Oppgjør med Røkke-kulturen

REYKJAVIK (Dagbladet): Ap-leder Thorbjørn Jagland mener nok er nok. Nå skal «bedriftsslakterne» og «opsjonshandlerne» tas. I den viktige landsmøtetalen i morgen kommer generaloppgjøret med hensynsløse rikinger og kortsiktige politikere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenriksminister Thorbjørn Jagland fortalte i går Dagbladet hva hans viktigste budskap kommer til å være på partilandsmøtet som starter i morgen. Der vil personer som Kjell Inge Røkke og andre næringslivstopper regelrett få kjeft av Ap-lederen.

- Bedriftsslakterne og opsjonshandlerne er i ferd med å tilrive seg initiativet i hele det økonomiske liv. Mange norske bedrifter er lavt verdivurdert. Derfor kan en eier tjene betydelig på at man slakter dem, sier Jagland.

Politiske problemer

- Det er vel ikke tvil om at du sikter til Kjell Inge Røkke og hans virksomheter?

- Jeg vil ikke nevne navn her. Men jeg snakker om en generell utvikling jeg ikke liker. Denne utrivelige tendensen har sammenheng med det manglende politiske sentrum med flertall.

- Hva mener du med det?

- Det er rett og slett «ikke-kreftene» som har fått mer makt i økonomi og politikk. Arbeiderpartiet må derfor arbeide for flertallsløsninger på Stortinget som reetablerer et politisk sentrum, sier Jagland.

Må skape flertall

Han fastholder at Ap og sentrumspartiene må finne fram til solide flertallsløsninger. Han beklager at flertall mellom Ap, SV og Senterpartiet ikke brukes.

- Men det gjenstår å se. Vi er ikke ferdig med budsjettet. Mye kan jo skje. Selv et barn ser at Senterpartiet ville fått langt mer gjennomslag for sin politikk i samarbeid med oss enn med Høyre og Frp.

Jagland sier rett ut at selve kronjuvelen i norsk økonomisk politikk, solidaritetsalternativet, har forsvunnet.

- Det gikk galt da overskuddene i norsk økonomi kom tilbake. Da skulle alle partiene bruke mer og mer penger. Dette fikk spillovereffekt til næringslivet.

- Nå har vi mulighet til å snu utviklingen, blant annet ved hjelp av skatt på aksjeutbytte. Hvis Stortinget vedtar det, sender de samtidig et signal til fagbevegelsen om at myndighetene tar tak i forskjellene.

- Jeg mener det er mange i norsk næringsliv som tørster etter å få i gang igjen samspillet mellom arbeidsgiver, arbeidstaker og myndigheter, sier Ap-leder Thorbjørn Jagland.