Oppgjør som ventet

De nye feriedagene vil selvsagt koste, men rammen vil neppe sprenge grensene for et ansvarlig oppgjør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Årets lønnsoppgjør mellom LO og NHO vil først og fremst bli husket for innføringen av den femte ferieuka. I løpet av de neste to årene skal det bli fire nye feriedager, og den femte har vi hatt i snart 20 år. Norge er ett av landene i vår del av verden som har minst ferie. Men den forholdsvis korte arbeidsuka gjør at vi ikke jobber mer enn andre i løpet av et år.
  • Det er tydelig at LO har lagt avgjørende vekt på feriereformen. LO måtte gå med på tre års tariffperiode, og fikk ikke gjennomført etter- og videreutdanningsreformen. Timetillegget ble heller ikke stort, selv om de lavtlønte fikk et ekstra tillegg. De nye feriedagene vil selvsagt koste, men rammen vil neppe sprenge grensene for et ansvarlig oppgjør. For de fleste LO-forbund kommer også lokale forhandlinger.
  • Når avtalen nå skal til uravstemning, er det ikke sikkert den får flertall. Et sterkt mindretall i LO stemte mot forslaget. Nå må Yngve Hågensen og resten av ledelsen drive aktivt arbeid på grasrota for å sikre oppslutning. Dette er Hågensens siste oppgjør som LO-leder. Det vil ikke være hyggelig for ham å ta farvel med en avtale som blir forkastet av hans egne medlemmer.
  • Selv om LO og NHO ble enige, er årets lønnsoppgjør langt fra i havn. Den vanskeligste delen gjenstår når de offentlig ansatte nå skal starte sine forhandlinger. Det er ingen tvil om at det vil komme sterkt press for at offentlig sektor skal få et oppgjør mest mulig i tråd med LO- NHO-avtalen. Men det vil skape rabalder. Mange av organisasjonene i offentlig sektor prioriterer mer lønn i stedet for lengre ferie. Hvordan det skal gjennomføres, er et åpent spørsmål. Det blir vanskelig å ha ulike ferieordninger i arbeidslivet. Og skal oppgjøret i offentlig sektor ha noenlunde samme ramme som LO og NHO nå har lagt, blir det langt lavere lønnstillegg til de offentlig ansatte enn de krav som er satt fram. For de er ikke snaue.