Oppgjør mot Trine-kritikerne: - De er sinte, gamle menn

Hallstein Bjercke avviser at Venstre-leder Trine Skei Grande har mistet fotfestet: - Dette er en bygdepopulisme jeg trodde vi skulle overlate til Vedum, sier han.

TAR TRINE I FORSVAR: Tidligere byråd i Oslo, Hallstein Bjercke (V). Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
TAR TRINE I FORSVAR: Tidligere byråd i Oslo, Hallstein Bjercke (V). Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

Torsdag morgen våknet det politiske Norge opp til «distriktsopprør i Venstre», ifølge NRK.

To Venstre-politikere, Bjørn Hegstad og Bjørn Mathisen, begge fra Nord-Norge, gir Trine Skei Grande så hatten passer. De mener blant annet at partilederen har mistet fotfestet og bør vurdere sin posisjon.

Skei Grande beskyldes også for å ignorere distriktene.

- Sinte, gamle menn

I Oslo Venstre fnyser man av kritikken fra nord.

- Dette er to sinte, gamle menn som mener Venstre får til for mye i Oslo. Det er et temmelig slapt distriktsopprør, må jeg si. Hegstad og Mathisen lager et kunstig skille mellom by og land og baserer seg på en bygdepopulisme jeg synes vi skal overlate til Trygve Slagsvold Vedum, sier Hallstein Bjercke (V) til Dagbladet torsdag formiddag.

Bjercke ber sine partifeller glede seg over framskrittene som gjøres i Oslo.

- MÅ TÅLE KJEFT: Partileder Trine Skei Grande snakker ut om kritikken. Video: Lars Eivind Bones Vis mer

- Jeg synes det er flott at Venstre får til mye i Oslo. Når familier med lav inntekt får gratis barnehage og SFO er det bra for Oslo, og det er også bra for distriktene. Når Venstre har fått gjennomslag for en rusreform betyr det like mye for de rusavhengige i Kvæfjord som det gjør for dem i Oslo, legger Bjercke til.

- Lov å si om meg

Trine Skei Grande forteller Dagbladet at hun ikke har noen problemer med at hennes egne sier hun har «mista fotfestet» og kritiserer henne gjennom media.

- Venstre blir aldri et så strømlinjeformet parti at alle tillitsvalgte i partiet synes partilederen er kul. Det må jeg selvsagt akseptere, sier Skei Grande når Dagbladet møter henne torsdag.

- Så det er lov å si at du har mista fotfestet?

- Ja. Det skal være lov å si. Vi er et liberalt parti, vi må ha litt takhøyde i Venstre. Man kan ikke være sjef og ikke tåle å få kjeft. Det skal jeg klare, sier kulturministeren.

- Trine har grepet

Hallstein Bjercke, som selv bor i Oslo, mener Skei Grande har sitt fotfeste i behold.

- Trine har grepet. Hun er en fantastisk partileder, selve inkarnasjonen av «by og land, hand i hand». Hun er jo født i Namdalen og bor i Gamle Oslo.

- Ja, så har både hun og partiet glemt sine distriktsrøtter ifølge kritikerne?

- Nei, det stemmer ikke. Men Trine vet at klimakampen aldri kan vinnes uten at byene går foran, fordi det bor mest folk her. Og beklager å måtte si det til mine partifeller i nord - men klimakampen er faktisk viktigere enn båtruter i Troms, sier Bjercke.

- Må gå i seg selv

Blant de kritiske punktene til Bjørn Hegstad er at regjeringen gir for lite penger til kommuner i nord, og at kommunene derfor må legge ned viktige båtruter.

- Du har ingen problemer med en partileder som baksnakker sentrale tillitsvalgte på høyttaler?

- Alle bør gå i seg selv og bruke tida på å kjempe for sine politiske saker, framfor å snakke om andre. Det er veldig dumt å holde på sånn som de to gamle gubbene i nord gjør, sier Bjercke.

SMIL I MOTGANG: Trine Skei Grande gjør dårlige målinger, men smiler når Dagbladet møter henne torsdag morgen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SMIL I MOTGANG: Trine Skei Grande gjør dårlige målinger, men smiler når Dagbladet møter henne torsdag morgen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Den tidligere byråden i Oslo sier han heller ikke forstår hva kritikken fra går ut på.

- Hva er det de er imot? Er det at regjeringen tar tak i noen av de største utfordringene vi har i landet? Er det at tiltakene fungerer spesielt godt der problemene er størst - alts i Oslo? Det holder at Vedum prøver å skape splid mellom de som bor i og utenfor byen. I Venstre heier vi på hverandre.