Coronavaksine i Norge:

Oppgjør med uvaksinerte: - Hva er vitsen?

339 000 voksne har fremdeles ikke fått første vaksinestikk. Det mener FHI-overlege Preben Aavitsland er altfor mange.

FOR MANGE: - I løpet av de neste månedene vil de aller fleste uvaksinerte bli smittet. Ønsker man å møte viruset helt uvaksinert, eller vil man ha en dose eller to innabords? Jeg anbefaler det siste, sier FHI-overlege Preben Aavitsland. Foto: NTB
FOR MANGE: - I løpet av de neste månedene vil de aller fleste uvaksinerte bli smittet. Ønsker man å møte viruset helt uvaksinert, eller vil man ha en dose eller to innabords? Jeg anbefaler det siste, sier FHI-overlege Preben Aavitsland. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

FHI-overlege Preben Aavitsland har en klar beskjed til de omkring åtte prosentene av voksne nordmenn som ikke har tatt en eneste vaksinedose.

- Det er altfor mange, og det er helt unødvendig. Hva er vitsen, liksom? Her kan man få gratis beskyttelse mot alvorlig sykdom. Vi er mest bekymret for de middelaldrende og eldre, sier han til Dagbladet.

- Altfor mange

I en Twitter-melding skryter han av kommunene, som han mener gjør en kjempejobb med vaksinene.

Allerede har 77 prosent av befolkningen over 65 år fått en tredje dose.

- Men altfor mange helt uvaksinerte voksne; de er nå de viktigste å få vaksinert. Jo eldre, jo viktigere, påpeker Aavitsland i meldingen.

- De fleste vil bli smittet

Når Dagbladet spør Aavitsland hvorfor han mener det er så viktig å vaksinere denne gruppa, er han klar i sin tale:

- Det er viktig for dem selv! Det er fullstendig frivillig, men vi oppfordrer dem til å tenke seg godt om. I løpet av de neste månedene vil de aller fleste uvaksinerte bli smittet. Ønsker man å møte viruset helt uvaksinert, eller vil man ha en dose eller to innabords? Jeg anbefaler det siste.

Ifølge Aavitsland er det viktigere å vaksinere seg jo eldre man er:

UVAKSINERTE: 229 000 mellom 18 og 44 år har ikke tatt vaksine. Det har heller ikke 110 000 personer i aldersgruppa 45 år og oppover. Foto: Skjermdump / FHI
UVAKSINERTE: 229 000 mellom 18 og 44 år har ikke tatt vaksine. Det har heller ikke 110 000 personer i aldersgruppa 45 år og oppover. Foto: Skjermdump / FHI Vis mer

- Og har man sykdommer som diabetes eller KOLS, eller er overvektig, er det enda viktigere, sier Aavitsland til Dagbladet.

Selv om vaksinasjonsgraden i Norge er høy, og 72 prosent av hele befolkningen nå har tatt to doser, er det fremdeles mange som ikke har tatt en eneste vaksinedose.

I Folkehelseinstituttets nyeste risikovurdering, som også omfatter omikron-varianten, går det fram at om lag 339 000 voksne ennå ikke har startet vaksinasjon.

- Tida for tvil er over

- Vi er overbevist om at det blant disse 339 tusen er mange som er veldig i tvil. Vel, tida for tvil er over. Gå til vaksinesenteret og få en julegave i form av et vaksinestikk! Nå!

Rundt 30 000 av de uvaksinerte har likevel «nokså god beskyttelse» fordi de tidligere har gjennomgått infeksjon, opplyser FHI.

Men omtrent 309 000 av befolkningen over 18 år har altså ikke noe som helst beskyttelse mot covid-19. 229 000 av de uvaksinerte er mellom 18 og 44 år, mens i aldersgruppa over 45 er 110 000 stadig uvaksinerte.

- IKKE ENIG: Statsminister Jonas Gahr Støre svarer på kritikken rundt omikron-håndteringen. Reporter: Kjetil Kjær Andersland. Video: Christina Korneliussen. Vis mer

- Gir deg trygghet

Også kjendislege Wasim Zahid oppfordrer nå folk til å ta vaksinen på sin Instagram-konto. Det begrunner han med følgende:

- Har du venner, naboer eller familiemedlemmer som ikke er vaksinerte, be dem vennligst om å vurdere å ta vaksinen, skriver han, og utdyper:

KLAR BESKJED: Lege Wasim Zahid ber folk om å vaksinere seg: - Det er de uvaksinerte som dominerer blant de innlagte, og de blir også mye sykere av covid-19. Vaksinen gir deg trygghet. Foto: Geir Dokken / Dagbladet
KLAR BESKJED: Lege Wasim Zahid ber folk om å vaksinere seg: - Det er de uvaksinerte som dominerer blant de innlagte, og de blir også mye sykere av covid-19. Vaksinen gir deg trygghet. Foto: Geir Dokken / Dagbladet Vis mer

- På sykehuset jeg jobber på, er trenden klar og lik den vi ser på andre sykehus: Det er de uvaksinerte som dominerer blant de innlagte, og de blir også mye sykere av covid-19. Vaksinen gir deg trygghet.

Tall og intervjuer Dagbladet har hentet ut fra norske sykehus de siste dagene viser en stor overrepresentasjon av innlagte og intensivpasienter blant uvaksinerte.

TREND: Denne TikTok-trenden skaper reaksjoner. Leger og eksperter er nå redde for at den skal øke skepsisen til coronavaksinene. Video og reporter: Klaus Holm Fjellro / Dagbladet TV. Musikk: Epidemicsound. Vis mer

- Bedre nå enn aldri

Hver uke får 7-8000 personer sin første vaksinedose, ifølge FHI. Om man ser på alle aldersgrupper, er det totalt 1 135 000 som ikke er vaksinerte.

Aavitsland er klar på at ingen dømmer de som bestemmer seg for å ta vaksinen nå:

- Man bli tatt veldig godt imot, og ingen maser om hvorfor man kommer seint. Det er bedre NÅ enn aldri.

- Vi regner med at oppmerksomheten om at epidemien øker, vil føre til at flere etternølere melder seg for vaksinasjon, skriver FHI.

FHI sier det er betydelig usikkerhet rundt omikronvarianten, særlig om hvordan den vil spre seg og gi sykdom i en befolkning med så stor vaksinasjonsdekning som den norske.

MAGNETISK: Sykepleieren skal vide hva vaksinen har gjort med henne, og nå latterliggjøres hun. Video: Dagbladet / AP. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen. Vis mer

Mer alvorlig enn delta?

Spørsmålet mange stiller seg nå, er om sykdomsalvorligheten ved covid-19 forårsaket av omikron-varianten skiller seg fra deltavarianten.

- Alvorligheten kan være forskjellig for vaksinerte og uvaksinerte, skriver FHI i sin risikorapport.

Blant annet skriver de at dersom man observerer mer alvorlig sykdom hos vaksinerte, så er det vanskelig å avgjøre om dette skyldes virusets evne til å framkalle sykdom, eller om det omgår immunitetseffekten som reduserer alvorligheten ved sykdom.

- Tilsvarende må rapporter om mildere sykdom hos vaksinerte tolkes med varsomhet. Det er i så fall ikke gitt at varianten vil gi mildere sykdom også hos uvaksinerte, påpeker FHI.

FHI konkluderer i rapporten med at omikronvarianten trolig gir like alvorlig eller mindre alvorlig sykdom som deltavarianten hos vaksinerte, personer som tidligere har hatt covid-19 og uvaksinerte.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer