Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oppgjør som ventet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Årets lønnsoppgjør i privat sektor kom i havn uten konflikter. Etter at alle de store organisasjonene hadde gått inn for nulloppgjør i det regjeringsoppnevnte Arntsen-utvalget, var mønsteret for oppgjøret lagt i god tid før forhandlingene startet. Selv uten tillegg vil de aller fleste lønnstakerne i år være sikret reallønnsøkning etter det gode oppgjøret i fjor. Det sørger det såkalte overhenget for. Når det dessuten kom et spesielt tillegg til de lavtlønte, har oppgjøret blitt godt mottatt også blant arbeidstakerne. Vi går ut fra at oppgjørene i offentlig sektor følger det mønsteret som nå er lagt.
  • Nå gjenstår de lokale forhandlingene på mange arbeidsplasser. Men uansett vil hovedbildet av årets oppgjør bli at vi er tilbake til moderasjonslinja. Det er gunstig både for samfunnet og husholdningene. Det betyr også at nå er nok en brikke på plass for å få ned rentene, som har vært hovedmålet for den økonomiske politikken siden i fjor høst.
  • En forutsetning for nulloppgjøret har hele tida vært at LO skulle få gjennomslag for sitt krav om en etter- og videreutdanningsreform. Regjeringen la like før helga fram sitt bidrag, som partene var godt fornøyde med. I løpet av våren vil denne reformen bli lovfestet. Men det gjenstår en god del før LO og NHO er enige om finansieringen. Likevel har de inngått en forpliktende avtale om at de siste brikkene skal på plass neste år.
  • Dermed kan Yngve Hågensen feire LOs 100-årsjubileum i forvissning om at reformen blir gjennomført. Det er en betydelig seier for ham og LO. Nå er det uklart hvor mye ordningen vil koste både for staten, arbeidsgiverne og fagbevegelsen. En del av de framtidige lønnstilleggene skal brukes til reformen. Dermed ligger det i kortene at LO legger opp til moderate nominelle tillegg også de kommende åra, selv om dette er et omstridt tema i egne rekker. Det er opp til LO selv å sørge for at alle ledd i organisasjonen retter seg etter dette i framtida, selv om det neppe blir enkelt.