PASSIV Ap-leder Jonas Gahr Støre anklager regjeringen for å være passiv og på etterskudd i forhold itl økende arbeidsledighet. Statsminister Erna Solberg (H) svarer at regjeringen jobber med å bedre næringslivets konkurransekraft gjennom skattekutt. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
PASSIV Ap-leder Jonas Gahr Støre anklager regjeringen for å være passiv og på etterskudd i forhold itl økende arbeidsledighet. Statsminister Erna Solberg (H) svarer at regjeringen jobber med å bedre næringslivets konkurransekraft gjennom skattekutt. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Oppgjør om arbeidsløshet

- Regjeringen er på etterskudd i håndteringen av stigende ledighet, mener Jonas Gahr Støre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Erna Solberg (H) erkjenner at ledigheten er for høy.

 - Jeg er enig i at nivået på arbeidsledigheten er altfor høyt. Men vi har hatt perioder med arbeidsledighet på over 4 prosent før. Det er en stund siden, men vi har vært der tidligere. sa statsminister Erna Solberg (H) i Stortingets spørretime i formiddag.

- Ikke betryggende Regjeringen har anslått i revidert nasjonalbudsjett at ledigheten vil stabilisere seg på dagens nivå.

— Det er ikke et betryggende anslag, 112.000 er ledige, og tallet stiger, sa Støre. Han anklaget regjeringen for mangelfulle tiltak i revidert budsjett, og slo fast at Erna Solberg ikke kan vise til eksempler på aktiv næringspolitikk.

Skattekutt Statsministeren svarte at regjeringen helt siden tiltredelsen har jobbet med å forbedre norsk konkurransekraft og legge til rette for en omstilling av økonomien. Hun viste til skatte- og avgiftslettelser, bedre rammebetingelser for fornybarsektoren samt investeringer innen samferdsel.

— Ap er sene Statsministeren svarte at regjeringen helt siden tiltredelsen har jobbet med å forbedre norsk konkurransekraft og legge til rette for en omstilling av økonomien. Hun viste til skatte- og avgiftslettelser, bedre rammebetingelser for fornybarsektoren samt investeringer innen samferdsel.

- Å si at vi bare mangler en pakke i revidert nasjonalbudsjett når hele regjeringens arbeid nettopp har dreid seg om konkurransekraft, er egentlig å komme veldig sent fra Arbeiderpartiets side, sa Solberg.

Anslag fra Norsk Industri antyder at ledigheten kan komme opp i 200.000, noe som er langt unna hva regjeringen beregner i revidert nasjonalbudsjett.

I budsjettforslaget er anslagene for ledigheten 4 prosent i år og 4,1 prosent neste år. Det innebærer i så fall at toppen for arbeidsledigheten alt er nådd i denne omgang.
Tiltaksplasser Flere tiltaksplasser er et av bidragene for å motvirke ledigheten, men KrFs Kjell Ingolf Ropstad påpekte at bevilgninger til slike plasser i fjor ble stående ubrukt.

Solberg påpekte at Nav har ansvar for dette.

— Vi klarer ikke å produsere flere tiltaksplasser enn det Nav klarer å etterspørre, sa Solberg. Hun trakk også fram at tiltaksplasser er viktigst for dem som står svakest på arbeidsmarkedet, mens mange av dem som nå mister jobben i oljesektoren er høyt utdannede.

Samferdselssatsing For disse er arbeidsplassene som skapes gjennom investeringsener i veier og annen infrastruktur viktigere enn å tilby tiltaksplasser og utdanning, mener Solberg.

 — Å gjøre ingeniører til sykepleiere er ikke løsningen, påpeker hun. Venstres Sveinung Rotevatn utfordret Solberg på hvordan omstillingen skal bidra til å skape arbeidsplasser i grønne sektorer. Statsministeren viste til at regjeringen blant annet har styrket klimateknologifondet
(NTB)