Oppgjør med turister: - Problem

Turistene har for lengst meldt sin ankomst i Amsterdam etter pandemien - både til glede og fortvilelse for ordføreren og byens innbyggere.

TURISTMAGNET: Amsterdam har årlig besøk av 22 millioner turister. Det er ikke bare problemfritt for byens innbyggere. Her fra det berømte prostitusjonskvartalet «Red Light District». Foto: NTB/AP Photo/Peter Dejong

TURISTMAGNET: Amsterdam har årlig besøk av 22 millioner turister. Det er ikke bare problemfritt for byens innbyggere. Her fra det berømte prostitusjonskvartalet «Red Light District». Foto: NTB/AP Photo/Peter Dejong

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Overturisme er et økende problem for Amsterdam. Mens byen har et innbyggertall på rundt 850 000, har de årlig besøk av 22 millioner turister.

Byrådet har tidligere tatt flere grep for å hindre det de omtaler som uønsket turisme, blant annet ved en ekstra turistskatt på tre euro per natt.

I et intervju med Bloomberg tar Amsterdams ordfører Femke Halsema nå et oppgjør med oppførselen til noen av turistene.

- Vi elsker turister i byen vår. De er også en viktig del av vår lokale økonomi - spesielt når turister kommer for å nyte skjønnheten til byen vår, for museene eller for nattelivet her, sier hun og legger til:

- Men vi har et problem med noen av turistene. Det handler ikke om turismen i seg selv, men om oppførselen til noen av turistene, sier hun.

OPPGJØR: Amsterdams ordfører Femke Halsema et oppgjør med oppførselen til noen av byens turister. Foto: NTB / Hollandse Hoogte/Shutterstock
OPPGJØR: Amsterdams ordfører Femke Halsema et oppgjør med oppførselen til noen av byens turister. Foto: NTB / Hollandse Hoogte/Shutterstock Vis mer

«Mister moral»

Hun mener at noen av byens turister «tar ferie fra moralen sin».

- De vi ikke ønsker velkommen er folk som kommer hit på ferie fra moral. Turistene oppfører seg på en måte som de ikke ville gjort hjemme. Folk som kommer hit for å miste moralen er et problem for oss, sier Halsema.

Sommeren 2019 lanserte Halsema planer om å stenge det berømte prostitusjonskvartalet «Red Light District» etter 20 år og heller etablere en «erotisk sone» utenfor bykjernen.

At turister «glor» på kvinnene bak vinduene, uten intensjoner om å betale for tjenestene de utfører, ble særlig trukket fram som et problem.

RED LIGHT DISTRICT: Utstillingsvinduene i prostitusjonskvartalet skal stenges ned. Sexarbeiderne vil få tilbud om å flytte sin virksomhet til et «erotisk senter» utenfor bykjernen. Foto: Robin Utrecht / Shutterstock / NTB
RED LIGHT DISTRICT: Utstillingsvinduene i prostitusjonskvartalet skal stenges ned. Sexarbeiderne vil få tilbud om å flytte sin virksomhet til et «erotisk senter» utenfor bykjernen. Foto: Robin Utrecht / Shutterstock / NTB Vis mer

- Tidligere var «Red Light District» et trygt arbeidssted for sexarbeidere. Det var byens innbyggere og internasjonale besøkende som kom for kvinnene, men nå tiltrekker det seg mange som bare står foran vinduene og ler av sexarbeiderne, sier hun.

Halsema sier at hun ønsker at kvinnene skal kunne jobbe under trygge forhold, og at hun anser dagens forhold som et brudd på menneskerettighetene deres.

Byrådet i Amsterdam har tidligere også raslet med midlertidige forbud mot besittelse av alkohol, lystgass og lydutstyr i enkelte områder, samt begrensninger i alkoholsalg.

HARDT BUDSKAP: Intentanende forbipasserende tror de får med seg et danseshow med prostituerte aktører, men får seg et sjokk når musikken stopper. Vis mer

Delte meninger

Meningene har imidlertid vært delte blant sexarbeiderne i området etter at planene om å etablere en «erotisk sone» utenfor bykjernen ble lagt fram første gang.

Ifølge CNN mener representanter fra fagforeningen Red Light United at nettopp synligheten medfører en trygghet for sexarbeiderne, og at en plassering utenfor sentrum vil føre til en mer utrygg arbeidshverdag.

Et medlem av organisasjonen PROUD, omtalt som «Angel» uttrykte behov for regulering overfor Reuters da forslaget ble presentert.

- Turistene vet ikke hvordan de skal oppføre seg i dette området, sa hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer