 millioner. I tillegg har vi bedt dem gå gjennom alle eksisterende konsulentkontrakter og vi har fått på plass et nytt system for lønnsfastsettelse, med tettere involvering av fagbevegelsen. Vi har også, som Arnstad er inne på, redusert fokuset på testing og måling for å bygge en skole der alle barn kan lære, lykkes og mestre, sier Thorkildsen til Dagbladet fredag kveld.

Ap-topp reagerer

I går kveld avslørte Dagbladet at etaten har bedt om ekstern bistand til 12 millioner kroner til planlegging av leseprøver i grunnskolen. Millionbruken ble begrunnet med «mangel på kompetanse» i Utdanningsetaten.

Arnstads kollega i utdanningskomiteen, Torstein Tvedt Solberg (Ap), reagerer også på sakene han leser om Oslo-skolen i Dagbladet.

- Jeg tror alle som leser slike saker reagerer, det er en stor jobb som må gjøres i både kommuner og staten for å begrense konsulentbruk og voksende lederlønninger, sier Solberg.

Fakta: Lønnsfesten og pengebruken

Dagbladet skrev først at antallet direktører i Utdanningsetaten har økt til 28, tross lovnader om det motsatte. Samtlige har millionlønn.

Så avslørte Dagbladet at flere av direktørene har fått store lønnsøkninger, samtidig som lærerne er bedt om å vise moderasjon i kriseåret 2020. Dette høstet sterke reaksjoner.

Utdanningsetaten har også brukt millioner på konsulenter, hodejegere, og amerikansk ledercoaching.

Torsdag kunne Dagbladet fortelle at etaten også har bedt om hjelp verdt 12 millioner til å planlegge leseprøver i grunnskolen.

Ansvarlig byråd Inga Marte Thorkildsen har tatt grep for å unngå at lønnsfesten på ledernivå skal gjenta seg.

Gir Høyre skylda

Han er Arbeiderpartiets utdanningspolitiske talsperson, og legger skylda på Høyre, framfor dagens rødgrønne byråd i Oslo.

- Jeg er glad for at byrådet har startet den ryddejobben, og kraftig redusert konsulentbruken i Utdanningsetaten. Jeg oppfatter heller ikke at de sier et jobben er ferdig. Jeg har mye større tiltro til at det rødgrønne byrådet får ryddet opp i dette, framfor Høyre som tillot at dette vokste fram da de styrte, sier Tvedt Solberg.

- Jeg mener disse sakene viser et større system problem. Konsulentbruken i regjeringens Utdanningsdirektorat er også skyhøy. Lederlønningene i staten setter årlig nye rekorder under Høyre-regjeringen. Derfor håper jeg Høyre, FrP, Venstre og KrFs engasjement i saken i Oslo også smitter over på deres kollegaer i Stortinget, som til nå aktivt har motarbeidet våre forslag om å ta grep om konsulentbruken og lederlønningene.

- Hører ingensteds hjemme

Frp-topp i Oslo, Aina Stenersen, varslet fredag morgen full gjennomgang av Utdanningsetaten.

Hennes kollega på Stortinget, Roy Steffensen, er også opprørt over lønnsfesten og pengebruken i en Oslo-skole hvor Thorkildsen nylig klaget på pengemangel.

- Dette hører ingensteds hjemme å ha en slik økning. Oslo-skolen har vært styrt godt gjennom en årrekke, da er det tragisk at det rødgrønne byrådet gir seg til å bruke millioner av kroner på byråkratilønninger og konsulenter. Dette er veldig godt arbeid av Dagbladet, og det er godt at byrådets prioriteringer kommer fram i lyset.

- Hva synes du om Thorkildsens håndtering av saken?

-Jeg er ikke imponert. Hun skyver ansvaret fra seg, enda det er hun som er ansvarlig. Jeg blir også provosert av at hun klager over mangel på penger, når hun samtidig bruker over 100 millioner kroner på å rekommunalisere barnehager og øker utgiftene til konsulenter og byråkrater, sier Steffensen, som er Frp's utdanningspolitiske talsperson.

- Hun bør som ansvarlig byråd konsentrere seg om kjerneoppgavene. Osloskolen er ressurskrevende, og da er det lærere og skoleledere hun bør ha kontakt med og søke hjelp hos for å utforme god politikk. Ressursene må settes inn i skolen, ikke brukes opp på coaching og millionlønninger til byråkrater, sier Steffensen.

Lønnsfest, hodejegere og coaching

Mens lærerne i Oslo-skolen er oppfordret til sterk lønnsmoderasjon, har flere direktører fått store lønnshopp, opp mot 140 000 kroner i året. Dette har høstet sterke reaksjoner, både politisk og fra mange lærere i Oslo-skolen.

Sakene medførte at etaten i helga endret prosedyrene for lønnsforhøyelse blant de mange direktørene.

Etaten har den siste tida også oppbemannet i toppen, og gått fra 22 til 28 direktører, tross lovnader om det motsatte. Snittlønna for direktørene er minst 1,1 millioner kroner.

Dagbladet fortalte nylig at Utdanningsetaten også har brukt 8 millioner kroner på hodejegere og konsulenter fra Ernst & Young. Onsdag avslørte Dagbladet bruk av 2,5 millioner på amerikansk ledercoaching.

Fredag ble det kjent at opposisjonen i Oslo nå vurderer høring, og vil kreve full gjennomgang av Utdanningsetaten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer